Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Στα μαλακά Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος για το σκάνδαλο στη Δήμο Καλαμαριάς

Το δικαστήριο κατέληξε στην ενοχή τους, τους τιμώρησε με βαριά κάθειρξη στα λόγια, αλλά ....με αναστολή. Ο μόνος Δήμαρχος που .....
οδηγήθηκε αμέσως στη φυλακή, χωρίς αναστολή, ήταν ο δεξιός Παπαγεωργόπουλος. Θα θυμάστε φυσικά, τον ντόρο που έκαναν τα ευθυγραμμισμένα ΜΜΕ. Έκτοτε δικάστηκαν καμιά δεκαριά για ίδια σκάνδαλα (κι ένα μεγαλύτερο και πολύ πιο καραμπινάτο, αυτό της Μυκόνου, όπου ...αθωώθηκαν όλοι!), αλλά μόνο τον ατσαλάκωτο ξεφτίλισαν με χειροπέδες. Οι σύντροφοι δεν πάνε φυλακή, τρώνε ποινές στα λόγια και κρυφογελάνε μέσα τους, αφού ξέρουν ότι στα σίδερα δεν μπαίνουν. Όταν το ξέρεις αυτό, δεν πα να πει ο δικαστής "χίλια χρόνια κάθειρξη";
Τα φυλακής τα σίδερα είναι για τους δεξιούς μπουνταλάδες.


Με κάθειρξη 6 ετών ο καθένας τιμωρήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Λέκκας, στους οποίους καταλογίστηκαν ευθύνες για απώλειες μισθωμάτων -ύψους 342.000 ευρώ- συνδεόμενα με δημοτικό ακίνητο, την περίοδο 2002-2010.

H υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διερεύνηση του οικονομικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών και Αρωγής Καλαμαριάς (ΔΕΤΑΚ), για το οποίο καταδικάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι τρία πρώην στελέχη της Επιχείρησης. Οι απώλειες μισθωμάτων, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, αφορούσαν την εκμετάλλευση αίθουσας δεξιώσεων στα κοιμητήρια Καλαμαριάς, την οποία η ΔΕΤΑΚ -χωρίς προηγούμενη νόμιμη παραχώρηση του δικαιώματος από το Δήμο- εκμίσθωνε σε τρίτους, ενώ εισέπραττε, αντί του Δήμου, τα μισθώματα, μέσω παράνομων διαδικασιών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κ.κ. Οικονομίδη και Λέκκα για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος ΟΤΑ, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ τους αναγνώρισε ελαφρυντικά, τον πρότερο έντιμο βίο στον πρώτο και την μετέπειτα καλή συμπεριφορά στο δεύτερο. Αποφασίστηκε δε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες -που αρνήθηκαν στις απολογίες τους την κατηγορία- να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αντίθετα με τους παραπάνω, το δικαστήριο αθώωσε οκτώ πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την ίδια υπόθεση, ανάμεσα στα οποία ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ως πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο άλλοτε γενικός διευθυντής των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών κ.ά.

«Μία πολύχρονη δοκιμασία που υπέστησαν αιρετοί και στελέχη του δήμου Καλαμαριάς, νυν και πρώην, έληξε με δικαίωση τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του δήμου Καλαμαριάς. Στην ίδια ανακοίνωση, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι δύο καταδικασθέντες θα απαλλαγούν στο Εφετείο, διότι -όπως υπογραμμίζεται- «δεν είναι νοητό να υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη σε μία υπόθεση στην οποία ο δήμος δεν έχασε ούτε ένα ευρώ ούτε κανείς άλλος κατηγορείται ότι ωφελήθηκε οικονομικά με οποιοδήποτε ποσό».

Η καταδίκη του τέως δημάρχου Χρ. Οικονομίδη ήρθε λίγες μέρες μετά την απαγγελία σε βάρος του ποινικών διώξεων για φερόμενα αδήλωτα εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αλλά και για την υπόθεση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Καλαμαριάς, κατά τη δημαρχιακή του θητεία. Ο ίδιος για τις δύο τελευταίες υποθέσεις -που βρίσκονται στην ανάκριση- δηλώνει αθώος.