Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Φεστιβάλ Αντίποδες: Η γιορτή του ελληνισμού της Μελβούρνης

 Στην μακρινή ήπειρο της Ωκεανίας, στην νοτιοανατολική πλευρά της Αυστραλίας, μιας χώρας που υπέφερε από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, εκδηλώσεις με «άρωμα Ελλάδας» διοργανώνονται αυτό το διάστημα. Ειδικότερα, ξεχωρίζουν το ελληνικό φέστιβαλ στο Σίδνεϋ, το αντάμωμα των ποντιακών σωματείων στην Αδελαίδα και το ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ στην Μελβούρνη, όλες πόλεις φορείς της ελληνικής κουλτούρας.

Στην Μελβούρνη, την πόλη με τη μεγαλύτερη ελληνική ομογένεια του πλανήτη, στη Πολιτεία της Βικτώριας, οι ....
πολιτιστικές εκδηλώσεις του ελληνικού «στοιχείου» αποτελούν σημαντική συνιστώσα στην καθημερινή ατζέντα των Αυστραλών. Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» και τις αναφορές μελών της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, οι Αντίποδες, το καθιερωμένο ελληνικό φεστιβάλ, πραγματοποιείται φέτος το διήμερο 29 φεβρουαρίου και 01 Μαρτίου. Όπως κάθε έτος, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ διοργανώνεται στην καρδιά του Melbourne City centre, στο γνωστό ως «ελληνικό δρόμο» Lonsdale Street στην συμβολή με το Russell Street.

Την επίσημη έναρξη του, σήμανε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους. Μιλώντας στους παρευρισκομένους, είπε στα ελληνικά: «Καλησπέρα ελληνίδες και έλληνες». Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο περήφανος και πόσο χαρούμενος νιώθω, βλέποντας το πλήθος στον εορτασμό της Ελληνικής κοινότητας». Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί την Μελβούρνη, ή την Βικτώρια, χωρίς την συνεισφορά της Ελληνικής παροικίας. Η Μελβούρνη, είναι η πρωτεύουσα της Βικτώριας. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας και η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα της Μακεδονίας», δήλωσε.

Στο φεστιβάλ συμμετείχε αρκετός κόσμος, που απόλαυσε ποιοτική ελληνική μουσική. Η Γιώτα Νέγκα έφτασε στην Μελβούρνη την Πέμπτη και βρέθηκε στους δρόμους που περικλείουν το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ώστε να χαρίσει στους ομογενείς πολύ ωραία τραγούδια σε μια συναυλία κατά τις βραδυνές ώρες. Προηγουμένως παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί, Επιπλέον, ελληνικά εδέσματα και ποτά, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν Έλληνες και μη, που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης. Οι συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ των κατοικούντων στην Ελλάδα με τους ομοεθνείς τους στην Αυστραλία ενισχύονται με τον καλύτερο τρόπο, μέσω της τέχνης και της παράδοσης, θεμέλιων λίθων του ελληνικού πολιτισμού, που για άλλη μια φορά διαδίδεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα από την Ελλάδα μέρη.

Ρούνης Αριστείδης