Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Μπλοφάρουν με τους S-400 οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν θέλει να κάνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά η αγορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων από τον "εχθρό" είναι για το ΝΑΤΟ, αιτία πολέμου. Συνεπώς, από ....
τη μια οι Αμερικανοί χαϊδεύουν με την τακτική μαστίγιου και καρότου τον Τούρκο για να μην φύγει από το μαντρί  κι από την άλλη, ο ίδιος, εκμεταλλευόμενος την πρεμούρα των Αμερικανών, να μη χάσουν από σύμμαχο, μια περιφερειακή υπερδύναμη κοντά στο Ισραήλ και το Ιράν, χώρες στις οποίες βρίσκεται διαρκώς το μάτι των ΗΠΑ, βρίσκεται σε ένα διαρκές παζάρι. Φαίνεται πως ο Ερντογάν κάνει "ναζάκια" στους Αμερικανούς, με την απειλή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, για να πάρει όσα περισσότερα μπορεί.


Η ΕΙΔΗΣΗ

Άρχισαν τα παζάρια οι Τούρκοι..
Η Άγκυρα απειλεί να ανκυρώσειντην αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων.


Η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων. Την δήλωση αυτή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Akşam.

«Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο Πούτιν ο ίδιος μας είχε πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην από κοινού κατασκευή. (...) Όμως, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα» δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο μας χώρο. Ωστόσο , εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση».

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή. Στην συνέχεια την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν, ο οποίος ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι ‘το ζήτημα της μεταβίβασης τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν συζητείται».