Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Αυστρία: Απετράπη ο κίνδυνος να γίνει Πρόεδρος ένας εθνικιστής


Η νίκη του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν (αριστερά) ήλθε μετά την καταμέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων στον β' γύρο της διαδικασίας, ο οποίος...
διεξήχθη την Κυριακή. Δεξιά ο εθνικιστής υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας, Νόρμπερτ Χόφερ.


Νέος πρόεδρος της Αυστρίας εκλέγεται ο οικολόγος Πράσινος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, νικώντας στο νήμα τον εθνικιστή υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας Νόρμπερτ Χόφερ.
Ο τελευταίος είναι στέλεχος του εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ).
Η νίκη του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, με 50,3% έναντι 49,7% του κ. Χόφερ, ήλθε μετά την καταμέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων επιστολικών ψήφων στον β' γύρο της διαδικασίας, ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή.
Ο κ. Χόφερ αναγνώρισε την ήττα του, κάνοντας λόγο για μια «ημέρα λύπης», τονίζοντας ωστόσο ότι η εκλογική του επιτυχία αποτελεί «επένδυση για το μέλλον».
Η πλατφόρμα του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Πράσινο Κόμμα, είχε έντονα φιλο-Ε.Ε. χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με την ευρωσκεπτικιστική, ξενοφοβική ρητορική του εθνικιστή υποψηφίου, που ζητούσε να μην έλθουν άλλοι Μουσουλμάνοι πρόσφυγες στη χώρα του, καθιστώντας τον το μαύρο πρόβατο για όλα τα μμε του πλανήτη !!!

Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει περιορισμένες αρμοδιότητες ως αρχηγός του κράτους, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το Εθνικό Συμβούλιο, κάτω σώμα του αυστριακού κοινοβουλίου, προκαλώντας γενικές εκλογές.