Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Μαθήματα διπλωματίας από το πανίσχυρο μέλος του ΝΑΤΟ, Τουρκία

Να θυμίσουμε ότι την ίδια στάση κράτησε και στον Β' παγκόσμιο πόλεμο η Τουρκία, με αποτέλεσμα να μην πέσει νεκρός ούτε ένας Τούρκος (στην ηρωική Ελλάδα είχαμε 1,5 εκ.νεκρούς), να μην καταστραφεί καμία υποδομή της χώρας (η Ελλάδα καταστράφηκε) και... να αποτελεί μετά το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, η οποία δεν της επέβαλε καμία πραγματική κύρωση για την εισβολή στην Κύπρο. Αυτή η χώρα λοιπόν ανήκει στο ΝΑΤΟ όπως και η Ελλάδα. Πισινό δεν δίνει σε κανέναν όμως, χωρίς ανταλλάγματα, όπως κάνει παγίως η Ελλάδα, που ....δίνει, αλλά δεν παίρνει (α, ναι, πήραμε μια χρεωκοπία και 10 χρόνια μνημόνια και συμβουλές απ΄τους συμμάχους μας)!


 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με βάση την πάγια τακτική του και τις επιδιώξεις του, φαίνεται πως επιλέγει να συνταχθεί με τους ισχυρούς και σε αυτή τη φάση, δηλαδή Μόσχα και Ουάσιγκτον, τηρώντας λεπτές ισορροπίες.

Στο κενό φαίνεται πως έπεσαν οι εκκλήσεις του πρέσβη της Ουκρανίας στην Τουρκία. «Ζητάμε το κλείσιμο του εναέριου χώρου, του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Έχουμε καταθέσει το αίτημά μας στην τουρκική πλευρά. Την ίδια στιγμή, ζητάμε την επιβολή κυρώσεων προς τη ρωσική πλευρά. Απαιτούμε, ειδικότερα, την κατάσχεση των μετοχών των ρωσικών επιχειρήσεων που βρίσκονται εδώ», δήλωσε.

«Ελπίζουμε ότι όλος ο τουρκικός λαός θα στηρίξει την Ουκρανία σε αυτό τον δίκαιο σκοπό», πρόσθεσε ο Βασίλ Μπόντναρ, προφανώς κατ’ εντολή της κυβέρνησής του. Για την ώρα, πάντως, ανεξαρτήτως του τι αισθάνεται και πώς θα αντιδράσει ο τουρκικός λαός, η αλήθεια είναι πως οι πρώτες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν είναι μάλλον απογοητευτικές για τους Ουκρανούς.


«Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά είμαστε φίλοι με όλους…»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος συγκάλεσε διευρυμένη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας ενώ συνομίλησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε ισορροπώντας σε δύο βάρκες. Αν και καταδίκασε την ρωσική εισβολή και τη χαρακτήρισε «βαρύ πλήγμα για την περιφερειακή ειρήνη αρμονία και σταθερότητα» – όπως είχε κάνει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών – ουσιαστικά… σφύριξε αδιάφορα απέναντι στο αίτημα του Ουκρανού πρέσβη.

Αφού δήλωσε «ειλικρινά λυπημένος» για το γεγονός ότι Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται σε σύγκρουση, χαρακτήρισε και τις δύο χώρες «φίλες» της Τουρκίας και ζήτησε να επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος. Κι αυτό, σε μία στιγμή που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να εισέρχονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας…

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι λίγες ώρες πριν την εισβολή ο ίδιος είχε πει: «Δεν είναι δυνατό για εμάς να εγκαταλείψουμε καμία (από τις δύο χώρες). Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα που, θεού θέλοντος, να το διευθετήσουμε χωρίς να εγκαταλείψουμε καμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου