Στον αντίποδα της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ν.Ζηλανδία εφαρμόζει εδώ και 40 χρόνια! την πολιτική περιορισμένης επισκεψιμότητας, επιτρέποντας την διαμονή στο νησί μόνο 400 τουριστών ετησίως.
Παρθένα δάση και υπέροχες ακτές σε συνδυασμό με το κατά σημεία βραχώδες τοπίο, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής έκρηξης που δημιούργησαν το νησί, συνθέτουν τον παράδεισο του Lord Howe island, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, προστατευόμενα, υπό εξαφάνιση αλλά και μοναδικά ενδημικά είδη εξαιτίας των οποίων από το 1981 το νησί εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Αντίστοιχος και ο υποθαλάσσιος πλούτος όχι μόνο λόγω των κοραλλιογεννών υφάλων αλλά και του πλήθους ψαριών (παραπάνω από 500 είδη) και ζώων της θάλασσας.
Οι καταδύσεις και εξερεύνηση του βυθού, η πεζοπορία σε συγκεκριμένα μονοπάτια και το κολύμπι σε πραγματικά κρυστάλλινα νερά είναι οι βασικές δραστηριότητες των επισκεπτών του νησιού, που όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 400 ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος μετάβασης και διαμονής στο νησί είναι αρκετά σημαντικό.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σε μόνιμη βάση το νησί να μην επιβαρύνεται παρά από ελάχιστη ανθρώπινη παρουσία και πρόσθετες δραστηριότητες πέραν αυτών των μόνιμων κατοίκων, ενώ εξίσου αυστηροί είναι και οι κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι όχι στους επισκέπτες κατά την διάρκεια της παραμονής τους. Ενδεικτικός είναι ο έλεγχος πριν την αποβίβαση στο νησί, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ώστε να ανιχνευθούν είδη όπως τρωκτικά ακόμη και ζωύφια-μύκητες που θα μπορούσαν να βλάψουν και να αντρέψουν τις φυσικές ισορροπίες στην πανίδα και χλωρίδα του νησιού.
Σχεδόν το 85% του Lord Howe Island καλύπτεται από δάση. Το 70% αυτής τη έκτασης έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο πάρκο στο οποίο δεν επιτρέπεται κανενός είδους οικιστική ανάπτυξη, ενώ παραπάνω από το 80% των αναγκών του νησιού σε ενέργεια καλύπτεται από ένα κοινοτικό ηλιακό δίκτυο.
Τα κτίσματα που καλύπτυν μόνο το 15% της συνολικής έκτασης του νησιού είναι χαμηλά, κατασκευασμένα κυρίως από ξύλο και εκτός των κατοικιών και των αναγκαίων υποδομών για τους μόνιμους κατοίκους περιλαμβάνουν και μικρό αριθμό τουριστικών καταλυμμάτων, εναρμονισμένων αισθητικά πλήρως με τον χαρακτήρα του νησιού.
Όχι μόνο η ζωή των επισκεπτών αλλά και εκείνη των περίπου τετρακοσίων μονίμων κατοίκων διαφέρει σε πολλά σε σχέση με τα συνήθη στον σύγχρονο κόσμο, αν και συγκριτικά με το παρελθόν υπάρχουν βελτιώσεις και διαφοροποιήσεις. Οικιακό internet, ένας μικρός αεροδιάδρομος ενώ έως το 1970 το νησί ήταν προσβάσιμο μόνο με υδροπλάνο, χρήση ελάχιστων αυτοκινήτων για εντελώς αναγκαίες και συγκεκριμένες χρήσεις αν και ακόμη και σήμερα οι περισσότερες χερσαίες μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών γίνονται πεζή ή με ποδήλατα.
Ανά 15νθήμερο το νησί προσεγγίζει καράβι φορτηγό με προμήθειες εισαγόμενων αγαθών μέσω του οποίου πραγματοποιούνται και οι εξαγωγές ντόπιων προϊόντων, με πιο σημαντικό για το εισόδημα των κατοίκων του σπόρους του φυτού Κέντια. Οι πιο ποιοτικοί σπόροι του συγκεκριμένου φυτού που διατίθενται παγκοσμίως προέρχονται από το Lord Howe Island.
Η βιωσιμότητα, για την οποία ...όψιμα αγωνίζεται ο σύγχρονος κόσμος, φαίνεται να είναι στο DNA των κατοίκων του Lord Howe Island που δεν επιθυμούν περισσότερη ανάπτυξη. Με πλήρη επίγνωση της μοναδικότητας του περιβάλλοντος που κατοικούν κάνουν καθημερινά ό,τι χρειάζεται για την διατήρηση και την παράδοσή του στις επόμενες γενιές απαλλαγμένο από τις επιβλαβείς συνέπειες του "περισσότερο" σε κάθε τι. "Λιγότερο αλλά μοναδικό" είναι το δόγμα των κατοίκων του που παρά και τις σαφείς δυσκολίες διαβίωσής τους (σχολεία μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης, ανάγκη μετακίνησης στην ηπειρωτική Αυστραλία για σπουδές, ιατρική αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κλπ) επιμένουν να ζουν μέσα στη φύση με τις πόρτες τους ξεκλείδωτες, γνωρίζοντας όλους τους συντοπίτες τους, αναπνέοντας πραγματικά καθαρό αέρα, κολυμπτώντας σε παρθένα νερά και προστατευόντας με κάθε τρόπο και κυρίως με τον τρόπο ζωής τους την πιο πολύτιμη περιουσία τους. Τον μοναδικό τόπο τους, έναν επίγειο παράδεισο.
ΠΗΓΗ:
cnn travel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου