Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Η Απάντηση του Μουσείου για την έκθεση στην Παλιά Βουλή

σχετικό:  "Macedonia" τα Σκόπια στο κτήριο της Παλιάς Βουλής

Σε απάντηση της από 22/12/2014 επιστολής που απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων από το Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας, εν Αθήναις, η οποία αφορά σε έκθεση ιστορίας που φιλοξενείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), επιθυμούμε να αποκαταστήσουμε κάποιες ανακρίβειες που αναφέρονται.


1. Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, είναι οργανισμός Ιδιωτικού Δικαίου, από τα παλαιότερα ιδρύματα ιστορικής έρευνας στη χώρα (ίδρυση 1882) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αποτελεί τμήμα της. Στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο έχει παραχωρηθεί με νόμο του κράτους, και παρουσιάζει την νεώτερη και σύγχρονη ιστορική πορεία των Ελλήνων. Αποτελεί κιβωτό γνώσης και μελέτης της ιστορίας μας.

2. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συνεργάζεται με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, αποτελεί όμως ανεξάρτητο Ίδρυμα, και δεν έχει καμία διοικητική ή οικονομική σχέση με τη Βουλή των Ελλήνων.

3. Στα πλαίσια των διεθνών του σχέσεων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο δέχτηκε να συμμετάσχει στην εκπόνηση της διεθνούς έκθεσης «Imagining the Balkans, Ταυτότητες και Μνήμη στον μακρύ 19ο αιώνα». Πρόκειται για εγχείρημα της UNESCO, που αποβλέπει στην συνεργασία των μουσείων εθνικής ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συνεργασία επωφελήθηκε και από πολύπλευρη συμμετοχή και υποστήριξη και άλλων οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM).

4. Η έκθεση παρουσιάζει τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που οδήγησαν στη μετάβαση από την εποχή των αυτοκρατοριών (Οθωμανική και Αψβουργική) που μοιράζονταν τη ΝΑ Ευρώπη προς την εποχή της επικράτησης του Έθνους-Κράτους. Η έκθεση δηλαδή εξερευνά τα κοινά γενικά φαινόμενα, ΔΕΝ παρουσιάζει συγκεκριμένα γεγονότα.

5. Η ορολογία που χρησιμοποιείται ακολουθεί ΑΥΣΤΗΡΑ τα κριτήρια που αποδέχεται ο ΟΗΕ και η UNESCO, ορολογία που αποδέχεται και η Ελληνική Κυβέρνηση. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ΠΟΥΘΕΝΑ στην έκθεση δεν αναφέρεται κράτος «Μακεδονία», έθνος «Μακεδονικό» ή γλώσσα «Μακεδονική». Το συνεργαζόμενο ίδρυμα από τη μεριά των Σκοπίων – το οποίο δεν επιλέξαμε εμείς – ονομάζεται πράγματι «Museum of Macedonia”. Είναι πάγια διεθνής πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, και αυτή είναι η θέση της UNESCO, ότι το όνομα του ιδρύματος δεν μπορεί να τροποποιείται. Γνωρίζοντας την ευαισθησία όμως του θέματος, επιλέξαμε να αφήσουμε τον τίτλο αμετάφραστο.

6. Για την επιβεβαίωση της ορθότητας της πρακτικής αυτής, εμείς, ως μουσείο που συμμετέχει σε μία ευρύτερη πρωτοβουλία, απευθυνθήκαμε από τη μεριά μας σε καθηγητές πανεπιστημίων στην Ελλάδα και σε εμπειρότατους συμβούλους του Υπουργείου Εξωτερικών.

7. Ως εκ τούτου, η κατηγορία ότι αναφέρουμε τη χώρα ως «Μακεδονία» και το έθνος ως «Μακεδονικό», είναι παντελώς ανυπόστατη και ψευδής.

8. Θεωρούμε ότι η μομφή πως παρουσιάζονται αντικείμενα από μουσείο των Σκοπίων είναι αντίθετη σε κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας. Δεν μπορείς να μετέχεις σε μία συνεργασία και να απαγορεύεις την παρουσίαση αντικειμένων. Όσα αντικείμενα από τα Σκόπια παρουσιάζονται, είναι τεκμηριωμένα με τελείως ουδέτερο τρόπο και επ’ουδενί δεν θίγουν τις Ελληνικές θέσεις, ή την παραδεδεγμένη από εμάς ιστορική πραγματικότητα. Πρόκειται για περίπου 10 αντικείμενα, έναντι πάνω από 25 Ελληνικών.

9. Εν τέλει, η έκθεση αποτελεί τεράστια πρόοδο στη διεθνή πρακτική, μιας και συνεργάζονται για πρώτη φορά 12 μουσεία από ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, παρουσιάζουν με συμφιλιωτικό τρόπο μία ιστορία που συνήθως αποτελεί διχαστικό θέμα, και αυτό χωρίς να υπονομεύονται οι γνωστές θέσεις της χώρας μας σε συγκεκριμένα πολιτικά προβλήματα με γείτονες.

10. Η έκθεση έχει τύχει τεράστιας προβολής διεθνώς, για το γεγονός ότι έχει την τόλμη να καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα, και έχει διαφημιστεί από διεθνείς οργανισμούς ως παράδειγμα προς μίμηση στη διεθνή πρακτική. Τα εγκαίνια της έγιναν τον Μάρτιο του 2013 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, στα πλαίσια της εκεί συνόδου των Υπουργών Πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης (CoMoCoSEE), παρουσία υπουργών και επίσημων εκπροσώπων, της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO κας Irina Bokova, του προέδρου του ICOM κ. Hans Martin Hinz κ.α. Παρουσιάσεις της έκθεσης έχουν γίνει σε πολλαπλά συνέδρια διεθνώς, καθώς και σε συναντήσεις και εγχειρίδια που επιμελείται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

11. Το Υπουργείο Πολιτισμού, και ο ίδιος ο Υπουργός, είναι ενήμεροι για την έκθεση, και καλύπτουν με την αιγίδα τους την παρουσίασή της στη χώρα μας. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επίσης μάς έχει υποστηρίξει ενεργά, όπως φυσικά και η Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO.

Αντίθετα με τα λεγόμενα της εν λόγω επιστολής, θεωρούμε λοιπόν ότι η έκθεση αυτή αποτελεί διαφήμιση για την χώρα μας, την ιστορία της και την σύγχρονη επιστημονική της έρευνα. Όπως γράφει στο εισαγωγικό του κείμενο ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας: «Όπως κάποτε ο Ρήγας Βελεστινλής οραματίστηκε έναν ελληνικό πολιτισμό έως τις όχθες του Δούναβη, έτσι και σήμερα οφείλουμε να μην περιοριζόμαστε σε εσωστρεφείς, απομονωτικές και εν τέλει ανιστόρητες ιδέες. Η δύναμη του πνεύματος είναι δύναμη ανοικτή, δεκτική, με αυτοπεποίθηση».

Με τιμή,

Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν
Επιμελητής

Σημείωση makpress: Ο Επιμελητής της έκθεσης Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, που υπογράφει την ανωτέρω απάντηση, είναι εγγονός του Μακεδονομάχου Αλέξανδρου Μαζαράκη-Αινιάν και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι λιγότερο πατριώτης από κάποιους άλλους ή δεν έχει ευαισθησία στο εθνικό ζήτημα. Οι κραυγές κάποιων σε άλλα sites ήταν εκ του προχείρου, για να μαζέψουν κλικς. Πατριωτισμός δεν είναι οι αντιδράσεις "ουγκ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου