Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Αεροψεκασμοί από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Από σήμερα έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αεροψεκασμός για....
την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης, που έχει προσβάλλει τα πεύκα του Περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο βιολογικό σκεύασμα FORAY 48 SU, που παρασκευάζει η VALENT BIOSCIENCES CO., στο Libertyville των ΗΠΑ το οποίο είναι φιλικό προς περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Οι αεροψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (359 ΜΑΕΔΥ).

Tο ψεκαστικό μείγμα ετοιμάζεται από την εταιρεία Κ. Γουσιανόπουλος & Σία Ο.Ε. που εδρεύει στη Μελίκη Ηµαθίας, ενώ υπεύθυνη επόπτρια των ψεκασμών ορίστηκε η δασολόγος Χριστίνα Τράικου.

makpress.blogspot.com

Τι είναι η πιτυοκάµπη 

Η πιτυοκάµπη (κάμπια των πεύκων) είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της Πεύκης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες παραμεσόγειες χώρες. Προσβάλλει τις βελόνες όλων των ειδών Πεύκης , σε όλα τα υψόμετρα που φύεται το δέντρο . Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα νεαρά δεντρύλια , και τα ενήλικα δέντρα που φύονται σε ξηρά και φτωχά εδάφη. Μεγαλύτερη αντοχή παρουσιάζει στο έντομο η Πεύκη η πίτυς (Κουκουναριά) ενώ μεγαλύτερη ευπάθεια παρουσιάζει η Πεύκη η χαλέπιος (Πεύκη η κοινή) και λιγότερο η Πεύκη η δασική .


Το τέλειο θηλυκό έντομο (πτερωτή μορφή) ωοτοκεί (Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο) σε μεμονωμένες πευκοβελόνες περιβάλλοντάς τις με 100 έως 300 αυγά περιμετρικά της πευκοβελόνας υπό μορφή κυλίνδρου ο οποίος καλύπτεται από λεπιοειδές περίβλημα που αφίνει το έντομο από την κοιλιά του . Στη συνέχεια από τα αυγά βγαίνουν οι νεαρές προνύμφες οι οποίες συγκεντρώνονται σε ακραία τμήματα του δέντρου (κατά προτίμηση στη νεαρή βλάστηση) κατά αποικίες δημιουργώντας αραχνοΰφαντες φωλιές , μέσα στις οποίες ανδρώνονται και οι οποίες κρέμονται από τα κλαδιά των πεύκων με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο . Τα υπολείμματα του ξύλου , αποτέλεσμα της τροφής των προνυμφών , συσωρεύονται στο κάτω μέρος του αραχνοΰφαντου καταφυγίου τους . 

Οι προνύμφες αφού ανδρωθούν εξέρχονται από την αποικία νωρίς την Άνοιξη κατατρώγοντας αδηφάγα τις πευκοβελόνες , δημιουργώντας έντονες ξηράνσεις στο φύλλωμα και τα κλαδιά του δέντρου. Το έντομο παρουσιάζει δραστηριότητα κατά την κρύα περίοδο του έτους , ενώ περνά τους θερμούς μήνες υπό μορφή χρυσαλίδας μέσα στο χώμα . Για να ολοκληρώσουν τον βιολογικό κύκλο τους , πέφτουν στο έδαφος όπου δημιουργούν σειρές υπό μορφή αλυσίδας , αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία (μαλακό χώμα) που θα μετατραπούν σε χρυσαλίδα για να περάσουν την θερμή περίοδο του έτους . Εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί η προσβολή στα δένδρα, η επαφή µε τις προνύμφες του είδους αυτού προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησμό, και συχνά αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Το είδος Thaumetopoea pityocampa εκδηλώνει παρατεταµένη νυμφική διάπαυση, η διάρκεια της οποίας είναι συνήθως 5-6 μήνες. Ωστόσο, ένα µέρος του πληθυσμού του εντόμου είναι δυνατόν να παραμείνει σε διάπαυση για τρεις ή περισσότερες χρονιές.

Για την καταπολέμηση του εντόμου προτείνεται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης, εντοµοπαθογόνου βακίλου και μηχανικών µέτρων (παγίδες φερορμόνης) κυρίως.