Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Σάλος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ακόμη γίνονται αυτά γαμώτο; Ακόμη;)

Πριν από λίγο πήραμε μια ανακοίνωση του Πρύτανη, αλλά δυσκολευθήκαμε πολύ να βρούμε τι έγινε και χρειάστηκε η "διευκρίνιση".

Να τι έγινε λοιπόν:

Το Πανεπιστήμιο με έδρα την Κοζάνη, ίδρυσε σχολή Μαθηματικών Επιστημών στην Καστοριά. Δημοσίευσε προκήρυξη για μια θέση Επίκουρου Καθηγητή Μαθηματικών. Υπέβαλαν αιτήσεις 30 μέλη ΔΕΠ. Οι 29 απορρίφθηκαν ως "μη εκλόγιμοι" και εγκρίθηκε μόνο μία υποψηφιότητα,  κάτι εξαιρετικά ασύνηθες. Αλλά, δεν ήταν αυτό που εξόργισε τους κομμένους υποψήφιους.

Αυτό που τους εξόργισε, ήταν το γεγονός, ότι ο επίκουρος που εγκρίθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος, είναι ο γιος του προέδρου του τμήματος!






Επιστολή του Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή Θεόδωρου Θεοδουλίδη, με αφορμή τις διαμαρτυρίες σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας


Με αφορμή τις διαμαρτυρίες που υποβλήθηκαν από υποψήφιους αλλά και κατόπιν της επιστολής του Υφυπουργού Παιδείας σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρύτανης και καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

1. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής βρίσκεται, ακόμη, σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, και βάσει της ενημέρωσης από τα αρμόδια όργανα, έχει κατατεθεί η εισηγητική έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας έχει προκαλέσει τον διάλογο των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι, βάσει της νομολογίας του ΣτΕ, η έκθεση της Εισηγητικής Επιτροπής έχει τον χαρακτήρα απλής γνώμης. Τούτο σημαίνει ότι τα μέλη του Εκλεκτορικού δε δεσμεύονται από το περιεχόμενό της καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μπορούν να αποκλίνουν από τις αξιολογήσεις και τις προτάσεις της.


2. Το πιο σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι στο κείμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν υφίσταται διαδικασία προληπτικού ελέγχου νομιμότητας μίας εκλογής μέλους ΔΕΠ από τον Πρύτανη. Ο τελευταίος έχει την αρμοδιότητα να διενεργήσει (κατασταλτικό) έλεγχο νομιμότητας επί της διαδικασίας εκλογής κατόπιν της απόφασης που λαμβάνει το Εκλεκτορικό και όχι, φυσικά, επί μίας προπαρασκευαστικής, μη εκτελεστής πράξης, όπως είναι η εισηγητική έκθεση. Ειδάλλως, θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα ανεπίτρεπτης παρέμβασης του Πρύτανη σε εκκρεμή διαδικασία εκλογής, η οποία διεξάγεται από λειτουργούς που διαθέτουν, κατά το Σύνταγμα, προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως αναλύεται και στη νομολογία του ΣτΕ.



3. Αντίστοιχα, στο κείμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν υφίσταται διαδικασία προληπτικού ελέγχου νομιμότητας μίας εκλογής μέλους ΔΕΠ από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλο διοικητικό όργανο του Υπουργείου. Ο Υπουργός έχει την αρμοδιότητα να διενεργήσει (κατασταλτικό) έλεγχο νομιμότητας επί της διαδικασίας εκλογής με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία έχει θεωρηθεί σύννομη από τον Πρύτανη. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο έλεγχος νομιμότητας επί των διαδικασιών εκλογής διενεργείται πάντοτε με την προσήκουσα υπευθυνότητα και προσοχή. Εάν εμφιλοχωρήσουν πλημμέλειες, αυτό συνεπάγεται την άμεση ακύρωση της πράξης από την πρυτανική αρχή.

4. Ενημερώνουμε ότι ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. (σ.σ. ο γιος τι έκανε; σε πόσο καιρό θα έβγαινε στη σύνταξη ο πατέρας; θα σταματήσει η μισθοδοσία του με την παραίτηση;)

5. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών λειτουργών και υπαλλήλων του Ιδρύματος εξαιτίας παράνομων πράξεων ή παραλείψεών τους ουδέποτε αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα ή ελαφρότητα. Η στάση του καθενός μας στα όργανα του Πανεπιστημίου μας είναι γνωστή και δημόσια. Ό,τι σήμερα κτίζουμε ως ακαδημαϊκή παράδοση συνιστά το εχέγγυό μας για το μέλλον. Είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε ένα Πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε, με μεγάλη προσπάθεια, για να προσφέρει στην επιστημονική πρωτοπορία, στις τέχνες, στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και κυρίως στους ανθρώπους του.


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης

12 σχόλια:

  1. Το ΑΙΣΧΟΣ των ελληνικών πανεπιστημίων ονομάζεται:
    ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλή η σημείωση συντάκτη του makpress με τα κόκκινα bold! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χοντροκομμένο. Κανονικά γίνεται αλλιώς. Αφήνουν δυο-τρεις για ξεκάρφωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι ονειρεύονται «αξιολόγηση» των Εκπαιδευτικών Α΄/βαθμίου και Β΄/βαθμίου Εκπαιδεύσεως να τα δουν! Θαρρείς και δεν ξέρουν τί θα επακολουθήσει! Όχι δεν είναι ηλίθιοι (οι ιδιαζόντως φωνασκούντες τουλάχιστον). Απλώς τους βολεύει στα σχέδιά τους για να βολεύουν ημετέρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ισλαμιστής κληρικός παράνομου τζαμιού στην Αθήνα ζητεί την καταδίκη
    των 500.000 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής (βίντεο)

    https://youtu.be/MzVeB9PvOEs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ, καυχιέσαι ότι είσαι Ελληνίδα και δεν ξέρεις να διαβάζεις; Το τίτλο του άρθρου τον διάβασες; Το κείμενο ίσως; Είπαμε, το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη αλλά εσύ το έχεις χάσει τελείως. Σοβαρέψου λίγο.

      Διαγραφή
  6. Γιατί άλλαξε τίποτα στην Ελλάδα για να πάψουν συμβαίνουν αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να μια καλή ευκαιρία να πέσουν κεφάλια και να φανεί πολιτική βούληση για ξεσκάτωμα. Λες όμως να...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Πρόεδρος του Τμήματος τα κάνει αυτά γιατί έχει την κάλυψη του Πρύτανη. Ο Πρύτανης γνωρίζει ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει τίποτε. Το μόνο που μπορεί να τους σταματήσει είναι η δημοσιότητα. Αλλά όποιος τολμήσει να το κάνει γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες. Τις έχει περιγράψει αναλυτικά ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής το 2009 (https://www.tovima.gr/2009/02/15/opinions/to-problima-sta-aei-einai-oi-kathigites/).

    “Αν ένας καθηγητής αρχίσει να μάχεται τα κακώς κείμενα και να αγωνίζεται για το καλό της Σχολής του, τεχνηέντως απομονώνεται και εξουδετερώνεται. Κάποιοι αξιόλογοι και γενναίοι καθηγητές που το κάνουν, υφίστανται αφάνταστους διωγμούς, όπως ταπείνωση, συκοφαντία, επαγγελματική και ηθική απαξίωση, πειθαρχικές διώξεις και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.”

    Η προσωπική μου εμπειρία από εκλογή μέλους ΔΕΠ περιγράφεται αναλυτικά στο
    "Μαθήματα αντι-ακαδημαϊκότητας... μέσα από την Οδύσσεια μιας άγονης εκλογής" (https://ellinikodimosiopanepistimio.blogspot.com/2020/02/blog-post_17.html).

    Η αντίδραση μου στις μεθοδεύσεις με οδήγησε εκτός των άλλων και στην επιτροπή δεοντολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από ότι διαβάζω, για την επιλογή επίκουρων, αναπληρωτών κλπ, προκηρύσσεται τεχνηέντως, "γνωστικό αντικείμενο" κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ΕΝΟΣ υποψηφίου, που συνήθως είναι γιος καθηγητή. Είναι αλήθεια ή υπερβολές;

      Διαγραφή
    2. Τί υπερβολές; Πού ζήτε; Χρόνια γίνεται αυτό, λόγω της αισχρής αυτονομίας των πανεπιστημίων. Άμα γίνει έρευνα για τις συγγενικές σχέσεις των επιλεγομένων, θα βρεθεί όργιο διαπλοκής ενδοπανεπιστημιακώς και διαπανεπιστημιακώς, δεκαετίες τώρα.

      Διαγραφή