Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Αναστασιάδης: Οραματίστηκα μία μέρα όπου όλη η υφήλιος θα μιλάει Ελληνικά

« Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την καθιέρωση μιας μέρας, αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα το 2014, οραματιζόμουν μία μέρα όπου όλη η υφήλιος θα μιλάει, ή θα λέει μια φράση, ή ένα γνωμικό, η μία λέξη στα ελληνικά, και τα ΜΜΕ και αυτό έχει....
σημασία. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να γίνονται εκδηλώσεις και να αναφέρεται η σημαντικότητα της Ελληνικής Γλώσσας , αλλά όλα αυτά να γίνονται σε άλλη γλώσσα» όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Διασποράς , βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης , μιλώντας σήμερα το πρωϊ στον Ρ/Σ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ της ΕΡΤ, στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο».

Ο κ. Αναστασιάδης με την ευκαιρία του εορτασμού της 9ης Φεβρουαρίου ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας βρέθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας προσκεκλημένος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

Συμπλήρωσε επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς : «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες εκεί και ιδιαίτερα στον Γιάννη τον Κορίνθιο ο οποίος ήταν ο εμπνευστής αυτής της μέρας και συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να είναι η ψυχή των εκδηλώσεων. ….Είπα λοιπόν στον κ. Κορίνθιο ότι θα πρέπει από τον επόμενο χρόνο τα Κλασσικά Λύκεια της Ιταλίας που συμμετέχουν να μάθουν κάποια κείμενα και να τα απαγγέλουν στα Ελληνικά» και πρόσθεσε,

« Με βάση αυτά θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και τα Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στη διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας»

Ο κ. Αναστασιάδης επιπλέον τόνισε , πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως « Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», διότι, το αίτημα στην UNESCO δεν έχει κατατεθεί ακόμη και πως σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει, και ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, ομογενής Νίκος Αλιάγας από το Παρίσι.



Αναφορικά με τη διοργάνωση συνεδρίου από την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς τον προσεχή Ιούλιο ανέφερε:



« Η Επιτροπή μας κάνει μία μεγάλη προσπάθεια. Ήδη έχουμε πάρει την απόφαση και διοργανώνουμε συνέδριο, τον προσεχή Ιούλιο μαζί με την Πα.Δ.Ε.Ε.(Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων), το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, το Υφυπουργείο Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και την επιτροπή «Ελλάδα 2021» την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου που ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό. Ένα συνέδριο στο οποίο θα ορίσουμε το πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα γίνουν το 2021 σε όλα τα κοινοβούλια και Δήμους, όπου υπάρχουν Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι»

« Έχουμε περίπου 300 Ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους σε ξένα κοινοβούλια , φανταστείτε έστω στα μισά από αυτά τον επόμενο χρόνο να γίνονται ομιλίες, διαλέξεις , εκθέσεις , ημερίδες, συνέδρια ..Νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήραμε ομόφωνα στην επιτροπή μας και βεβαίως θα την στηρίξουμε όλοι. …Και βέβαια θα γίνει στο πλαίσιο και στο πνεύμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» , διότι αυτή είναι ουσιαστικά η θεσμική επιτροπή που ορίστηκε από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για να διαχειριστεί τις εκδηλώσεις αυτές»

https://www.youtube.com/watch?v=EUew_ggKX_M