Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Γιατί έκανε λάθος ο Αϊνστάιν;

Ο Albert Einstein ήταν ένας ιδιοφυής άνθρωπος. Μεταξύ των άλλων επιτευγμάτων του, διατύπωσε την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, που...
έδωσε τεράστια ώθηση στην επιστήμη της Φυσικής και της Κοσμολογίας.

Οι εξισώσεις της θεωρίας αυτής ήταν τόσο εύστοχες, που μπορούσαν να υπολογίσουν ακόμα και την εξέλιξη ολόκληρου του σύμπαντος.

Εξέλιξη; Ποια εξέλιξη; Μα το σύμπαν είναι στατικό. Το γνωρίζουμε από την αρχαιότητα ακόμα. Μόνο κάποια «οπισθοδρομική» θρησκεία, ισχυρίζεται ότι είχε αρχή.

«Ἐν ἀρχῇ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν.»

Στην γλώσσα της Φυσικής θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φράση περιγράφει την εκ του μηδενός δημιουργία, με την ταυτόχρονη εμφάνιση του χρόνου (Ἐν ἀρχῇ), του χώρου (τὸν οὐρανὸν) και της ύλης (τὴν γῆν), που σήμερα είναι αποδεκτή.

Για να αποφύγει ο Einstein το «λάθος» συμπέρασμα, πρόσθεσε στις εξισώσεις του μία αυθαίρετη σταθερά, που του εξασφάλιζε το στατικό σύμπαν που επιθυμούσε.

Αργότερα παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος του.

Τι είχε πάει στραβά; Ένας μεγαλοφυής άνθρωπος, προέταξε την πίστη του (ή την απιστία του;) για να επηρεάσει την επιστημονική θεωρία του.

Η ορθή επίλυση των εξισώσεών του από άλλους, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Ένας προτεστάντης πάστορας, γυρίζοντας τον χρόνο προς τα πίσω, απέδειξε ότι το σύμπαν είχε αρχή (Big Bang).

Ίσως να ακολούθησε την προτροπή του Μ. Βασιλείου, ενός άλλου μεγαλοφυούς ανθρώπου με απαράμιλλη μόρφωσή και προτύπου αγιότητας. Αυτός 1500 χρόνια νωρίτερα, μας βεβαίωνε ότι μπορούμε να μάθουμε την αρχή της δημιουργίας του κόσμου, προχωρώντας ανάποδα προς το παρελθόν.

Θεωρούσε δεδομένο ότι πέραν των βασικών που μας αποκαλύπτει η Γένεσις, τα υπόλοιπα που χρειαζόμαστε μπορούμε να τα ανακαλύψουμε. Άλλωστε ένα κατασκευαστικό γνώρισμά μας είναι η λογική.

Η αλήθεια από τότε, όλο και περισσότερο μας αποκαλύπτεται, όπως και τα όρια του ορθού μας λόγου. Πολλοί διάσημοι επιστήμονες, προτείνουν μοντέλα που για να γίνουν αποδεκτά, χρειάζεται κανείς να πάρει θέση, με βάση το τι πιστεύει ή τι δεν πιστεύει, αξιοποιώντας την ελευθερία της επιλογής που διαθέτει εκ κατασκευής.

Η πιο έντιμη επιστημονική θέση σήμερα, για τον τρόπο που άρχισε το σύμπαν, είναι ότι θα μπορούσε κάποιος να επικαλεσθεί τον Θεό και ότι επίσης δεν μπορεί η επιστήμη να εξηγήσει το γιατί άρχισε με τον τρόπο που άρχισε.

Αυτά τα δεδομένα, μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην επιλογή, να μην αποθεώσει ούτε την επιστήμη, ούτε την λογική, ούτε την καλοπέραση, ούτε την οικονομική ευμάρεια και να στραφεί σε άλλα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, όπως είναι η ψυχή του. Να ψάξει στην ζωντανή παράδοση αιώνων για τους τρόπους που μπορεί να την καλλιεργήσει, ώστε να αξιοποιήσει ό,τι του δόθηκε ως δώρο.

Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα λοιδορηθεί, με μόνη πρόκληση την επιλογή του. Θα ακούσει από ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν λύσει στη ζωή τους ούτε μια απλή διαφορική εξίσωση:

«Μεγάλε δεν ζούμε στον Μεσαίωνα»

«Η γη δεν είναι επίπεδη»

«Νηστεύεις; Μα πού ζούμε;»

«Εσύ τώρα το παίζεις καλός επειδή πας στην εκκλησία;»

«Εμένα ο Θεός είναι μέσα μου και δεν χρειάζονται όλα αυτά»

«Χριστιανοταλιμπάν»

Από το κείμενο αυτό μπορεί ο καθένας να κρατήσει ό,τι θέλει. Η φιλοδοξία μου είναι, κάποιος εξυπνότερος και καλύτερος από μένα, από τους πάρα πολλούς που υπάρχουν, να βρει σ’αυτό κάτι ωφέλιμο.

Χριστός Ανέστη!

Με αγάπη

babisoflou
(ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ)


ΥΓ: Μόλις έμαθα ότι έφυγε από αυτή την ζωή ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης που προσωπικά μου ήταν πολύ συμπαθής ως επιστήμων, ως δάσκαλος και ως άνθρωπος. Δράττομαι της ευκαιρίας να του ευχηθώ δημόσια Καλό Παράδεισο.

8 σχόλια:

  1. babi καθολου flou το κειμενο με τις αποψεις σου . ΕΥΓΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αληθώς ανέστη ο Κύριος!

    Και όμως, υπάρχουν άνθρωποι εναβρυνόμενοι μάλιστα με το να αυτο-αποκαλούνται ορθολογιστές, τόσο παραλογιζόμενοι, ώστε αποδίδουν θεϊκές ιδιότητες σε... μποζόνια ή μπΑζόνια, θά σας γελάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ ξέρω οτι είμαι ένας γαμάτος τύπος μιας και στην αρχή της ζωής μου "πολέμησα"- ανταγωνίστηκα με καμιά 500εκατομμύρια αντιπάλους ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο που ο εφευρέτης του Big Bang Georges Lemaître δεν ήταν προτεστάντης πάστορας αλλά καθολικός ιερέας. Κατά τα άλλα, σωστή μεν η κριτική του Big Bang και της σχετικότητας αλλά λανθασμενα τα συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή