Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

2004-2024 είκοσι χρόνια Δεξιάς είκοσι χρόνια μιζέριας.

Τελειώνοντας οι Ολυμπιακοί αγώνες του Παρισιού, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε που ήταν η Ελλάδα που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004 και που είναι σήμερα 20 χρόνια μετά.

Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου*

Το 2004 η Ελλάδα ήταν η χώρα που διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες.  Τόσο η διεκδίκηση όσο και η διοργάνωση ήταν έργο του ΠΑΣΟΚ.

Με τα χίλια όσα προβλήματα και με καθυστέρηση στο σχεδιασμό και στην κατασκευή των έργων, με τσιμπημένο προϋπολογισμό και πολύ άγχος κι όμως, εκείνη η Ελλάδα είχε σχέδιο, στόχο, ενότητα και τα κατάφερε. Την ίδια χρόνια κερδίσαμε και το Euro 2004 σε ένα καλοκαίρι που ονομάστηκε το καλοκαίρι της Ελλάδας.

Ας κάνουμε όμως μια ιστορική αναδρομή.

Νωρίτερα το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε παραλάβει από την Δεξιά μια Ελλάδα διαιρεμένη που βίωνε την απολυτή φτώχεια.

Ελάχιστες οικογένειες είχαν ΙΧ και τηλεόραση ή τηλέφωνο. Το ρεύμα κι ο λογαριασμός της ΔΕΗ ήταν ο μηνιαίος βραχνάς του νοικοκυριού. Στο τραπέζι των περισσότερων ελλήνων το κρέας όταν παρόν μόνο στις γιορτές και τις αργίες και το τυρί αγοράζονταν με την πληρωμή κάθε τέλος του μήνα.

Στα μπακάλικα δούλευαν με το βερεσέ και το τεφτέρι. Το σαλάμι και το κασέρι ήταν οι μονές μας πολυτέλειες. Το λάδι το βάζαμε με το σταγονόμετρο όσοι μπορούσαμε να το αγοράσουμε.

Για να βρεις δουλειά σου έγραφαν μπιλιέτο οι βουλευτές της ΝΔ και για να μπεις στο δημόσιο έπρεπε να είσαι καθαρός «δεξιός» τέσσερεις γενιές και να έχεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Το να μπεις στο πανεπιστήμιο όταν όνειρο απατηλό κι αφορούσε λίγους ευκατάστατους Έλληνες, ενώ οι πλούσιοι γόνοι σπούδασαν εκτός Ελλάδας κι έρχονταν εδώ με ένα απλό πτυχίο για να γίνουν άμεσα πολιτικοί!

Στον στρατό, στην θητεία σου σε παρακολουθούσαν στην άδεια. Έψαχναν που πας και ποιον συναντάς- κι αν είχαν στοιχεία σου έφτιαχναν φάκελο!

Αυτή την Ελλάδα παραλαμβάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 και με βασική στρατηγική να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να φέρει τον εκδημοκρατισμό στο κράτος.

Σταδιακά θα ανεβάσει τους μισθούς. Την αύξηση θα την πληρώσουν οι βιομήχανοι από τα κέρδη τους!

Θα ανοίξει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια με τις πανελλήνιες εξετάσεις και δώσει πρόσβαση στο δημόσιο και στους κεντροαριστερούς Έλληνες. Θα φτιάξει το ΕΣΥ και τα κέντρα υγείας, για να έχει πρόσβαση σε γιατρό ο κάθε Έλληνες σε κάθε χωριό.

Θα δώσει συντάξεις σε αγρότες, θα καταργήσει την προίκα, θα προωθήσει την ισότητα των δυο φύλων και θα αναπτύξει την οικονομία. Θα κάνει τους Δημάρχους και τους Νομάρχες αιρετούς εκλεγμένους από τον Λαό.

Θα τονώσει την ζωή στην υπαίθριο δίνοντας ώθηση στις συνεταιρισμούς και θα διεκδικήσει και θα πετύχει μυθικές επιδοτήσεις για την αγροτική παράγωγη! Επιδοτήσεις για τις οποίες μιλάμε ακόμη και σήμερα!

Με ευρωπαϊκά προγράμματα για την περιφέρεια, θα τονώσει την λαϊκή τέχνη και την παράδοση μέσα από τις Νομαρχιακές επιτροπής Λαϊκής επιμόρφωσης, ενώ για τους ηλικιωμένους θα ιδρύσει τα ΚΑΠΗ και θα καταστήσει τις διακοπές, την κανονική άδεια, τα λεγόμενα «μπάνια του Λαού» απαραβίαστο κοινωνικό αγαθό!

Θα καταστρέψει τους φάκελους της ασφάλειας, θα φέρει τον εκδημοκρατισμό στις ΕΔ και τα ΣΑ. Οι αξιωματικοί θα μπαίνουν στις σχολές με τις πανελλήνιες και όχι με το πόσο βλαμμένοι ακροδεξιοί είναι! Το 1987 η Ελλάδα θα αποτελεί φόβητρο για τους Τούρκους στα γεγονότα με το πλοίο Σεισμίκ.

Το 1889 οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ανδρέα θα επιχειρήσουν να τον βάλουν φυλακή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα κερδίσει την εξουσία και θα επαναφέρει άμεσα το καθεστώς υποκλοπών και τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Στην ιστορία θα μείνει το σκάνδαλο με τους Μαυρίκη Τόμπρα. Θα επαναφέρει την άγρια φορολογία στους μισθωτούς, την ακρίβεια στις ΔΕΚΟ, καθώς και την ατζέντα απαξίωσης και ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Ολυμπιακής και των δημοσίων συγκοινωνών!

Γενικά θα αποτύχει αλλά θα προλάβει να δώσει την ΑΓΕΤ σε Ιταλούς.

Ο Ανδρέας θα επανέλθει δικαιωμένος τον Οκτώβριο του 1993 και άμεσα θα επιβάλλει παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των αμερικανών και των Τούρκων το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο!

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην εξουσία με βασικό σχέδιο την είσοδο στην ΟΝΕ και στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τον εκσυγχρονισμό και την δημιουργία μιας  οικονομική ζώνης στα Βαλκάνια!

Επιτυχαίνει σε όλα. Όλα τα μεγάλα έργα γίνονται τότε με λεφτά από την Ευρώπη.  Πιο χαρακτηριστικά η Γέφυρα Ριο Αντίρριο, ΠΑΘΕ, Εγνατία οδός.

Η άνοδος του βιοτικού επίπεδου είναι τόσο ραγδαία που ο κάθε Έλληνας αποκτά σπίτι κι αυτοκίνητο, ενώ το χρηματιστήριο εξακοντίζεται οδηγώντας τελικά σε φούσκα με τις γνωστές συνέπειες.  Επιπλέον εκείνη την εποχή ιδρύεται το ΑΣΕΠ  το οποίο σπάζει σε μεγάλο βαθμό το ρουσφέτι στο δημόσιο. Ένας ακόμη λόγος που η δεξιά θα μισεί το δημόσιο.

Στο τέλος της περιόδου η Κύπρος μπαίνει στην Ευρωπαϊκή ένωση και η Ελλάδα με τον Κώστα Σημίτη μπαίνει στο ευρώ και διοργανώνει ίσως τους πιο επιτυχημένους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονη εποχής. Το σχέδιο που είχε το ΠΑΣΟΚ για την χώρα, είχε επιτευχτεί.

Λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές και αναλαμβάνει η Κυβέρνηση Καραμανλή.

Οι δεξιοί με τον Κώστα Καραμανλή εφαρμόζον την γνωστή ακόμη και σήμερα πολιτική «πάμε κι όπου βγει».

Χωρίς οικονομική στρατηγική, όραμα και προσανατολισμό, διαλύουν την οικονομική ζώνη στα βαλκάνια, επαναφέρουν την ατζέντα απαξίωσης και ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλούν τον ΟΤΕ στους Γερμανούς. Κλείνουν την ΕΒΖ, χάνουν συνεχώς επιδοτήσεις και ποσοστώσεις στην Ευρώπη κι εξαγριώνουν τους αγρότες που αρχίζουν να κινητοποιούνται και να εγκαταλείπουν την ύπαιθρο.

Μεθοδικά οδηγούν στην υπερχρέωση την ΔΕΗ που είχε μονοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια και την Ολυμπιακή που είχε 38 αεροσκάφη από τα οποία 32 Boeing. Έχουν υποσχεθεί να τα πουλήσουν σε ιδιώτες.

Οδηγούν το ΕΣΥ στην διάλυση προς όφελος των ιδιωτών εταιρειών υγείας, διαλύουν το κράτος και τα Σώματα ασφάλειας. Το καλοκαίρι του 2007 καίγεται οι Πελοπόννησος και 45 άνθρωποι. Τα ΜΜΕ έχουν εντολή να μιλούν για τούρκους πράκτορες και ο αρμόδιος υπουργός ρίχνει την ευθύνη στον στρατηγό άνεμο.  

Τον Δεκέμβριο του 2008 με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου η Αθήνα καίγεται για μέρες και το κράτος είναι ανίκανο να παρέμβει! Διαρρέει απλώς θεωρίες συνομωσίας για ξένες πρεσβείες.

Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο εδραιώνοντας συστηματικά την θεωρία των γκρίζων ζωνών και το πρόπλασμα της γαλάζιας πατρίδας.

Ξεσπούν σκάνδαλα της ακρόπολης χρηματιστηριακής, των δομημένων ομολόγων του Βατοπεδίου με τα ολυμπιακά ακίνητα τα όποια απαξιώνουν για να παραχωρήσουν δωρεάν. Το ρουσφέτι εκ νέου θα κυριαρχεί και προεκλογικά μονιμοποιούν 200.000 συμβασιούχους στο δημόσιο.

Κυρίως όμως δεν έχουν σχέδιο για την χώρα η οποία με την είσοδο στην νομισματική Ένωση από χώρα πρότυπο για την περιοχή μας είχε οδηγηθεί στην οικονομική παραμεθόριο της Ευρώπης.

Έτσι η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και την 5ετια Καραμανλή το χρέος όπως και έλλειμμα εκτινάχθηκαν. Όταν έσκασε η παγκόσμια κρίση η Ελλάδα ήταν απροστάτευτη και υπερχρεωμένη. Το 2009 η βόμβα σκάει, ο Καραμανλής κρύβει και παραποιεί τα στοιχεία.

Διαρρέει θεωρίες συνομωσίας και δήθεν απειλές για την ζωή του (σκάνδαλο Πύθια) και παραδίδει στον -εντελώς απροετοίμαστο για ένα τέτοιο πολιτικό βάρος-  Γιώργο Παπανδρέου, η κυβέρνηση του οποίου καταρρέει σε λίγους μήνες.



Η λαίλαπα των μνημονιακών

Ακολουθεί μια σχεδόν 15ετης περίοδο κυριαρχίας της Δεξιάς και των νεοφιλελευθέρων πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ σχεδόν αυτοδιαλύεται και ο λαός του κατακλύζει της πλατείες των αγανακτισμένων κι επανδρώνει άλλα κόμματα!

Με τις ευλογιές σκληρών δεξιών κι ακροδεξιών της ΝΔ, τις οδηγίες των οργανισμών του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την υποστήριξη ενός μικρού τμήματος του ΠΑΣΟΚ (το μεγαλύτερο κομμάτι είχε αποστασιοποιηθεί), οι Έλληνες υφίστανται άγρια εκδικητική, φτωχοποίηση με συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων και κρατικών δαπανών.

Υφίστανται διεθνή, ηθικό εξευτελισμό και ενοχοποίηση. Προωθείται το ξεπούλημα και η ιδιωτικοποίηση των ασημικών της χώρας.

Δίνονται στους ξένους λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές, δίκτυα ενέργεια, δρόμοι και τα τρένα.

Οτιδήποτε είχαμε και δεν είχαμε υποθηκεύτηκε για 99 χρόνια κι όλα τα δάνεια γίνονται κόκκινα!

Χάνεται το 25%  του ΑΕΠ χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, 1,5 εκ  Έλληνες μένουν άνεργοι και πολλοί μεταναστεύουν, σχολεία κλείνουν, το κράτος και το δίχτυ προστασίας των φτωχών διαλύεται.  Στην Αθήνα αρχίζουν τα συσσίτια.

Ιδρύονται εταιρίες διαχείρισης δανείων και το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας απειλείται με κατάσχεση και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή δάνεια των ημετέρων επιχειρημάτων σβήνονται μεθοδικά με την ΤτΕ να κάνει ότι δεν βλέπει.

Κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι «εταίροι» ηρεμούν η κρίση στην Ευρώπη περνά σε νέα φάση.

Όμως στην Ελλάδα το 2019 η κατάσταση χειροτερεύει. Την κυβέρνηση θα αναβάλει ο Κυριακός Μητσοτάκης και θα επαναφέρει άμεσα το καθεστώς των υποκλοπών και τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και την άγρια φορολόγηση των πολιτών.

Η διάλυση του κράτους και των οργανισμών προχώρα. Όταν βρέχει πνιγόμαστε, όταν δεν βρέχει καιγόμαστε, όταν χιονίζει αποκλειόμαστε ακόμη στο κέντρο της Αθήνας. Το μόνο που λειτούργει είναι το 112 που μας καλεί να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας.

Τα έσοδα τα κράτους αυξάνουν συνεχώς όμως Γιατροί δεν υπάρχουν κι ο κορωναϊός έρχεται και θερίζει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Δυο χρόνια μετά καταλήγουμε να πληρώνουμε τα απογευματινά ιατρεία, Μέσα σε όλα ο ΟΑΕΔ διαλύεται αλλάζει όνομα και τα κεφάλαια του παραχωρούνται στις τράπεζες για να δώσουν –υποτίθεται- δάνεια για αγορά κατοικίας.

Τα παιδιά μας παίρνουν τα πτυχία τους και φεύγουν, το ίδιο και οι μετανάστες που δούλευαν στα χωράφια, και η ακρίβεια καλπάζει. Μοιραία η παράγωγη πέφτει και οι καταστροφές όπως ο Ιανός κι ο Ντανιελ  δίνουν καίριο χτύπημα.  Ως εθνική οικονομία περιμένουμε τους τουρίστες για να την βγάλουμε και φέτος.

Σπάνιες ασθένειες επανεμφανίζονται (Δυτικός Νείλος, Ευλογιά, Ιλαρά, Πανώλη στα πρόβατα). Το κρέας το τυρί το ψωμί τα βασικά τρόφιμα και το ρεύμα ακριβαίνουν.  Η κυβέρνηση επιλέγει να μοιράζει κουπόνια για τα σουπερ μάρκετ ή να επιδοτεί εξ ονόματος μας άμεσα τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας.

Τα πανεπιστήμια γίνονται ιδιωτικά, εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής και οι Έλληνες παροτρύνονται να μην σπουδάζουν, να μην πηγαίνουν πλέον στα νησιά για διακοπές. Μεθοδικά αποκλειόμαστε από τμήματα της χώρας και γινόμαστε ξένοι στον τόπο μας!

Αλλά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, το μπάζωμα, η ασυλία του υπουργού Καραμανλή και οι πειραγμένες συνομιλίες του σταθμάρχη, θα χαρακτηρίζουν την περίοδο και την διάλυση του κράτους.

Από ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό μόνο οι εταιρείες ενέργειας, διαχείρισης δάνειων και οι τράπεζες θα βγάζουν υπερκέρδη και θα δίνουν μερίσματα κι όλοι οι άλλοι βουλιάζουν στα χρέη.

Η Ελλάδα την οποία κυβερνά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το 2004 η Δεξιά, πηγαίνει χρεοκοπία σε μνημόνια και από φτωχοποίηση σε κάθε είδους κρίση. Ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια κάθε γένια οδηγείται να ζει χειρότερα από την προηγούμενη!

Σήμερα είμαστε μόλις λίγο πάνω από την Βουλγαρία και οδεύουμε με ταχύτητα σε μια φάση φτώχειας που ζήσαμε με την δεξιά του Καραμανλή πριν το 1981.

Το ΠΑΣΟΚ δεν τα έκανε όλα καλά!

Έχει ευθύνη για το σκάνδαλο Κωσκοτά και την φούσκα του χρηματιστήριου. Κάποιοι έκαναν εκδουλεύσεις στην Ζήμενς και είχαν συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας. Κάποιοι άπλωσαν το δάχτυλο στο μέλι σε αμυντικές δαπάνες και κάποιοι δούλεψαν για την δεξιά επέλαση και στο πλαίσιο των μνημονίων. Κάποιοι επέτειναν τον διεθνή εξευτελισμό της χώρας και στην ενοχοποίηση των ελλήνων.

Κάποιοι προώθησαν το ξεπούλημα και τα συμφέροντα του ΔΝΤ και της Τρόικα στην Ελλάδα. Πολλοί βρίσκονται ήδη στην ΝΔ ή είναι στις ράγες του τρένου προς τα εκεί.

Όμως σήμερα 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 είναι ευκαιρία να θυμηθούμε που ήταν η Ελλάδα που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 1981 και ποια Ελλάδα παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ το 2004!

Είναι ευκαιρία να κάνουμε συγκρίσεις της ισχυρής Ελλάδας που γεμάτη αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και τσαμπουκά έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και της ηττοπαθούς ρημαγμένης γεμάτης ανασφάλειες και αγωνία για το μέλλον Ελλάδας 20 χρόνια μετά!

 

*Πολιτικός σχολιαστής /Πτυχιούχος ελληνικού πολιτισμού του ΕΑΠ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου