Σάββατο 30 Απριλίου 2016

"Δεν θα μας τρομάξουν οι Έλληνες με εκλογές. Ήρθε η ώρα να φύγουν από το ευρώ"

"η Ελλάδα δεν μπορεί να μαζέψει άλλους φόρους και αργά η γρήγορα θα πρέπει να πάρει μέτρα, που θα πονέσουν και τους δημοσίους υπαλλήλους."


Το μήνυμα ότι ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν τρομάζουν την Ευρώπη σκοπεύουν να στείλουν στην κυβέρνηση τα κράτη-μέλη, αν δεν υπάρξει σύντομα αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα προληπτικά μέτρα.

Οι "σκληροί" της ΕΕ – εκτός των Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Ντράγκι - εκτιμούν ότι το 2016 δεν θα είναι σαν το 2015 και διαμηνύουν ότι "αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα, θα πρέπει να συζητηθεί το σχέδιο Σόιμπλε", δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με την Realnews, o ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισι δήλωσε πως "η ασφαλιστική δικλείδα των εφεδρικών μέτρων είναι απαραίτητη για το Eurogroup", το οποίο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μαζέψει άλλους φόρους και αργά η γρήγορα θα πρέπει να πάρει μέτρα και για το Δημόσιο.

Όσο για την πιθανότητα ενός Grexit, o επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε στην εφημερίδα ότι "δεν μιλάμε πια για ζήτημα μηνών, όπως πέρσι, αλλά για ημερών. Δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2015".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμφωνούν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει συστημική σημασία για το ευρώ και – σε πολιτικό επίπεδο – ένα Brexit θα μπορούσε να αποφορτίσει την πολιτική πίεση των συστημικών κομμάτων, εντός και εκτός της Ευρωζώνης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών στην κεντρική και βόρεια κυρίως Ευρώπη , μετά και την προσφυγική κρίση, έχουν αποδυναμώσει τις ψύχραιμες φωνές και η Ένωση ίσως χρειαστεί τελικά έναν αποδιοπομπαίο τράγο..


Σχόλιο makpress:
Όπως καταλαβαίνετε, αν είναι αλήθεια όσα γράφει το άρθρο, βγαίνουμε από την ευρωζώνη. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μπροστά στο δίλημμα "απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή θάνατος", απαντούν χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ενδοιασμό: "θάνατος".  Αν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, παρά να απολυθούν έστω 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι Έλληνες πολιτικοί θα προτιμήσουν να ισοπεδωθεί για χιλιετίες η χώρα, να γίνει άνυδρη έρημος, παρά να πάρουν μια τέτοια απόφαση. Και αυτή, είναι η μοναδική αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή. 
Μάλιστα, το κόμμα που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ, θα έχει και τεράστια πολιτικά οφέλη, αφού θα πουλήσει την αδυναμία του να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, ως "ηρωική απόφαση για να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας" (όπου εργασία, στην Ελλάδα εννοούν μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, όλοι οι άλλοι αντιμετωπίζονται ως ζώα από τα κώματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου