Η απάντηση βρίσκεται στις ειδήσεις των τελευταίων ημερών και είναι απλή:
Στη Βουλή μπαίνουν τα "τζάκια". Δεν υπάρχει καμιά αξιοκρατική διαδικασία, είναι μια θέση για τις ελίτ της δεξιάς (κατά 20%) και της αριστεράς (κατά 80%). Παντρέψου κόρη αγωνιστή αριστερού μαρξιστή, για να βολευτείς κι εσύ στο ωραιότερο εργασιακό περιβάλλον της Ελλάδας. Αυτοί που ψηφίζεις, δεν αγωνίζονται για να διοριστεί το δικό σου παιδί, αλλά το δικό τους.
Από πόρτες και παράθυρα βάζει ο Νίκος Βούτσης ημέτερους στη Βουλή και μάλιστα εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει τα… μαχαιρώματα! Η σπουδή του προέδρου της Βουλής να «βολέψει» ημέτερους, λίγο πριν κλείσει το Κοινοβούλιο δημιουργεί αναταράξεις επειδή οι «εκλεκτοί» προέρχονται από συγκεκριμένες «φράξιες». Πολλοί, δε, δεν είδαν με καλό μάτι την μετάταξη της πρώην συζύγου του κ. Βούτση, Σοφίας Βογιατζή, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί νεοδιοριζόμενοι προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Οι εντονότερες, γκρίνιες έχουν να κάνουν με την κόρη της προϊσταμένης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης Πανταλού. Η Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη διορίστηκε με διετή σύμβαση στο Ίδρυμα της Βουλής, υπό τις ευλογίες του Νίκου Βούτση, ενώ αρκετοί δεν άφησαν ασχολίαστο ότι και η διευθύντρια του γενικού γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου, Βασιλική Τσιακανίκα βρήκε δουλειά στην κόρη της στο Ίδρυμα της Βουλής. Μάλιστα, το παρασκήνιο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν έντονο αφού η κυρία Τσακανίκα είχε πόστο και στο Ίδρυμα της Βουλής, από το οποίο παραιτήθηκε για να διοριστεί η θυγατέρα της. Βέβαια, τα… φύγε-έλα έγιναν την ίδια σχεδόν ημέρα.
Λίγο πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα με την κόρη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου από τον πρώτο της γάμο. Η ίδια είχε θητεύσει (ως αποσπασμένη) για αρκετό καιρό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πλέον μετατάχθηκε σε προσωποπαγή θέση στη Βουλή.
Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης διόρισε σε μόνιμη θέση δημοσιογράφο της Αυγής της Αυγής Ευστράτιο Μπουρνάζο, ενώ προσελήφθη και ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρυσικός, ο οποίος επί σειρά ετών βρισκόταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πάνου Καμμένου, ενώ αργότερα μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας και… προεκλογικό αγώνα.
Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η διευθύντρια του γραφείου του πρώην Υφυπουργού Παιδείας με τους ΑΝΕΛ, Κώστα Ζουράρι Άλκηστη Ματθίλδη-Μιχαηλίδου, η οποία μετατάχθηκε χθες στη Βουλή. τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλοι. Να σημειωθεί επίσης ότι στη Βουλή μετατάχθηκαν η ειδική συμβούλου του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, αλλά και η προϊσταμένη της Επιτροπής της Βουλής για το Πόθεν Έσχες.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο πάγωμα της ήδη ψηφισμένης ρύθμισης, με την οποία μειώνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι στους πρώην προέδρους της Βουλής και στους πρώην πρωθυπουργούς έχει προχωρήσει η Βουλή, μετά από σχετική εισήγηση του Νίκου Βούτση, την ώρα που με άλλη ρύθμιση έχει νομοθετηθεί η μονιμοποίηση περίπου 140 με 150 υπαλλήλων.
Σε κάθε περίπτωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ο Πρόεδρος της Βουλής έχει φροντίσει τους «ημέτερους». Τα νούμερα είναι απολύτως ενδεικτικά: Στις 1.1.2016, δηλαδή λίγους μήνες μετά την έναρξη της θητείας του, το Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου (συμβασιούχοι) που απασχολούνταν στη Βουλή ήταν 604 υπάλληλοι. Τρία χρόνια μετά, με συμβάσεις ΙΔΟΧ, υπηρετούν στη Βουλή 713 άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι η ηγεσία του Κοινοβουλίου προχώρησε σε 109 (σκιώδης) προσλήψεις. Σκιώδης, διότι δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για την αξιολόγηση των προσόντων τους, δεν προκηρύσσεται κάποια θέση (όπως συμβαίνει με τους μόνιμους εργαζόμενους), εμπεριέχει δηλαδή ρουσφετολογική οσμή.
Και όταν η αύξηση του προσωπικού αγγίζει το 16%, τότε αυτομάτως γεννώνται αρκετά ερωτήματα.