Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Πώς είδαν τα κόμματα την απόφαση Μητσοτάκη να εμπλακούμε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

Βαθμολογούμε τις αντιδράσεις των κομμάτων: από -10 κόκκινο για όσους είναι εναντίον της εμπλοκής της Ελλάδας, έως +10 μπλε για όσους συντάσσονται με τον Κ.Μητσοτάκη:

-9 > Ξεκάθαρα αρνητικό στην εμπλοκή της Ελλάδας, ήταν το ΚΚΕ"Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβικείο. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή."


+6Μισόλογα και "ναι μεν αλλά" ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταδίκασε την εμπλοκή της Ελλάδας: Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής είναι δεδομένη και αυτονόητη, όπως είναι ολοφάνερη και η αντίθεση της στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα- συμπεριλαμβανομένων ισχυρών και στοχευμένων κυρώσεων- για να τερματιστεί άμεσα η εισβολή και να επανέλθουμε στον δρόμο της διπλωματίας, με αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την Ουκρανία. Πρέπει, παράλληλα, να στηρίξει ενεργά τον Ουκρανικό λαό, όπως και να καθιερώσει ένα μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων- πρόταση την οποία υποστηρίξαμε με συνέπεια και στην περίπτωση του Αφγανιστάν. Και η Ελλάδα θα πρέπει, στο βαθμό που της αναλογεί και χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαδραματίσει ένα παρόμοιο ρόλο, υπέρ της ειρήνης και διπλωματίας και κατά του πολέμου. Οι νεκροί Έλληνες ομογενείς αναδεικνύουν την ανάγκη για ακόμα πιο ενεργή παρόμοια εμπλοκή Ουκρανικό. Εάν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό. Γεννώνται, πάντως, εύλογα ερωτήματα γιατί απουσίαζε κατά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο συναρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών.


+4 Μισόλογα και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, δεν καταδίκασαν την εμπλοκή της Ελλάδας: "εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ελλήνων Ομογενών που έχασαν τους οικείους τους από τις μάχες που μαίνονται στην Ανατολική Ουκρανία. Οι κινήσεις της ηγεσίας της Ρωσίας προκαλούν παγκόσμια ανησυχία καθώς οδηγούν σε αστάθεια την Ευρώπη. Καλούμε την Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για όσους ομογενείς παραμένουν στην εμπόλεμη ζώνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η αποστολή πολεμικού υλικού, αντί ανθρωπιστικού, δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για βοήθεια στους ομογενείς."

+4  η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, δεν καταδικάζει ευθέως την εμπλοκή και...θέλει και τον East Med: "Την ώρα που οι Έλληνες της Ουκρανίας κινδυνεύουν με σφαγή από τις αντιμαχόμενες πλευρές, θρηνώντας ήδη άμαχους ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ζελένσκι.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων γηγενών της Ανατολικής Ουκρανίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και να διαμεσολαβήσει προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επιλέγει την ευθεία, μονομερή εμπλοκή σε μια πολεμική σύγκρουση, εκθέτοντας τους ομογενείς μας σε κίνδυνο, διχάζοντας παράλληλα τον Ελληνικό λαό. Επιτρέποντας μάλιστα στον Ερντογάν και την Τουρκία να εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός» αντί να απολογείται για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εάν η κυβέρνηση έδειχνε τα ίδια «αντανακλαστικά» για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπως έδειξε για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα αποδείκνυε έμπρακτα ότι κινείται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η σπουδή όμως που η κυβέρνηση επέδειξε στο θέμα των κυρώσεων την ώρα μάλιστα που άλλες χώρες φρόντισαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους, δείχνει πρωτοφανή ανευθυνότητα.

Με τις συγκεκριμένες ενέργειες, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει την Ελλάδα έκθετη στο πρωτοφανές κύμα αυξήσεων τόσο στο κόστος ενέργειας, όσο και στο κόστος τροφίμων και πρώτων υλών.

Ζημιώνει τόσο τους Έλληνες παραγωγούς, όσο και τον κλάδο του τουρισμού, την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζεται οικονομικά και γεωπολιτικά, διατηρώντας τις οικονομικές σχέσεις της με την Ρωσία.

Δεν πράττει ούτε το αυτονόητο: Να απαιτήσει την άμεση επανέναρξη των εργασιών για τον East Med, που αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο!

Για το καλό τόσο της Ελλάδας όσο και των ομογενών μας, πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική. Η πατρίδα μας οφείλει να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα ειρήνης, όχι ως «συμπλήρωμα» στην απάνθρωπη δράση συμφερόντων που «τρέφονται» από το αίμα αθωων."

+9 >Ξεκάθαρα αντιρωσική θέση Ανδρουλάκη ΚΙΝΑΛ, χωρίς περιστροφές, άρα στηρίζει την εμπλοκή: "Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δέκα Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές Σαρτανά και Μπουγάς. Η σκέψη μας βρίσκεται στον Ουκρανικό λαό που δέχεται μία βάρβαρη εισβολή από τη Ρωσία.
Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση νέων κυρώσεων από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά είναι ένα σημαντικό βήμα, θα μπορούσε όμως να είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα αποτροπής αν είχε τεθεί στο τραπέζι νωρίτερα.

Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον.

Στις κρίσιμες αυτές στιγμές αναδεικνύεται η ανάγκη Ενιαίας Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία των Ευρωπαϊκών λαών."



-2 > Ισορροπημένο το ΜΕΡΑ25 βάλει ισόρροπα εναντίον Ρωσίας αλλά και ΝΑΤΟ, αλλά καταδικάζει πολεμικές εμπλοκές: "ενώ όλος ο πλανήτης αγωνιά για την ειρήνη, περιθωριακές φωνές αρρωστημένης πολεμοκαπηλείας φωνάζουν για γενίκευση του πολέμου. Δυστυχώς σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας «αντίδραση ΕΕ και ΝΑΤΟ αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας», εμφανιζόμενος έτσι ΝΑΤΟϊκότερος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, όλοι πλέον κατανοούν ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανική βάση (πέρα από τη Σούδα: Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο, Νεώριο Σύρου), με σχεδιασμό ΣΥΡΙΖΑ και υλοποίηση ΝΔ, αποτελεί μια πραγματικά επικίνδυνη εξέλιξη για τη χώρα μας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 καταψήφισε, καταψηφίζει και θα συνεχίσει να καταψηφίζει την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών."


Ψάχνουμε και τις θέσεις άλλων κομμάτων (δεν βρήκαμε τη θέση Τζήμερου - Φαήλου π.χ.), για να συμπληρώσουμε το άρθρο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου