Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Δεν θα γράψω, βέβαια, για τους όρους «ισοδύναμα», «προαπαιτούμενα» και «αξιολόγηση» που έχουν καταντήσει να σημαίνουν «πρόσθετα φορολογικά μέτρα», «πρόσθετες περικοπές μισθών και συντάξεων», «αυξήσεις τιμών» ή μονολεκτικά ....
«λιτότητα», δηλαδή «αύξηση της ανεργίας», «πιο πολλά λουκέτα», ήτοι «ύφεση» που μετατρέπει οποιαδήποτε αναφορά στην «ανάπτυξη» σε όνειρο απατηλό. Ούτε για τα «προληπτικά μέτρα» [contingency measures] που απαιτούν οι δανειστές, για να καθαρίζουν μια και καλή, ώστε να μην τους βγαίνει η ψυχή με «σκληρές διαπραγματεύσεις» καθώς θα ζητούν νέα μέτρα, όταν, μετά βεβαιότητος, δεν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του εκάστοτε συμφωνουμένου Μνημονίου.

Θα γράψω για ένα πολύ απλό πράγμα που, όμως, αποτελεί μία λεπτομέρεια που μαζί με τις μυριάδες άλλες του σάπιου συστήματος εξηγούν το σημερινό μας χάλι.
Υπέπεσε, λοιπόν, στην αντίληψή μου, εξ αφορμής ερμηνευτικού εγγράφου του Υπουργείου του Καρούμπαλου, μία λεπτομέρεια για το επίδομα γάμου, το οποίο είχε καθιερωθεί στα πλαίσια της ενίσχυσης των εργαζομένων που δημιουργούν οικογένεια. Ακολούθησε το επίδομα τέκνων, για την περαιτέρω ενίσχυση της οικογένειας.
Και έρχεται, μεσούντος του 1ου Μνημονίου, ο ν. 3896/2011 και με το άρθρο 21 ορίζει:

«1. α) Δικαιούχος του επιδόματος γάμου είναι κάθε εργαζόμενος σύζυγος, χήρος ή διαζευγμένος, καθώς και ο άγαμος γονέας, ανεξαρτήτως φύλου.»

Ο νόμος ψηφίσθηκε, προκειμένου να μετουσιωθεί σε εσωτερικό δίκαιο η Οδηγία 2006/54/ΕΚ για την κατάργηση της διάκρισης των φύλων στον εργασιακό τομέα. Διάβασα 3 φορές την Οδηγία, αλλά δεν βρήκα πουθενά διάταξη που να επιβάλλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να θεσπίζουν επίδομα γάμου στον διαζευγμένο ή στον άγαμο γονέα ως μέσο κατάργησης των διακρίσεων φύλου στον εργασιακό τομέα. Συνεχίζω την έρευνα με την πεποίθηση ότι κάπου θα είναι κρυμμένη μία διάταξη, με την οποία θα απονέμεται επίδομα τέκνων στους άτεκνους.

Σώτος - αλιεύς μαρδακιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου