Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τόσα δίνω, πόσα θες, στη Βουλή θα ρωτηθεί αυτό που θες


Ποιος χτυπά το κουδούνι, πατέρα; - Ένας εισαγγελέας παιδί μου! – Και τώρα; - Τώρα, ποιος χτυπά το κουδούνι, πατέρα; - Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, παιδί μου! - Και γιατί δεν ανοίγουμε, πατέρα; - Γιατί είμαστε ξύπνιοι κι έχουμε ασυλία, παιδί μου – Δεν πα’ να λένε οι εισαγγελείς! – Δεν πα’ να χτυπιούνται οι οχτροί μας, της Επιτροπής! - Δεν θα τους βάλουμε ποτέ στο σπίτι μας παιδί μου! – Ο μικρός Μιχελάκης γαλήνεψε και αποκοιμήθηκε ήσυχος - Ονειρεύτηκε μάχες όπου ο καλός βουλευτής πάντα νικά, με όπλο του την ακατάβλητη ασπίδα της μάγισσας Ασυλίας...

Γράφει ο Θάνος Τάκης


Δεν επιθυμώ να (αυτο)χαρακτηριστώ προφήτης. Ειδικά εφόσον μιλώ και κρίνω μετά το γεγονός. Αλλά, ανατρέχοντας σε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που απασχόλησε περισσότερο το ‘ξέφραγο’ διαδίκτυο παρά τον καλοπεριφραγμένο Τύπο που τέτοια πράγματα δεν ξεφεύγουν από τα καλοφτιαγμένα φίλτρα των αγαπητικών της κυβέρνησης, αντιγράφω από το ρεπορτάζ της τότε αθώας εποχής: «Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής. Γίνεται λόγος για την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου...Υπάρχει, όμως, και ένα σενάριο κατά το οποίο έπαιξε ρόλο και η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή στο τέλος Απριλίου και αφορά τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη». Ήτανε Ιούνιος του 2014. Και αν με ρωτούσατε τότε, θα ρισκάριζα πρόβλεψη ότι και να ερχόταν στη Βουλή, σιγά μην περνούσε από το μυαλό της Συγκυβερνητικής Κομπανίας να αφήσει τον καλό υπουργό έρμαιο στις ορέξεις κάποιου περίεργου δικαστή!

Υποθέτω ότι θυμάστε την περίεργη υπόθεση, για να το γράψω χαριτωμένα, που συνδέει τον τέως υπουργό Μιχελάκη με τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Πάλλη. Αυτόν που θεωρητικά φύλαγε το τιτανοτεράστιο οπλοστάσιο του Ερυθρού Στρατού αποθηκευμένο προς όφελος και για χάρη της Χρυσής Αυγής. Το οποίο, σατανικά απέκρυψε ο άθλιος στις υδατοστεγείς αποθήκες της χαμένης Ατλαντίδας κι έτσι η ανεύρεσή του από τα λαγωνικά της ΕΛΑΣ προσκρούει στις νόρμες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με τους γκαζοζέν ρυθμούς της.

Για την υπόθεση της περιπτώσεως χρηματισμού, στοιχεία της δικογραφίας, η οποία «έχασε το δρόμο προς τη Βουλή» δημοσιεύτηκαν σε ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη τον Απρίλιο του 2014. Η δικογραφία αναζητούσε την Βουλή από τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά, μπλέχτηκε στα συρτάρια διαφόρων κι έφτασε στο Σύνταγμα 140 μέρες μετά την αποστολή της. Το 'ενταύθα' έλαβε νέα ερμηνεία...

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη δικογραφία υπάρχουν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που ενοχοποιούν τον Γιάννη Μιχελάκη για χρηματισμό, πέρα από τα χειρόγραφα του επιχειρηματία και τις καταθέσεις μαρτύρων.

Τούτο διότι στο υλικό που κατασχέθηκε στο σπίτι και το γραφείο του Πάλλη από τους εισαγγελείς, βρέθηκε και η επίμαχη ερώτηση που κατέθεσε ο Μιχελάκης ως Βουλευτής στη Βουλή με περιεχόμενο κατά του Βίκτωρα Ρέστη, πρώην συνεργάτη και στη συνέχεια αντιπάλου του Πάλλη.

Σε χειρόγραφες σημειώσεις του εμφανιζόταν το όνομα του βουλευτή τότε Γιάννη Μιχελάκη και δίπλα το ποσό των 7.000 ευρώ, το οποίο ο τέως υπουργός φέρεται να έλαβε προκειμένου να καταθέσει ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του Πάλλη και κατά εκείνων του Βίκτορα Ρέστη, με τον οποίο ο Πάλλης είχε αντιδικία. Εντοπίστηκε παράλληλα προσχέδιο ερώτησης, την οποία είχε γράψει ο ίδιος ο Πάλλης, σε χαρτί που φέρει τη σφραγίδα του και το οποίο, όπως φαίνεται, έδωσε ο ίδιος στον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος με τη σειρά του την κατέθεσε, ελαφρώς αλλαγμένη, στη Βουλή. Το κείμενο της ερώτησης που υπάρχει στα κατασχεμένα, έχει σταλεί από το γραφείο του Μιχελάκη στη ΝΔ, όταν αυτός ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Το κείμενο που ήταν στη διάθεση του Πάλλη, δείχνει καθαρά δηλαδή πως εστάλη στον επιχειρηματία από τη ΝΔ, αφού αποτυπώνει πάνω του τον αριθμό του φαξ των γραφείων του κόμματος.

Το φαξ στάλθηκε από τα γραφεία της ΝΔ στον Πάλλη, ως πιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρθηκαν, είναι η εκτίμηση της δικογραφίας η οποία πιστοποιεί όχι μόνο την στενή σχέση Μιχελάκη-Πάλλη, αλλά φέρεται να επιβεβαιώνει πως υπήρξε χρηματισμός για τη συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή, όπως άλλωστε ο ίδιος ο Πάλλης γράφει στα χειρόγραφά του.

Ήταν ή όχι ο λόγος αυτός που έκλεισε νωρίτερα η Βουλή κι άνοιξε το καλοκαιρινό μαγαζάκι της, δεν μπορώ να γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι το θέμα της άρσης της ασυλίας του κυρ-Μιχελάκη, αξιολογήθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με 5 ψήφους «υπέρ» έναντι 4 «κατά της άρσης» (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Αν απορείτε για το πώς συνέβη το συγκεκριμένο θαύμα, να σας ενημερώσω ότι απλώς έτυχε(;) στην συγκεκριμένη συνεδρίαση να μην έχει πλειοψηφία η κερδοσκοπική εταιρεία Νουδουπασόκ Α.Ε.

Είναι ταυτόχρονα γνωστή η φράση που αποδίδεται στον Γεώργιο Παπανδρέου, ότι στη Ελλάδα, «τα θαύματα διαρκούν τρεις μέρες, τα μεγάλα τέσσερις». Δεν μιλάμε για έξι μέρες, είναι πολύς ο χρόνος...

Διότι την έκτη μέρα μετά την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, πραγματοποιήθηκε η σχετική ψηφοφορία στην Βουλή. Αποτέλεσμα; Κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης 26.11.2014, σε σύνολο 190 παρόντων βουλευτών, 96 ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη, 86 υπέρ, ενώ υπήρξαν και 7 λευκά, καθώς και ένα «παρών».

Και είπε σε συνέντευξή του, ο φωτεινός παντογνώστης Άδωνις, ο οποίος ποτέ δεν κρίνει την δικαιοσύνη, εκτός κι αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, ο δυστυχής:

«Στην προκειμένη περίπτωση για να αιτηθεί ο εισαγγελεύς την άρση ασυλίας του κ. Μιχελάκη, χρησιμοποίησε ένα άρθρο του κώδικα που μετατρέπει τον βουλευτή σε δημόσιο υπάλληλο και τον καθιστά υπεύθυνο για πράξη η παράλειψή του, στο κοινοβουλευτικό του έργο. Δεν έπρεπε να αρθεί η ασυλία του κ. Μιχελάκη γιατί θα χάναμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό. Το απρόσκοπτο δικαίωμα του βουλευτή να ρωτάει στη Βουλή, ότι θέλει».

Και να το τιμολογεί όσο θέλει, θα πρόσθετε ένας κακοπροαίρετος τρίτος.

Όχι εγώ, φυσικά!

Προσωπικά πείστηκα ότι ο καλός κοινοβουλευτικός κ. Μιχελάκης ό,τι έκανε, όλην αυτή την επαχθή βάσανο, την ανέλαβε για το καλό του τόπου.

Εσύ τι λες, αγαπητέ αναγνώστη;



ΗΟΤDOC, «Ο Πάλλης χρημάτιζε τον Μιχελάκη»:
Υπέρ της άρσης ασυλίας του Γ. Μιχελάκη η Επιτροπή Δεοντολογίας:
Βουλή: Δεν αίρεται η ασυλία του Γιάννη Μιχελάκη:
Άδωνις Γεωργιάδης για τον Μιχελάκη, 27.11.2014: