Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Αχ, αυτός ο πανδαμάτωρ χρόνος!

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Αγόρασα, ως συνήθως, βιβλία, μαζί με τα οποία μου έδωσε ο περιπτεράς και κυριακάτικες εφημερίδες. Ξεφυλλίζοντάς τες στάθηκα  και στην εκδήλωση για...

την κυκλοφορία του βιβλίου «Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος» του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος, μας θύμισε ο συντάκτης αρθριδίου, «δεν είναι τυχαίο πρόσωπο», καθότι, μεταξύ πολλών άλλων, διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας επί Ανδρέα και αναπληρωτής εκτελεστικός Διευθυντής τού ΔΝΤ. Ξέχασε, προφανώς, να μας θυμίσει ο συντάκτης, ότι ο εν λόγω  συγγραφεύς  και πωλητικός είχε διωχθεί από τη Βουλή για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά δεν δικάσθηκε ποτέ, διότι τω καιρώ εκείνω ήτο ευρωβουλευτής και η Ευρωβουλή δεν ήρε την ασυλία του. Έτσι, δικάσθηκαν ο Αντρέας, ο οποίος αθωώθηκε με ψήφους 7-6, ο Μένιος, ο οποίος απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης, και ο μόνος έντιμος πολιτικός Δημήτρης Τσοβόλας, εξ ου και ο τελευταίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών. Παρεμπιπτόντως: την καταλυτική αθωωτική ψήφο για τον Ανδρέα έριξε ο Παρμενίων Τζίφρας, ο οποίος το 2001 ένοιωσε την ανάγκη να δικαιολογήσει την ψήφο του με τη συγγραφή βιβλίου υπό τον τίτλο «Η αθωωτική μου ψήφος για τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου».

Η βικιπαίδεια μας ενημερώνει για τις περγαμηνές τού Ρουμελιώτη: είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, ενώ έχει τιμηθεί με το παράσημο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, καθώς  και με το Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας.  Πώς και δεν χειροθετήθηκε Άρχων Δικαιοφύλαξ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπως ο Σάκης Κεχαγιόγλου;

Το κύριο θέμα, όμως, του αρθρογράφου δεν ήταν ο εν λόγω συγγραφέας και η παρουσίαση του βιβλίου του. Της εκδήλωσης έγινε χρήση ως εφαλτηρίου, για να μας ενημερώσει ο συντάκτης, ότι παραβρέθηκαν σ’ αυτήν πολλά λησμονημένα στελέχη του ένδοξου ΠΑΣΟΚ, αλλά και, φρονώ κυρίως, για το γεγονός, ότι παρούσα ήταν και η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία, σε συζήτηση που είχε με άλλον παρευρεθέντα, απεκάλυψε, ότι ο Άδωνις της ζήτησε συγγνώμη που με φωτογραφική διάταξη της κυβέρνησης του συζύγου της Μαρέβας την κατήργησαν από Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου την είχε διορίσει ο Αλαίκσοις. Τούτο αποδεικνύει  ο τίτλος του αρθριδίου «Η συγγνώμη του Άδωνι στη Θάνου!».

Κατά τα λοιπά οι εφημερίδες ήταν πλήρεις αρθριδίων σχετικών με τη βελτίωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου σε όλους τους τομείς. Μια ζωή το Δημόσιο βελτιώνεται και μια ζωή βαλτωμένο είναι. Ποτέ βελτιωμένο. Κάθε φορά που διαβάζω τέτοια άρθρα χαμογελάω με πικρία καθώς στον νου μου έρχεται ο νόμος για την καλή νομοθέτηση 4048/2012, τον οποίον αντικατέστησε ο νόμος 4622/2021 για ακόμη καλλίτερη νομοθέτηση, και ο νόμος 4795/2021 για τον Σύμβουλο Ακεραιότητος στη Δημόσια Διοίκηση. Νόμοι που δεν τηρούνται, όπως τόσοι άλλοι νόμοι. Χρειάζονταν, άραγε, τέτοιοι νόμοι; Η κοινή λογική δεν αρκεί; Αλήθεια, αν ο Σύμβουλος Ακεραιότητος επιτελούσε το καθήκον του, πόσα λαμόγια, πωλητικοί τε και μη, δεν θα είχαν απομακρυνθεί από το Δημόσιο Ταμείο; Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου