Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Τα αίτια: ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που υποτίθεται ότι θα επιταχύνει της αστικές δίκες με κυρίαρχες ρυθμίσεις α] την κατάργηση της απόδειξης ισχυρισμών δια μαρτύρων εξεταζομένων στο ακροατήριο και υφισταμένων τη βάσανο των ερωτήσεων τόσο του δικαστηρίου όσο και των διαδίκων και β] τη χαλάρωση της....
διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, ώστε οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται ταχέως και να ικανοποιούνται έτσι οι δανειστές [βλ. «τράπεζες»] χωρίς πολλά-πολλά.
Σωστές οι επισημάνσεις του δικηγορικού σώματος και δικαιολογημένη η αποχή. Όμως, έχω κάτι απορίες ρε γαμώ το.
Η πρώτη αποχή προκηρύχθηκε για 25.11-05.12.2014 και μετά ξαφνικά άλλαξε το διάστημα της αποχής, η οποία τερματίσθηκε την 03.12.2014, ώστε να αποφανθεί το δικηγορικό σώμα δια δημοψηφίσματος, αν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Οι κάλπες έκλεισαν το βράδυ της 03.12.2014. Την 04.12 και 05.12.2014 οι δίκες διεξήχθησαν κανονικά. Το βράδυ της 05.12.2014, όμως, η ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων απεφάσισε αποχή διαρκείας από 08.12.2014. Κι’ έτσι γεννήθηκε η απορία: δεν μπορούσε η Ολομέλεια να συνεδριάσει το βράδυ της 03.12.2014 και να αποφανθεί, να συνεχισθεί η αποχή από 04.12.2014; Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό το διάλειμμα των δύο ημερών; Ενδιαφέρον θα ήταν να μας ενημερώσει ο κ. Υπουργός επί της Δικαιοσύνης για τον αριθμό των αιτήσεων διαταγών πληρωμής που κατατέθηκαν τις δύο αυτές ημέρες στο όνομα τραπεζών κατά οφειλετών τους.
Άλλη απορία μου είναι η εξής: ένας από τους κύριους λόγους της αποχής είναι οι νέες διατάξεις περί αναγκαστικής εκτελέσεως, επειδή είναι προφανές ότι θεσπίζονται για να ευνοήσουν τις τράπεζες. Αντί, λοιπόν, να απέχουμε όλοι και να μην εισπράττουμε αμοιβές τις χαλεπές αυτές εποχές της οικονομίας μας, γιατί δεν αποφάσισαν οι κ.κ. Πρόεδροι να απέχουμε οι δικηγόροι μόνον από αιτήσεις διαταγών πληρωμής τραπεζών κατά οφειλετών τους και από την όλη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης τραπεζών κατά των δανειοληπτών; Θα ήταν μία ευφυής κίνηση που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να τροποποιήσει τις διατάξεις που θέλει να ψηφίσει. Ίσως, βέβαια, να αποφάσιζε η κυβέρνηση να καταργήσει την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στις διαταγές πληρωμής και στην αναγκαστική εκτέλεση. Τότε, όμως, θα αποκαλυπτόταν ποιος είναι ο απώτατος στόχος της εισαγωγής του νέου Κώδικα και τα περί επιταχύνσεως της απονομής της δικαιοσύνης θα όδευαν στον κάλαθο των αχρήστων. Και τότε οι δικηγόροι θα είχαμε το πάνω χέρι και όλη την κοινωνία μαζί μας.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄