Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ικετεύουν τον Καμίνη να στήσει επιτέλους τον ανδριάντα του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Επιστολή του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Λαζαρου Κυρίζογλου Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης προς το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γεώργιο Καμίνη, σχετικά με την τοποθέτηση Ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κύριε Δήμαρχε

από την απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλα, σε πρόσφατη σχετική ερώτηση 25 Βουλευτών, πληροφορηθήκαμε πως «το 1993 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη φιλοτεχνήθηκε από τον αείμνηστο ακαδημαϊκό και γλύπτη Ιωάννη Παππά έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος αφού αγοράστηκε από το ΥΠΠΟ εν συνεχεία δωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό την μελλοντική ανέγερσή του σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας».
Την αρχική μας έκπληξη και πικρία [έκπληξη και πικρία όλων των Ελλήνων, και ιδιαίτερα όσων, -όπως οι συντοπίτες μας-, ζουν στην αγκαλιά του Δίου, της Βεργίνας, της Μίεζας, της Πέλλας, των Σταγείρων, της Αμφίπολης…], για το γεγονός της επί 21 έτη αποθήκευσης (-«απόσυρσης») του ανδριάντα αυτού σε Παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στου Ζωγράφου, διαδέχεται η προσδοκία, πως πολύ σύντομα θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα ανεγερθεί ο έφιππος ανδριάντας του μεγίστου των Ελλήνων, ώστε, από το κέντρο της Πρωτεύουσάς μας, να εκπέμπει μηνύματα ενότητας, δύναμης και αισιοδοξίας, να τέρπει ως καλλιτεχνική δημιουργία, να συγκινεί και να εμπνέει ως το ισχυρότερο σύμβολο του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Εκφράζοντας τις ελπίδες και τις ευχές του συνόλου των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρακαλούμε θερμότατα, Κύριε Δήμαρχε, για την προσωπική, άμεση και καθοριστική συμβολή Σας, ώστε αυτή η πάνδημη προσδοκία να γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα.
Σας ευχαριστούμε.-

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ


ΚΑΙ για την ιστορία , σχετικά άρθρα του κορυφαίου blog της Μακεδονίας taxalia, που δικαιώθηκε απόλυτα για το θέμα:



23 ΙΟΥΛ 2008


Αλεξαντάρ Βέλικι, Μακεντόνσκι

2.364 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ.
Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ (Λώου, στο ημερολόγιο των Μακεδόνων) του 356 π.χ. ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ 13-6-323 π.χ. (όπως διαβάσατε μόνο στο taxalia ) καθώς οι υπερασπιστές της ελληνικότητας / ή της Μακεδονικότητάς του, δεν έχουν ιδέα από ιστορία.
Και επειδή, σας 10 χρόνια ΚΑΝΕΝΑΣ στον κόσμο δεν θα ξέρει ότι ήταν Έλληνας, αλλά Μακεδόνας (Σκοπιανός), σας βάζουμε όχι τις γνωστές προτομές, αλλά μια Μακεδονική* εφημερίδα, με την υποσημείωση, ότι η εφημερίδα το έκανε ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ. Οι ελληνικές;
Εμείς, που "υπερασπιζόμαστε" την ελληνικότητα της Μακεδονίας, την ιστορία μας και την καταγωγή μας από τους αρχαίους Έλληνες, ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ, συστηματικά, μεθοδευμένα και επίμονα, ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΦΥΣΙΚΑ, να κάνουμε ένα έστω άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα.
Αν το αεροδρόμιο των Αθηνών, κοσμούσε από δεκαετίες τώρα, μια σοβαρή προτομή του Μ.Αλ. σε περίοπτη θέση (στους VIP's, π.χ..) θα ήξεραν οι ξένοι, τι σημαίνει "Μακεδόνας".
Για τους ίδιους λόγους όμως, που φοβόμαστε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, να ψάξουμε για πετρέλαιο στα δικά μας ύδατα, για τους ίδιους λόγους, οι "ηγέτες" μας, ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, να κάνουν άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Ακόμη κι αν κάποιος τους δωρίσει ένα τεράστιο, καλλιτεχνικά άρτιο έργο τέχνης, θα το καταχωνιάσουν στα υπόγεια.
Για αυτό, αρχίστε να το συνηθίζετε: Αλεξαντάρ Μακεντόνσκι
*κι αυτό θα το συνηθίσετε!

2 ΣΕΠ 2008


Μπράβο στο Γιώργο Σούρλα. Επιτέλους σκάλισε το αυτονόητο!



Με ερώτησή του προς τον Υπουργό πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη (σσσσ...), ο Θεσσαλός πολιτικός, Γιώργος Σούρλας, ζητά να μάθει για ποιό λόγο δεν έχει στηθεί στην Αθήνα, ο αδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, εδώ και 15 χρόνια! Ο Υπουργός απήντησε ότι δεν βρέθηκε ακόμη ο κατάλληλος χώρος (από το 1993 !!!). Οι αναγνώστες του taxalia ξέρουν όμως για ποιό λόγο δεν στήθηκε ο έφιππος Μ.Αλέξανδρος στην περίοπτη θέση που του αρμόζει....
Ήρθε η ώρα να δείξει ο Καραμανλής, αν θα τολμήσει να πράξει και το εθνικό χρέος, τοποθετώντας το άγαλμα, στην πιό περίοπτη θέση !
Κύριε Σούρλα, απλά υποκλινόμαστε και σας ευχαριστούμε....












9 ΔΕΚ 2009


Εγκρίθηκε η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλέξανδρου μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας!

Τέλος στην οδύσσεια της εγκατάστασης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη των ΑθηνώνMέχρι το Μάρτιο θα έχει τοποθετηθεί στην πλ. Κοτζιά (απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας) στην θέση του υπάρχοντος αγάλματος "Θησέας" .
Την Δευτέρα 30/11/2009 και μετά από πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη ήρθε προς ψήφιση για έγκριση από το...
δημοτικό συμβούλιο η τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία Κοτζιά. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί και η ταυτόχρονη μετακίνηση του υπάρχοντος έργου "Θησέας" στην Κορεάτικη αγορά. Η πρόταση εγκρίθηκε με πλειοψηφία 22-7 και το άγαλμα θα είναι πραγματικότητα μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Για να γίνουν όλα αυτά όμως προηγήθηκε και η απαραίτητη συζήτηση που συμπτωματικά! βρήκε αντίθετους τα μέλη της αριστεράς που επέμειναν στον να μην φύγει το άγαλμα του Θησέα χωρίς βέβαια να προτείνουν που αλλού θα μπορούσε να γίνει η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάτι που θα σήμαινε αυτόματα την παράταση της οδύσσειας.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως το άγαλμα είναι ένα έργο του Γιάννη Παππά και έχει περάσει 40 κύματα μέχρι να φτάσουμε στις τελευταίες εξελίξεις.
Το αγάλμα αποκτήθηκε επι Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος είχε τοποθετήσει μια πινακίδα που έλεγε πως ανεγέρθει το άγαλμα επί δημαρχίας του.....αλλά το άγαλμα δεν μπήκε ποτέ !!!και όχι απλά δεν μπήκε αλλά μετά από δέκα μήνες αφαιρέθηκε και η πινακίδα από την νέα (τότε) δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη που έκρινε πως μάλλον δεν πρέπει να ασχοληθεί με το άγαλμα αφού το άφησε στις αποθήκες για όλα τα χρόνια της δημαρχίας της.
..
Σχόλιο taxalia: Στοιχηματίζουμε ότι το άγλαμα ΔΕΝ θα μπεί, ούτε αυτή τη φορά !



19 ΦΕΒ 2010


Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπει στην πλατεία Κοτζιά

ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΙΛΙΟΣΤΗ ΦΟΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ "ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ", ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 17 ΧΡΟΝΙΑ (ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 1993) !
Κυριακή 7 το πρωί, πριν από μερικές εβδομάδες. Στο ραντεβού στην πλατεία Κοτζιά ήταν όλοι τους παρόντες. Ο δήμαρχος Αθηναίων...
κ. Νικήτας Κακλαμάνης , ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ο κ. Αλέκος Παππάς, γιος του γλύπτη Γιάννη Παππά, και κατά κάποιον τρόπο ο... Μέγας Αλέξανδρος.
Θέμα της «σύσκεψης» η τοποθέτηση του χάλκινου ανδριάντα του έφιππου Αλέξανδρου, έργου του Γιάννη Παππά, στην πλατεία Κοτζιά. Στην πρόβα, που έγινε επί τόπου, χρησιμοποιήθηκε μια πρόχειρη κατασκευή με φωτογραφία του αγάλματος σε φυσικό μέγεθος. Γεγονός είναι ότι ο Αλέξανδρος βρίσκει επιτέλους μια θέση στην Αθήνα, η οποία μπορεί να μην είναι η γενέτειρά του, υπήρξε όμως και εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο χωνευτήρι πολιτισμών από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αλλωστε στον ανδριάντα του Γιάννη Παππά παριστάνεται ο Αλέξανδρος σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν ακόμη ο έφηβος πρίγκιπας που ζούσε στην αυλή της Πέλλας και αγωνιζόταν με τους φίλους του στο κυνήγι με άλογο στα γύρω βουνά.
Εντός ολίγων ημερών, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το σιντριβάνι της πλατείας- και μετά την καθαίρεσή του βεβαίως- θα αρχίσει να στήνεται ο ανδριάντας. Την απόφαση άλλωστε έχει ήδη λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, δίνοντας έτσι λύση σε μια ιστορία ετών, καθώς το άγαλμα είχε αγοραστεί από το υπουργείο Πολιτισμού το 1993 αλλά ουδέποτε ως σήμερα είχε βρει θέση που να του αρμόζει. Το άγαλμα θα τοποθετηθεί σε βάθρο ύψους 6,20 μέτρων (περιλαμβάνονται και δύο αναβαθμίδες, συνολικού ύψους 0,80 μ.) κατασκευασμένο από γκρίζο μάρμαρο με ειδικά επεξεργασμένη αδρή επιφάνεια (χτυπημένη με το βελόνι). Μεταξύ του βάθρου και του γλυπτού θα υπάρχει μια μεταλλική επιφάνεια πάχους 0,20 μ. Oανδριάντας του Αλέξανδρου θα ατενίζει από το δικό του ύψος (3,60 μέτρα) την περιοχή μεταξύ του Δημαρχείου και της πλατείας Μοναστηρίου, ενώ σε μια πλάγια όψη του βάθρου θα είναι τοποθετημένη σχετική επιγραφή. Την αρχιτεκτονική μελέτη για την τοποθέτηση του αγάλματος και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έχει εκπονήσει ο κ. Κουτσογιάννης και για την ολοκλήρωση του έργου, με προϋπολογισμό περί τις 60.000 ευρώ, θα απαιτηθούν περίπου δύο μήνες. Ως τότε πάντως το έξοχο γλυπτό θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον κήπο του εργαστηρίου-μουσείου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου.
Να σημειωθεί ότι η πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης ήταν ο αρχικός προορισμός του συγκεκριμένου έργου, κάτι που δεν ευοδώθηκε τελικώς, πικραίνοντας τον δημιουργό του. Άλλωστε ο Γιάννης Παππάς είχε μελετήσει ιδιαίτερα τους έφιππους ανδριάντες- έκθεση με αυτό το θέμα είχε πραγματοποιηθεί το 2006 στο Μουσείο Μπενάκη. Γιατί το «έφιππο» ήταν για τον Γιάννη Παππά μια πρόκληση στο καλλιτεχνικό του έργο, ένα πολύπλοκο πρόβλημα για τη λύση του οποίου εργάστηκε επί μακρόν. Επισκέψεις σε ιπποφορβεία και ομίλους ιππασίας τον είχαν βοηθήσει να σχεδιάσει εκ του φυσικού, ενώ φωτογραφίζοντας και φτιάχνοντας προπλάσματα εξοικειώθηκε με τη μορφολογία του αλόγου, έτσι ώστε να πετύχει τη σχέση των όγκων και την αναλογία αλόγου- ιππέα. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μεγάλων και γνωστών έργων, όπως του Γεωργίου Καραϊσκάκη , του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και φυσικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
• Ποιος ήταν ο καλλιτέχνης
Ο Γιάννης Παππάς γεννήθηκε το 1913 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στην Εcole Superieure des Βeaux-Αrts των Παρισίων ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή της ίδιας πόλης και στο εργαστήριο του καθηγητή Ζαν Μπουσέρ . Το 1944 υπηρέτησε στην Αλεξάνδρεια, όπου έμεινε ως το 1951 δουλεύοντας και μελετώντας τα μνημεία της αιγυπτιακής τέχνης. Το 1953 εξελέγη καθηγητής των Εργαστηρίων Γλυπτικής της ΑΣΚΤ στην Αθήνα και το 1980 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει φιλοτεχνήσει πολυάριθμα αγάλματα, μνημεία και ανδριάντες. Κυριότερα έργα του ο μαρμάρινος ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου στον χώρο της Βουλής των Ελλήνων, ανδριάντες του Μακρυγιάννη και του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα . Πέθανε τον Ιανουάριο του 2005 σε ηλικία 92 ετών.

26 ΜΑΡ 2010


Άγαλμα του Μεγ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα για την ίδια την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού, συνετρίβει στις συμπληγάδες του κομματισμού.
Οι ηλίθιοι Έλληνες, έχουν μια μαγική ικανότητα, μοναδική στον κόσμο, να θυσιάζουν όλα τα μεγάλα, τα ιερά και τα σημαντικά, στο βωμό του κομματισμού.
Χρόνια τώρα παλεύουμε για την ανέγερση και το στήσιμο του αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Αθήνα. Όχι βέβαια για να γίνει ένα ακόμη άγαλμα. Όχι γιατί μας...

ενθουσιάζουν οι ..αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μακριά από μας κάθε ακρότητα, κάθε φθηνός ψευτοπατριωτισμός, κάθε σπέκουλα.
Το άγαλμα, έχει τεράστια σημασία για έναν απλούστατο λόγο: γιατί θα βοηθούσε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής.Γιατί είναι μια κίνηση κόντρα στον εθνικισμό. Ειναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλουν να πλασσάρουν κάποιοι ψευτοαριστεροί. Είναι κορυφαία κίνηση, που κάθε αριστερός, ώφειλε να κάνει!
Δυστυχώς, δεν μπορεί να εξηγηθεί σε ένα άρθρο.
Πολύ συνοπτικά: είναι μια κίνηση που συνδέει την Ελλάδα με τη Μακεδονία και τοποθετεί την ιστορία στο σωστό βάθρο. Τοποθετεί το σωστό πιόνι στο σωστό κουτάκι της σκακιέρας, αντίθετα με την παρά φύσιν, χρήση του ιδίου αγάλματος στα Σκόπια π.χ.Γα αυτό φωνάζουμε τόσα χρόνια.
Για αυτό άλλωστε και το άγαλμα ΔΕΝ μπήκε στην Αθήνα, τόσα χρόνια.
Γιατί θα δώσει το μήνυμα που θα φέρει την ειρήνη στα Βαλκάνια, κι αυτό δεν το θέλουν οι "φίλοι" και "σύμμαχοί" μας. Αν το ήθελαν, θα έλεγαν απλά στους βόρειους φίλους μας " "αφού το ξέρετε ότι είστε Σλάβοι και δεν έχετε καμία σχέση με τον Μ.Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, τον Αριστοτέλη, τη Θεσσαλονίκη, την Ολυμπιάδα. Γιατί επιμένετε στη βλακώδη αρχαιολατρεία σας;"
Δεν το λένε, για να συνεχίζεται ες αεί η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".
Έτσι, μια ενέργεια εξόχως δημοκρατική, που θα βοηθούσε στην ειρήνη στα Βαλκάνια και θα έπρεπε να είναι πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, δεν την έκανε ούτε η Ν.Δ., δεν την έκανε ούτε ο Κακλαμάνης, παρά τις δεκάδες δημόσιες δεσμεύσεις του, κι έτσι σήμερα ακούσαμε στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ, τον Άδωνι Γεωργιάδη, να παρουσιάζει την πρωτοβουλία του Γιώργου Καρατζαφέρη, να (προσπαθήσει) να στήσει με προσωπική του φροντίδα, ένα αληθινά όμορφο άγαλμα. Βέβαια, από την εξαγγελία μέχρι την πράξη, υπάρχει πολύς δρόμος.
Το άγαλμα είναι καλλιτεχνικά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, η πρωτοβουλία του Καρατζαφέρη, καθόλου δε μας χαλάει, όμως αυτό το ανθρώπινο (δε λέω καν εθνικό) θέμα, θα πνιγεί στις κομματικές καλένδες.
Επειδή ακριβώς είναι πρωτοβουλία του Καρατζαφέρη, φυσικά και δεν θα του δώσουν άδεια, το θέμα θα κομματικοποιηθεί, θα βρουν χρυσή ευκαιρία, οι ψευτοπατριώτες να σπεκουλάρουν και οι ψευτοδιανούμενοι να βγάλουν το άχτι τους, εναντίον οποιουδήποτε κάνει περήφανους τους Έλληνες. Θα ξαναδιχαστούμε.
Και οι κανονικοί άνθρωποι, αυτοί που δεν είναι των άκρων και δεν βρίσκουν το λόγο, γιατί να μην τοποθετηθεί ένα όμορφο άγαλμα ενός σπουδαίου Έλληνα, χωρίς πολλές φανφάρες, θα μείνουν στη μέση.
Το άγαλμα του Μεγ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα, δεν πρέπει να απευθύνεται στους Έλληνες. Δεν έχει κανένα νόημα. Η ουσία βρίσκεται στο συμβολισμό, προς τους ξένους: Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας ήταν Έλληνας, (λέμε εμείς οι Αθηναίοι). Τόσο απλά.
Αλλά, όπως πάντα θα νικήσουν οι ακραίοι, δηλαδή οι συνήθεις ύποπτοι "πρόθυμοι" να ξεράσουν πάνω σε οτιδήποτε ελληνικό.
Ένα θέμα που θα έπρεπε να το τελειώσει χωρίς πολλές κουβέντες, ο Νικήτας Κακλαμάνης, θα οδηγηθεί στον ευτελισμό, γιατί θα ασχοληθούν με αυτό οι πολιτικοί !
Ο Μέγας Αλέξανδρος μας εκδικείται από τον μηδέποτε ανακαλυφθέντα τάφο του.

19 ΑΠΡ 2010

Γιατί δεν στήνουν το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα; Αναγνώστης ..λύνει το μυστήριο.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ– ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ σημειώσατε ένα (-1-).

Ο Παναθηναϊκός, οι οπαδοί του και όχι μόνο, αγωνιούν. Οι εφημερίδες γράφουν. Τα κανάλια λένε...
τα ‘’αποκλειστικά’’ τους . Συνεντεύξεις συζητήσεις συναντήσεις δηλώσεις. Χαμός…,
Ένα,κόμμα και 131 Αθηναίοι πολίτες, το Σ.τ.Ε [ αυτό προσωρινά ] έχουν αντιρρήσεις. Κινδυνεύει να εκτεθεί ο Δήμαρχος ΄΄Αθηναίων ΄΄ γιατί πολλές φορές πανευτυχής δήλωσε κατηγορηματικά ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει μέσα στην Αθήνα εξηγώντας που και πως !!!
‘’ Ο Γ Σούρλας [τεύχος 1637 του Περιοδικου ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ] καταγγέλλει τους ‘’κοτεράτους ‘’ πολιτικούς και, ότι επί 15 χρόνια ψάχνουν να βρουν που θα βάλουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα…’’ Ο τότε Υ. Πολιτισμού καθησύχασε τον Γ.Σ λέγοντάς του ότι ΄΄ ψάχνει για χώρο… !!΄΄ Τον αλλάξανε όμως και… δεν πρόλαβε !!! .[ αυτά γινόταν πέρσι ] Τώρα…… και όσο να ενημερωθεί ο καινούργιος Υπουργός κι όσο να αρχίσει να ψάχνει κι αυτός… ζήσε Μάη μου…
Μήπως όμως τα μπερδεύω ; γιατί : Άλλο ο Παναθηναϊκός ( μεγάλος και τρανός !! ) με χιλιάδες οπαδούς που έχουν και δικαίωμα ψήφου… και άλλο ο Μακεδών Αλέξανδρος που ο έρημος, ούτε καν στους εκλογικούς καταλόγους των Αθηνών είναι γραμμένος..!!Για να μη ψάχνουν [ έξη χιλιάδες μέρες τώρα και βάλε] που να το βάλουν ,το άγαλμα , προτείνω, ανέξοδα για τους ΄΄ αρμόδιους’’.
Μια και χαρίζουμε στους Σκοπιανούς το Βόρεια Μακεδονία [ και έχει ο Θεός για αργότερα ], , παρακαλώντας τους μάλιστα να δεχτούν, να τους δώσουμε και το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου, να ξεμπερδεύουμε από τώρα.
Εκείνοι σίγουρα θα το δεχτούν και θα το στήσουν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσάς τους ή έστω στο Μοναστήρι -Μπίτολα
Τα έξοδα στην περίπτωση αυτή σίγουρα θα φιλοτιμηθούν και θα καλύψουν οι εκεί δύστυχοι ΄΄ οικονομικοί μετανάστες ΄΄, έλληνες επιχειρηματίες και
Ίσως οι Σκοπιανοί να καλέσουν τους εδώ αρμόδιους στην σχετική τελετή για…
να τραβήξουν και την κορδέλα των αποκαλυπτηρίων
Με τιμή τ..γ.θ. Αρμενοχώρι Φλωρίνης 14 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τα στοιχεία μου μόνο για την ευθύνη της υπογραφής.
Αναγαία σημείωση
Το παραπάνω κείμενο απευθύνεται στους ‘’αρμοδίους,, και εστάλει [ μεσα στον Φεβρουάριο 2009 ] σε όλους τους ΄΄ αρμοδίους ‘’ πολιτικούς ΄΄ και εφημερίδες- φωτιά να τους κάψει όλους - χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς
Σήμερα 19.4.2010 ακόμα ψάχνουν…!!!!
Ίσως βρήκαν βολική την πρότασή μου και περιμένουν να επισημοποιηθεί το Β. Μακεδονία για να είναι δικαιολογημένη η προς τα Σκόπια αποστολή του αγάλματος !!
τγθ, Φλώρινα

13 ΣΕΠ 2014


Mα γιατί φοβάστε τόσο, ω άνδρες Αθηναίοι, να βάλετε άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ /ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΣΟΥΡΛΑΣ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Σχετικά με τις προσδοκίες στην Αμφίπολη και τον Μ. Αλέξανδρο ο Γ. Σούρλας δήλωσε τα εξής:


«Η αγωνία κορυφώνεται με την προσδοκία ότι, στην Αμφίπολη, μπορεί το ταφικό μνημείο να σχετίζεται με τον Μ. Αλέξανδρο καιαναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για την πολιτιστική προσφορά του στρατηλάτη, στην Αθήνα, την πρωτεύουσα, το άγαλμά του παραμένει «αποθηκευμένο» στα αζήτητα.
Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια του Δήμου Αθηναίων και ακόμη δεν βρέθηκε χώρος να τοποθετηθεί, ένα ακόμη στα εκατοντάδες που υπάρχουν!
Ορισμένοι που έχουν αντιρρήσεις και δεν τον αναγνωρίζουν ως εκπολιτιστή, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το Αφγανιστάν όπου βασίλευσε ο Μ. Αλέξανδρος, να διαπιστώσουν, πόσο εκτιμούν τους Έλληνες, ως απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου.
Αυτά τα συναισθήματα εξέφρασαν στην ομάδα βουλευτών που επισκεφτήκαμε προ ετών την Καμπούλ.
Αν όμως δεν θέλουν να υποβληθούν σε κόπο ας πληροφορηθούν ότι το Αφγανιστάν, που βασίλευσε ο Μ. Αλέξανδρος, από το 1939 στο εθνικό του νόμισμα, έχει απεικόνιση των Διοσκούρων και κυκλικά φέρει με ελληνικά γράμματα την επιγραφή: «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ».
Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής επίγονο του Μ. Αλεξάνδρου που βασίλευσε στο Αφγανιστάν, Πακιστάν και Βόρεια Ινδία (167 π.Χ. – 159 π. Χ.).
Όταν, κατά την αντίληψη ορισμένων, «οι κατακτημένοι», κατ΄ αυτούς, λαοί της Ασίας αναγνωρίζουν τον Μ. Αλέξανδρο ως εκπολιτιστή και ευεργέτη και τον τιμούν με το εθνικό τους νόμισμα, τότε φαντάζει ως παρανοϊκή η επιμονή τους να μην αναγνωρίζουν την προσφορά του.
Θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση ο Δήμαρχος Αθηναίων, στον οποίο έστειλα επιστολή προ διμήνου, αφού δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση, αν πρόκειται να τοποθετηθεί το άγαλμα, έστω με καθυστέρηση ετών.
Ακόμη, ίσως είναι η ώρα να ευχαριστήσουμε κάποιες χώρες που μας τιμούν, όπως το Αφγανιστάν, που είναι το μοναδικό (από όσο γνωρίζω) κράτος που στο νόμισμά του φέρει ελληνικά γράμματα.
Ελπίζω τουλάχιστον ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στον οποίο έστειλα και ένα χαρτονόμισμα, να εκφράσει την ευαρέσκεια της Ελλάδας στον ομόλογό του, στο Αφγανιστάν.
Οψόμεθα…».

29 ΣΕΠ 2014


Η σωστή ερώτηση

Πολλοί , ζητούν να στηθεί επιτέλους ο ανδριάντας ή το άγαλμα αν θέλετε, του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα.  Θεωρητικά...
π.χ. ούτε ο Σαμαράς θα είχε αντίρρηση. Όμως για έναν ...περίεργο λόγο, το άγαλμα δεν στήνεται. Και δεν θα στηθεί ποτέ εκεί που του αξίζει. Η σωστή ερώτηση λοιπόν σε όλους όσους ρωτάνε (π.χ. βουλευτές) είναι:
"Βάλτε το μυαλό σας ρε παλουκάρια και πείτε μας: Γιατί λέτε να υπάρχει τόοοοοοοοοσο, μα τόοοοοοοσο μεγάλο ζόρι, να στηθεί άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα;"

Τονίστε το "τόσο". Γιατί τόσο ζόρι; Δεν είναι ιδιαίτερα περίεργο;
Η απάντηση , αλλά κυρίως, η διαδικασία εξέυρεσης απάντησης από τους βουλευτές, θα αναδείξει πάρα πολλούς σκελετούς, κρυμμένους στην ντουλάπα.
Εσείς κ.Βενιζέλε, π.χ. τι γνώμη έχετε για το θέμα;


25 ΝΟΕ 2014


24 βουλευτές ζήτησαν να τοποθετηθεί άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Δείτε τι απάντηση πήραν

Τη θυμάστε την υπόθεση, ε; 24 βουλευτές ζήτησαν να τοποθετηθεί επιτέλους ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, ώστε να τον βλέπουν οι ξένοι και να μάθουν επιτέλους ότι ήταν Έλληνας και όχι Σκοπιανός. Και τι απάντησαν οι αρμόδιοι; Δείτε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας,
για το πόσο μεγάλο είναι το ζόρι τους.
Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο, όλοι εύχονται, αλλά κανείς δεν θα τολμήσει να κάνει το αυτονόητο. Υπάρχει απαγόρευση με ποινή θανάτου, από πολύ ψηλά. Πάρα πολύ ψηλά. Από εκεί, που δεν μπορεί κανείς να πει όχι. Τζάμπα παιδέυονται όσοι σκαλίζουν το θέμα. Έχουμε σκληρή, βάρβαρη χούντα που το απαγορεύει. 

9 ΔΕΚ 2014


Επιτέλους ! Θα τοποθετηθεί στην Αθήνα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου !

Μετά από 21 χρόνια στα… αζήτητα, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φαίνεται πως βρήκε επιτέλους την πολυπόθητη θέση του, στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Το έργο του αείμνηστου γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά, θα τοποθετηθεί τελικά στη νησίδα που σχηματίζεται στη γωνία των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Όλγας στου Στύλους του Ολυμπίου Διός. Στην ίδια θέση, έως πρότινος υπήρχε φοίνικας που ξεράθηκε από ασθένεια, που έχει πλήξει και άλλους φοίνικες της Αθήνας.

Την θέση εντόπισε και πρότεινε προς το δήμο Αθηναίων, ο γιος του γλύπτη κ. Αλέκος Παππάς. Πρόταση που έγινε αποδεκτή και τις προηγούμενες μέρες πήρε και την τελική έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Πλέον αναμένονται οι τελικές μελέτες για τη μορφή του βάθρου, πάνω στο οποίο θα στηθεί ο χάλκινος ανδριάντας, και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου προκειμένου να αρμόζει στην προσωπικότητα του ανθρώπου, που μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης και το 2009 ανακηρύχτηκε «Μέγιστος» των Ελλήνων, από ψηφοφορία που διενέργησε τηλεοπτική εκπομπή.

«Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον πατέρα μου, τη δεκαετία του 1970 και παρουσιάζει τον μεγάλο στρατηλάτη έφιππο επάνω στον Βουκεφάλα, χωρίς σέλα και χαλινάρια. Πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο εκπολιτιστή και όχι κατακτητή» λέει o κ.Παππάς.

Έως σήμερα, το άγαλμα «φιλοξενείται» στην αυλή του εργαστηρίου του αείμνηστου γλύπτη στου Ζωγράφου.

Η «οδύσσεια» ενός αγάλματος

Στην Αθήνα, που έχει μνημείο ακόμη και για την… δραχμή, 21 χρόνια κράτησε η «οδύσσεια», προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να στηθεί το τοποθετηθεί το κορυφαίο δημιούργημα του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά. Έργα του είναι επίσης, είναι ο μαρμάρινος ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου έξω από τη Βουλή, του Μακρυγιάννη, του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα κ.α.

Το 1993, ο ύψους τριών μέτρων χάλκινος ανδριάντας του έφιππου στον Βουκεφάλα Αλέξανδρου, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, επί Ντόρας Μπακογιάννη, και στη συνέχεια δωρίθηκε στον δήμο Αθηναίων προκειμένου να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ωστόσο παρέμεινε στην αποθήκη του δημιουργού του, ο οποίος απεβίωσε το 2005, πικραμένος για την αντιμετώπιση που είχε από τον δήμο Αθηναίων, ένα από το αγαπημένα του έργα.

Αρχικά, για την τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα, είχε επιλεγεί η συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μάλιστα είχε τοποθετηθεί και επιγραφή στο μαρμάρινο βάθρο «Επί Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου».

Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Pιζαρείου και τελικά το 2009, επί δημαρχίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας στην πλατεία Kοτζιά, απέναντι από το δημαρχείο, για συμβολικούς κυρίως λόγους. Μάλιστα το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο σήμερα ανήκει το Εργαστήριο του αείμνηστου Παππά στου Ζωγράφου, είχε χρηματοδοτήσει και τις αναγκαίες μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ούτε όμως η απόφαση αυτή προχώρησε, λόγω… «Θησεά».

Πρόκειται για το εκκεντρικό γλυπτό, που σήμερα δεσπόζει στην πλατεία Κοτζιά, δημιούργημα της γλύπτριας κυρίας Σοφίας Βάρη η οποία αρνήθηκε την μετεγκατάσταση του έργου της στην παλιά Κορεατική Αγορά στο Θησείο. Η κυρία Βάρη αρνήθηκε, με το αιτιολογικό πως το γλυπτό της κατασκευάστηκε και φιλοτεχνήθηκε για την πλατεία Κοτζιά, με αποτέλεσμα ο «Θησέας» να παραμείνει στη θέση του.

Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων, για τοποθέτηση του αγάλματος στο τέλος της Ερμού στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, «σκόνταψε» το 2011 στην άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) λόγω… όγκου του αγάλματος.

Η πολύχρονη «οδύσσεια» του αγάλματος, οδήγησε πολλούς κατά καιρούς ν’ αφήσουν ευθέως αιχμές, πως «κάποιοι» δεν επιθυμούν την τοποθέτηση του στο κέντρο της πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αν για στελέχη της αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ο Μακεδόνας βασιλιάς θεωρείται … «ιμπεριαλιστής», όπως ακούστηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υπάρχουν φωνές και αρχαιολόγων που αποκαλούν τον Μέγα Αλέξανδρο «κατακτητή» της Αθήνας, που δεν έχει καμία σχέση με την πόλη και την ιστορία της.

«Ορισμένοι που έχουν αντιρρήσεις και δεν αναγνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως εκπολιτιστή, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το Αφγανιστάν και να διαπιστώσουν πόσο εκτιμούν τους Έλληνες ως απογόνους του Μακεδόνα στρατηλάτη» είχε δηλώσει παλαιότερα στο ΘΕΜΑ ο πρώην υπουργός και Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας κ. Γιώργος Σούρλας, που επανειλημμένα ασχολήθηκε με το θέμα του αγάλματος, ζητώντας εξηγήσεις από τον δήμο Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου