Κυριακή 3 Απριλίου 2016

«Τα αρχεία του Παναμά» το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας

Τα έγγραφα δημοσιεύει η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι περιήλθαν στην κατοχή της πριν ένα χρόνο από μια ανώνυμη πηγή που δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα.
Μπροστά στη μεγαλύτερη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων βρίσκεται η διεθνής κοινότητα.
Πρόκειται για τα «αρχεία του Παναμά», 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από μια offshore εταιρεία-κολοσσό με έδρα τον Παναμά.

Τα έγγραφα δημοσιεύει η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή της πριν ένα χρόνο από μια ανώνυμη πηγή που δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα.

Στην έρευνα που ακολούθησε, μέρος της οποίας αποτελούν οι αποκαλύψεις του Guardian για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβαν μέρος 400 δημοσιογράφοι από περισσότερα από 100 ΜΜΕ.

Τα έγγραφα παρέχουν πληθώρα πληροφοριών «για έναν κόσμο που κινείται στο σκοτάδι» και αποδεικνύουν πως «μια παγκόσμια βιομηχανία που καθοδηγείται από μεγάλες τράπεζες και νομικές εταιρείες μυστικά διαχειρίζεται την ιδιοκτησία των πιο γνωστών και πλούσιων προσώπων της γης: πολιτικών, αξιωματούχων της FIFA, καλλιτεχνών και αθλητών, ακόμα και εμπόρων ναρκωτικών», γράφει η SZ.

Στα έγγραφα, γνωστά και ως «Panama Papers», εμπεριέχονται τα ονόματα αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, πολιτικών, εμπόρων ναρκωτικών, επιχειρηματιών και πολλών άλλων επιφανών προσωπικοτήτων.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, η οποία εδρεύει στον Παναμά, είχε δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα, με το οποίο βοηθούσε πελάτες της - συνήθως διάσημα και πλούσια άτομα - να φοροδιαφύγουν και να νομιμοποιήσουν τα έσοδά τους, από παράνομες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι για την επεξεργασία των εγγράφων εργάστηκαν δημοσιογράφοι από 80 διαφορετικές χώρες. Στα «Panama Papers» διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις διαφθοράς:

Δώδεκα ηγέτες κρατών και άλλοι 143 πολιτικοί συνδέονται με ένα κρυφό σύστημα off-shore εταιρειών
Διαδρομές χρήματος, αξίας 2 δισ. δολαρίων, οδηγούν στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν
Έξι μέλη της Βουλής των Λόρδων, τρεις πρώην πρωθυπουργοί και δεκάδες «δωρητές» των βρετανικών κομμάτων διαθέτουν χρήματα σε offshore λογαριασμούς
Μέλος - κλειδί στο δ.σ. της Fifa ενεργούσε ως δικηγόρος προσώπων και εταιρειών που αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί διαφθοράς
Στη μακροσκελή λίστα των ονομάτων, ξεχωρίζουν:

Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της Αργεντινής
Ιγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ
Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της Ισλανδίας
Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
Πέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της Ουκρανίας
Κόγιο Ανάν, συγγενής του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν
Ναουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του Πακιστάν
Αφοί Ρότενμπεργκ, στενοί φίλοι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν
Σεργκέι Ρολντούγιν, στενός φίλος του Πούτιν
Ίαν Κάμερον, πατέρας του Ντέιβιντ Καμερον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου