Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Εντοπίστηκαν οι 10 νεαροί που διέλυσαν το σχολικό συγκρότημα ΕΥΚΛΕΙΔΗ. Θα τολμήσουν να τους βάλουν να πληρώσουν τις ζημιές;

Ζημίες δεκάρων χιλιάδων ευρώ, προκάλεσαν μανιασμένοι νεαροί, που όμως, αυτή τη φορά συνελήφθησαν. Και έτσι, έφτασε η πολύ δύσκολη ώρα, κάποιος να τους στείλει τον λογαριασμό. Θα βρεθεί ο γενναίος, σε μια χώρα που... επικροτεί την καφρίλα και που όλοι φοβούνται τους "τσαμπουκάδες";  Βάζουμε στοίχημα, πως όλοι θα πετάνε το μπαλάκι στους άλλους "αρμόδιους". Η αστυνομία θα λέει "να το ζητήσει ο διευθυντής", ο διευθυντής φοβισμένος θα λέει "γιατί με βάζετε στη μέση, θα με σκοτώσουν αυτά τα κωλόπαιδα, να το ζητήσει ο εισαγγελέας", ο εισαγγελέας θα λέει "να καταλογίσει ο Δήμος τη ζημία", ο Δήμος θα λέει "εμείς; εμείς είμαστε διοικητική υπηρεσία, να τους στείλει το λογαριασμό η αστυνομία" ....κι έτσι θα τη βγάλουν "καθαρή" οι τραμπούκοι, που στην κυριολεξία -κι όχι στα λόγια- διέλυσαν το σχολικό συγκρότημα.
Και προφανώς τη ζημία θα πληρώσει ο "αιώνιος μαλάκας φορολογούμενος", που δεν το καταλαβαίνει, γιατί ο λογαριασμός δεν έρχεται ονομαστικά σε αυτόν, αυτός τα πληρώνει όμως, μέσω της φορολογίας και της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, ώστε να έχει λεφτά το κράτος να πληρώνει τα "καουμποϊλίκια" των "νεαρών".
Τελικά, ΟΛΟΙ θα καταλήξουν στο αιώνιο ελληνικό ρητό: "εγώ θα βγάλω το φίδι απ΄την τρύπα";




Το ενδεχόμενο να πληρώσουν τα σπασμένα οι νεαροί που τα έκαναν «γυαλιά – καρφιά» στο 15ο ΕΠΑΛ στο σχολικό συγκρότημα του “Ευκλείδη” στην οδό Κατσιμίδη εξετάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ιωάννα Κοσμοπούλου, στο Thestival πρόθεση του δήμου είναι να καταγραφεί το κόστος και οι ζημιές και να διερευνηθεί νομικά αν μπορεί να προβεί ο δήμος σε αγωγή αποζημίωσης.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μεγάλης έκτασης ζημιές και έχουμε και συλλήψεις», σημείωσε η κα Κοσμοπούλου στο Thestival, τονίζοντας ότι οι βανδαλισμοί σε σχολικά συγκροτήματα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Σε ανάρτησή της στο facebook η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης τονίζει: «αυτήν τη φορά, μετά την πλήρη αποτίμηση των ζημιών, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που αναλογεί στην περιουσία των πολιτών. Γιατί η μαγκιά δεν είναι τζάμπα».

Η ανάρτηση της κ. Κοσμοπούλου:

«Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα νέων παιδιών (μαθητές του ίδιου του σχολείου οι περισσότεροι) μπήκε σε ένα από τα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος του “Ευκλείδη” και τα έκανε γυαλιά-καρφιά κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Το σχολείο είχε συναγερμό ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, που τοποθετήσαμε την άνοιξη μετά από προηγούμενη επίθεση βανδαλισμού. Κι ενώ ο συναγερμός χτυπούσε και με αστυνομικό τμήμα να εδρεύει στην απέναντι γωνία, οι νεαροί τα έσπαγαν. Τα έσπαγαν χωρίς να τους νοιάζει τι θα βρουν την άλλη μέρα οι συμμαθητές τους, τι θα βρουν αυτοί οι ίδιοι. Οι διευθυντές των σχολείων για μία ακόμη φορά σε κατάσταση σοκ. Αυτήν τη φορά 10 άτομα συνελήφθησαν (προφανώς λόγω του συναγερμού δεν πρόλαβαν να διαφύγουν), άρα οι “γνωστοί-άγνωστοι” απέκτησαν επιτέλους ονοματεπώνυμο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του αντέδρασε άμεσα και έπραξε τα δέοντα, ώστε να αποκατασταθεί ο χώρος εντός 2 ημερών και τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς τους να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους. Ποιος όμως πληρώνει τον βαρκάρη; Αυτήν τη φορά, μετά την πλήρη αποτίμηση των ζημιών, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που αναλογεί στην περιουσία των πολιτών. Γιατί η μαγκιά δεν είναι τζάμπα. Πρέπει να πληρώνεται. Η κοινωνία μας δεν πρέπει να επιδεικνύει την παραμικρή ανοχή στον βανδαλισμό και την καταστροφή σχολείων από τα ίδια της τα “σπλάχνα” χωρίς λόγο και αιτία. Και δυστυχώς ο βανδαλισμός στα σχολεία είναι ένα νέο σημείο των καιρών.

Επειδή όμως ποτέ και τίποτε δεν είναι μαύρο ή άσπρο, πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι κάνουμε, ώστε να μην οδηγούμαστε σ’ αυτά τα ακραία φαινόμενα. Τι κάνουμε εκτός από διαπιστώσεις και κριτική; Τι κάνουμε ως γονείς για να μην έχουν τα παιδιά μας τόσο συσσωρευμένο θυμό; Τι κάνουμε ως εκπαιδευτικοί για να τα πλησιάσουμε; Τι κάνουμε ως άτομα με θέση ευθύνης που προϊστάμεθα είτε πολιτικά είτε διοικητικά κάποιων άλλων;

Προσωπικά από τη θέση ευθύνης μου δίνω έναν καθημερινό αγώνα. Και ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνω όλα σωστά. Πάντα βάζω τον πήχυ ψηλότερα. Και πάντα ασκώ αυτοκριτική. Σχεδόν ποτέ δεν “φωνάζω” σε εκπροσώπους άλλων φορέων ότι δεν τα έκαναν σωστά (να γνωρίζετε ότι οι Δήμοι είναι οι συνήθεις “καρπαζοεισπράκτορες”), παρά “φωνάζω” μόνον στον εαυτό μου και τους ανθρώπους των οποίων πολιτικά προΐσταμαι.

Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πιο πέρα. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και μετά ας κάνουμε κριτική και ας εξαντλήσουμε όλη την απαιτούμενη αυστηρότητα στους ενόχους.

Ξέρετε είναι κάπως σαν αυτό που διαμαρτυρόμαστε όλοι ότι από τον κόσμο μας λείπει το πράσινο κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ούτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας».

Δέκα συλλήψεις νεαρών
Το βράδυ της Κυριακής 16 Οκτωβρίου δέκα νεαροί, ηλικίας από 14 έως 19 ετών προκάλεσαν φθορές σε σχολικό συγκρότημα τόσο στο εσωτερικό του κτηρίου όσο και στον αύλειο χώρο.

Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης τους τσάκωσαν επ’ αυτοφώρω.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Οι συλληφθέντες με προφορική εντολή του κ. Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί αρμοδίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου