Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Μικρότερο κράτος για μια καλύτερη Ελλάδα προτείνει ο υποψήφιος βουλευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας

«Να μικρύνει το κράτος για να αλλάξει η Ελλάδα» προτείνει ο Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα «δημιουργία ξανά» του Θάνου Τζήμερου μίλησε για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και .....
για άλλα θέματα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus και στην εκπομπή των Αντώνη Οραήλογου και Γιάννη Πηλίδη.



Αρχικά, ερωτηθείς για το σύνθημα του που λέει «κι όμως γίνεται!!!» ο κ. Χαλιαμπάλιας ανέφερε: « Όλα γίνονται στη ζωή αρκεί να το πάρουμε απόφαση . Οι δυσκολίες οι οποίες φαντάζουν πολλές φορές είναι στο μυαλό του ανθρώπου. Όλα γίνονται, απλώς θέλουν οργάνωση και προγραμματισμό. Αλλά πιο πολύ θέλουν θέληση δηλαδή να το πάρουμε εμείς απόφαση. Εμείς Θέλουμε να αλλάξει η Ελλάδα. Να μετασχηματιστεί το κράτος, να μετασχηματιστεί η δημόσια διοίκηση, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη χώρα μας».

Επισήμανε ότι «το βασικότερο, το μεγάλο πρόβλημα είναι η δημόσια διοίκηση, δηλαδή το πώς διοικείται η χώρα μας. Από τους δημοσίους υπαλλήλους, από τα οργανογράμματα που υπάρχουν μέχρι το πώς βγαίνουν οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών, των καταστημάτων, γενικά πως λειτουργεί το δημόσιο. Πρέπει το δημόσιο να λειτουργήσει όπως ο ιδιωτικός τομέας».

Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. «Για παράδειγμα η ΔΕΗ η οποία ήταν κραταιά, η πρώτη και η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της είναι δραματική . Είναι στα 200 εκατομμύρια. Συγχρόνως ήταν και παραγωγός και διανομέας και σήμερα έχει το 80% των πελατών και έχει το 50% της παραγωγής. Τα άλλο 50% το παράγουν άλλες ιδιωτικές εταιρίες και σήμερα η ΔΕΗ αγοράζει ρεύμα. Το νερό και το ρεύμα είναι καταναλωτικά προϊόντα τα οποία χρειαζόμαστε όπως τα τρόφιμα .Στην προκειμένη περίπτωση αν θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική το κράτος μπορεί να πληρώνει την αξία του ρεύματος στον ιδιώτη για όσους δεν μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο» είπε.

Ο κ. Χαλιαμπάλιας τόνισε ότι «το κράτος πρέπει να είναι μικρότερο. Πρέπει να είναι ο ελεγκτής, να βάζει τους κανόνες. Πρέπει να βάζει τα πλαίσια και να εισπράττει τους φόρους. Σήμερα είναι δύσκολο να αλλάζει το πελατειακό κράτος. Υπάρχουν δύο τρόποι: Ή φεύγεις και πηγαίνεις σε ένα κανονικό κράτος ή κάθεσαι και παλεύεις και λες «εγώ θα τα αλλάξω αυτά τα πράγματα». Δηλαδή δεν πρέπει να υπομένουμε επειδή έχουν παγιωθεί κάποιες καταστάσεις. Πρέπει κάποια στιγμή να πούμε «δεν πάει άλλο». Η αλήθεια είναι ότι σαν κοινωνία έχουμε μια χρονοκαθυστέρηση σε κάποια πράγματα. Πριν 10-15 μιλούσε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και γινόταν ο κακός χαμός… Σήμερα έχει ωριμάσει η ιδέα ότι αυτό πρέπει να γίνει».

Ακόμη μίλησε για την άρση μονιμότητας. «Από τις αρχές του 20ου αιώνα, μετά τον εθνικό διχασμό, έγινε η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν γίνεται να μην μπορεί το κράτος όταν έχει ανάγκη να προσλαμβάνει και όταν δεν έχει ανάγκη να απολύει. Δηλαδή οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τι είναι; Υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που δεν έχουν αντικείμενο και κρατάνε τους υπαλλήλους για κοινωνικούς λόγους. Λένε ότι είναι κρίμα. Δηλαδή ο εργάτης που έκλεισε το εργοστάσιο και απολύθηκε, εκείνος δεν έχει ψυχή; Η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να γίνει η άρση της μονιμότητας» σημείωσε.