Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου ξεραίνεται, αλλά ο Δήμος απουσιάζει

Η δασική υπηρεσία έχει ξεκινήσει την απομάκρυνση πεύκων στο Σέιχ Σου με υλοτόμηση μιας έκτασης 3.500 στρεμμάτων, από την οποία θα κοπούν όλα τα δέντρα, τα οποία ....
έχουν ξηρανθεί λόγω της ανάπτυξης ενός φλοιοφάγου εντόμου που προσβάλλει τα πεύκα (Tomicus piniperda).

Διάφορες ερμηνείες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ανάπτυξη φέτος αυτού του εντόμου. Κάποιες από αυτές -εντελώς αφελείς- αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, την στιγμή μάλιστα που φέτος βρισκόμαστε σε εποχή με υψηλές βροχοπτώσεις. Το αίτιο είναι αποκλειστικά το έντομο: υπήρχε από πολλά χρόνια, ίσως και εξ αρχής στο δάσος, αλλά είχε αυτήν την πληθυσμιακή έκρηξη ίσως γιατί το ευνόησαν κάποιες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Καθώς τα πεύκα είναι το ένα κοντά στο άλλο και δεν υπάρχουν άλλα είδη δένδρων ανάμεσά τους, το έντομο επεκτείνεται εύκολα. Παρόμοια ήταν η προσβολή στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου όπου αναπτύχθηκε ένα έντομο που τρώει τα φύλλα της Φτελιάς. Στην Σβώλου έχει μόνο Φτελιές και ήταν επίσης εύκολο να αναπτυχθεί.

Στο Σέιχ Σου το έντομο αναπτύσσεται γιατί το δάσος είναι σχετικά νεαρό (φυτεύτηκε κατά τις δεκαετίες του ’30 και του ‘50), είναι ομοιογενές και ομήλικο, με πεύκα φυτεμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς άλλα είδη να αναπτύσσονται ανάμεσά τους και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν προσβληθεί. Το δάσος μετά την αποψίλωση που έλαβε χώρα επί Τουρκοκρατίας επανα-δημιουργήθηκε με φυτεύσεις σχεδόν αποκλειστικά πεύκων, ενώ προηγουμένως είχε κυρίως βελανιδιές. Αν τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει αραιώσεις στα πυκνά πεύκα και είχαν φυτευτεί και άλλα είδη ενδιαμέσως, η πληθυσμιακή έκρηξη του εντόμου δεν θα είχε συμβεί, όχι τουλάχιστον σε τέτοια ένταση.

Ως πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουμε λόγο για το περιαστικό μας δάσος. Το δάσος του Σέιχ Σου έχει έναν προστατευτικό ρόλο και σώζει την πόλη από τις πλημμύρες και την διάβρωση, αλλά είναι και ένας σημαντικός χώρος αναψυχής για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ένας σχεδιασμός για το μέλλον θα πρέπει να σέβεται το δάσος, να συμβάλλει στην διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας και να αυξάνει την ποικιλία των ειδών και των διαφορετικών τοπίων, με ανοιχτά και κλειστά περιβάλλοντα, και μεγαλύτερη ποικιλία δένδρων και θάμνων έτσι ώστε να μην είναι ομοιογενές και –ως εκ τούτου- ευάλωτο. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον, καθώς τα δέντρα αναπτύσσονται, θα αναπτυχθούν και οι υπάρχοντες πληθυσμοί των δρυοκολαπτών που αποτελούν το βασικό θηρευτή φλοιοφάγων εντόμων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν απών από την διαδικασία ελέγχου και σχεδιασμού των παρεμβάσεων για την διατήρηση του δάσους του Σέιχ Σου. Αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία και τον επιστημονικό και τεχνικό ρόλο της δασικής υπηρεσίας, θα πρέπει να σταθεί αρωγός και να κινητοποιήσει τους πολίτες σε δράσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση και την υγεία του δάσους.

Μένουμε Θεσσαλονίκη