Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους Νο 2

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Ανέσυρα από το αρχείο μου άρθρο που αναρτήθηκε στο left.gr πριν δυο χρόνια. Ήταν τότε που η κυβέρνηση απήλλασσε από φόρους, τυπικότητες κ.λπ. τη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούσαν στην Ελλάδα. Οι σχετικές ρυθμίσεις ...
χαρακτηρίζονταν «δωράκια» και έτσι ήταν.

https://left.gr/news/nea-proklitika-dorakia-apallages-apo-foroys-kai-ypohreoseis-pros-tritoys-stis-trapezes

Πράγματι, το ΄Αρθρο 68 του ν. 4150/2013 όριζε ότι

«Σε περίπτωση μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην της Ελλάδας, προς ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο απόφασης εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μέλος στην οποία έχουν την έδρα τους τα πιστωτικά ιδρύματα, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 (Α` 154). Στην περίπτωση αυτή, η σύμβαση μεταβίβασης που καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, αποτελεί το νόμιμο τίτλο κτήσης των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε άλλης διατύπωσης. Σε περίπτωση παροχής κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της ως άνω μεταβίβασης, δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 7α του ν. 3864/2010 (Α` 119) ούτε οι διατάξεις περί τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.»

Αντελήφθησαν, όμως οι εξυγιαντές των τραπεζών ότι το κράτος θα έπρεπε να εισπράξει πολύ χρήμα, αν εφαρμόζονταν οι διατάξεις του ν. 2515/1997, θα έπρεπε να πληρωθεί φόρος μεταβίβασης για τα ακίνητα κ.λπ. Έτσι, για να μην εισπράξει το κράτος και ελαφρυνθεί το χρέος του λαού προς τους δανειστές, αντικαταστάθηκε η εν λόγω διάταξη με το άρθρο 168§1 του ν. 4261/2014 ως εξής και μάλιστα αναδρομικά:

«Σε περίπτωση μεταβίβασης, και ανεξαρτήτως του χρόνου συντέλεσης αυτής, στοιχείων ενεργητικού και παθητικού υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, προς ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο απόφασης εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μέλους, στην οποία έχουν την έδρα τους τα πιστωτικά ιδρύματα, για τη μεταβίβαση αρκεί η κατάρτιση ιδιωτικού εγγράφου και αυτή σημειώνεται, σε όσες περιπτώσεις απαιτείται, ατελώς στα οικεία δημόσια βιβλία και αρχεία, με αίτηση του προς ον η μεταβίβαση προσώπου. Στην περίπτωση αυτή, η σύμβαση μεταβίβασης που καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο, αποτελεί το νόμιμο τίτλο κτήσης των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε άλλης διατύπωσης. Δεν οφείλεται, επίσης, οποιοδήποτε τέλος ή φόρος, εάν απαιτηθεί η κατάρτιση χωριστής πράξης για τα μεταβιβαζόμενα περιουσιακά στοιχεία. Στη συγκεκριμένη μεταβίβαση δεν εφαρμόζεται το άρθρο 479 του Αστικού Κώδικα. Για το κύρος της μεταβίβασης και το αντιτάξιμό της έναντι τρίτων, οι οποίοι είναι υποκείμενα δικαιωμάτων, υποχρεώσεων ή συμβατικών σχέσεων που μεταφέρονται στο προς η μεταβίβαση πιστωτικό ίδρυμα, δεν απαιτείται αναγγελία προς αυτούς ή συναίνεσή τους…..»

Κανένα left.gr δεν παραπονείται τώρα για όσα συμβαίνουν, τα οποία ασφαλώς και είναι πιο τραγικά από όσα συνέβαιναν προ της 25.01.2015. Κανένας ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, κανένας Δ. Καμμένος που επετίθετο λάβρος στους Σαμαροβενιζέλους και απειλούσε ότι θα τους λειώσει, αν γίνει βουλευτής.

Εμένα δεν με συγκλονίζουν αυτά, διότι θυμάμαι από τα φοιτητικά θρανία το μάθημα: για να αποκτήσεις ακίνητο απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Για ποιόν λόγο; Διότι το ακίνητο είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον Έλληνα και πρέπει να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να ετοιμασθεί το συμβόλαιο, να πάει στον Έφορα, να πληρωθεί ο φόρος και έτσι να δοθεί στον πωλητή χρόνος περίσκεψης. Και τότε ρώτησε ένας συμφοιτητής: «Γιατί για να μεταβιβασθεί ένα τόσο ακριβό περιουσιακό στοιχείο, όπως είναι ένα τάνκερ, αρκεί ιδιωτικό έγγραφο και καθόλου φόρος, ούτε καν 10 δραχμές χαρτόσημο, για τη μεταβίβασή του;». «Διότι ο εφοπλιστής δεν έχει ανάγκη προστασίας. Άλλωστε, είναι θέμα πολιτικής» απάντησε ο καθηγητής.

Έτσι είναι, λοιπόν. Προστασία του απλού πολίτη και όχι του εφοπλιστή ή τραπεζίτη. Θέμα πολιτικής. Ούτε αριστερής ούτε δεξιάς. Η πολιτική είναι μία και έχει πια ξεδιπλωθεί σε όλο της το μεγαλείο χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πια ξέρουμε την απάντηση στη ερώτηση: «είσαι αριστερός ή δεξιός;». «Εξαρτάται. Πόσα δίνεις;». Αυτή είναι η μεγάλη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα.

Το καλλίτερο παράδειγμα του τι σημαίνει αριστερός μάς έδωσε τις ημέρες αυτές η αλληλέγγυα των βορείων προαστείων κυρία Παπαχελά που χειροκρότησε την κατάληψη εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου από λαθρομετανάστες μέχρι που ανεκάλυψε ότι το ξενοδοχείο ήταν δικό της, οπότε και διεμαρτυρήθη εντόνως.

Α, να μην ξεχάσω ότι και ο αριστερότερος όλων κ. Λεουτσάκος διόρισε και αυτός την κόρη του [στο γραφείο του ευρωβουλευτή Χουντή], αλλά συνεχίζει να δίνει από τηλεοράσεως μαθήματα ηθικής, αξιοκρατίας και αριστεροσύνης.

Συνελόντι ειπείν: αριστεροί δεν υπάρχουν πια. Τους πάτησε το ΔΝΤραίνο.

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου