Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Επιστολή κατοίκων δήμου Θέρμης για το νέο υπερ-κέντρο φιλοξενίας των 4.000 προσφύγων στα Βασιλικά

Επιστολή των μονίμων κατοίκων των Κοινοτήτων Βασιλικών, Σουρωτής, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ραιδεστού, Λακκιάς και υπολοίπων κοινοτήτων του Δήμου Θέρμης του Νομού Θεσσαλονίκης:


ΠΡΟΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, υπουργό κ. ΜΟΥΖΑΛΑ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ, υπουργό κ. ΚΑΜΜΕΝΟ

Αγαπητοί κ.κ. Υπουργοί,

σκοπός της επιστολής αυτής είναι να σας εκφράσουμε την αγωνία και ανησυχία των κατοίκων της περιοχής μας όσον αφορά στην δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Παρακολουθούμε από κοντά την τελευταία εβδομάδα τις ετοιμασίες που γίνονται σε κτίσμα με αποθήκες στην διασταύρωση της εθνικής οδού Θέρμης – Πολυγύρου, στο ύψος της διασταύρωσης Σουρωτής, ανάμεσα στα χωριά μας, Ν. Ραιδεστό με Βασιλικά.

Θεωρούμε ότι δεν λάβατε υπόψη σας την πρόταση των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων, του κ. Παπαδόπουλου, Δημάρχου του Δήμου Θέρμης, που σας υπέδειξε άλλες καταλληλότερες τοποθεσίες στον Δήμο μας και αυτό μας προσβάλλει ως φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η συνεργασία με τον ιδιοκτήτη των αποθηκών έγινε γρήγορα, κάτω από διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητος και υπό την πίεση χρόνου. Κάνατε λάθος επιλογή όσον αφορά το κτιριακό, γιατί το μέρος είναι ακατάλληλο για την φιλοξενία ανθρώπων από άποψη υγιεινής και ασφάλειας καθώς στερείται στοιχειωδών υποδομών. Μεταξύ άλλων αρκεί να σας αναφέρουμε ότι πρόκειται για πολύ παλιές σιταποθήκες της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, σχεδόν ετοιμόρροπες, με στέγη κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από λαμαρίνα (όπου θα ανεβάζει θερμοκρασία το καλοκαίρι πάνω από 40 βαθμούς).

Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι το μέγεθος του κέντρου φιλοξενίας θα είναι τεράστιο (ακούγεται για 4.000 πρόσφυγες). Αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες για την περιοχή μας σε θέματα που αφορούν κυρίως την ασφάλεια μας αλλά και για την οικονομία της περιοχής μας. Η περιοχή είναι καθαρά αγροτική με τα κηπευτικά ως κύρια καλλιέργεια και όλοι οι μπαξέδες είναι γύρω από το κέντρο φιλοξενίας. Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την περιουσία τους, τον κόπο τους και τις καλλιέργειες τους από οποιοδήποτε εισβολέα.

Ποιος διασφαλίζει την ομαλότητα στην ζωή και την εργασία μας καθώς ένας τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων και άλλων τόσων υπαλλήλων, εθελοντών, ΜΚΟ κτλ που θα δουλεύουν και θα πηγαινοέρχονται καθημερινά, θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό χάος στον μικρό επαρχιακό δρόμο μας και μεγάλη αναστάτωση στην ζωή μας.

Θεωρούμε ότι είναι τεράστια αδικία και ενάντια σε κάθε αρχή ισονομίας και δημοκρατικότητας να επιβαρύνεται η Κεντρική Μακεδονία με ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και ειδικότερα ο Νομός Θεσσαλονίκης γύρω από τον οποίο είναι τοποθετημένα τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας και τα νούμερα πια δεν είναι διαχειρίσιμα. (Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δηλώνει “κανένας πρόσφυγας στην Πελοπόννησο”). Έχουν κατανεμηθεί οι πρόσφυγες ανάλογα σε όλη την Ελλάδα; Γιατί τόσος μεγάλος αριθμός στην Κεντρική Μακεδονία; Πού βασίζεστε λοιπόν, μόνο στον δικό μας ανθρωπισμό;

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι σε απόσταση αναπνοής, στα 1,5 χλμ από το κέντρο φιλοξενίας και πάνω στο δρόμο στεγάζεται το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ραιδεστού με 170 παιδιά και ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων είναι ανάστατος και όλοι ανησυχούμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Θα υπάρχει αστυνόμευση και ασφάλεια για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και θα γίνει αυτό τη στιγμή που ξέρουμε πως ολόκληρος ο Δήμος Θέρμης διαθέτει μόνο ένα περιπολικό;

κ.κ. Υπουργοί

ζητάμε από εσάς να μας ακούσετε, να ακούσετε τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και να σταματήσετε τις διαδικασίες εγκατάστασης. Η περιοχή μας δεν μπορεί να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους και γενικά ο Νομός Θεσσαλονίκης έχει επιβαρυνθεί αρκετά. Η περιοχή μας δεν είναι κατάλληλη για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων και ακόμα περισσότερο οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως θα δείτε κι εσείς από τις παρακάτω φωτογραφίες.
(η ανωτέρω επιστολή θα σταλεί στα Μ.Μ.Ε., στις τοπικές αρχές, μεταφρασμένη στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. που ελέγχουν τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και στην Ύπατη Αρμοστεία O.H.E.)

Με τιμή,
Οι κάτοικοι