Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

"Πλακώθηκαν" στη Βουλή για τους Απόδημους

Ένταση και υψηλοί τόνοι στην συνεδρίαση Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.

Η Επιτροπή λειτουργεί συλλογικά και ξεπερνάμε τις προσωπικές και κομματικές στρατηγικές. Έχει πολύ σοβαρό έργο, είπε ο Σάββας Αναστασιάδης στον Πρόεδρο κ.Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής Ελληνισμού της διασποράς στις 24 Μαϊου 2016, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τα θέματα της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, από τον κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, τον κ. Πάρι Ασανάκη Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων, τον κ. Παύλο Σταματίδη Πρόεδρς της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας Θράκης και τον κ. Απόστολο Κερκινέογλου, Πρόεδρο του Συλλόγου Τενεδίω, τόνισε μεταξύ άλλων για τον ρόλο των συλλόγων της ομογένειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
« Διαπιστώνεται ότι οι σύλλογοι, πολλές φορές, ίσως και αντικαθιστώντας την Πολιτεία, κάνανε και κάνουνε τεράστια βήματα και διαπιστώνεται ότι με μεγάλη ευαισθησία, αγάπη, αγώνα και προσπάθεια, προωθούν τα θέματα που αφορούν την πατρίδα τους και τον τόπο τους».
«Σε άλλο σημείο της εισήγησής του με αφορμή όσα είπε ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών για το Αναιρετικό το Δικαστήριο της Τουρκίας, δηλαδή το αντίστοιχο δικό μας Συμβούλιο της Επικρατείας, που με ένα νομικό πραξικόπημα το 1974 και με μια απόφαση που έχει μείνει στην ιστορία, κατήργησε τις ιδιοκτησίες που είχαν δοθεί στα Ελληνικά ιδρύματα από το 1936, με τρομακτικές συνέπειες, καθώς παραπάνω από 2000 ακίνητα της ελληνορθόδοξης κοινότητας κατασχέθηκαν, εν μια ριπή είπε:
«Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι το τουρκικό κράτος, η φυσιογνωμία του οποίου τα τελευταία 100 χρόνια και η στρατηγική του και η πολιτική του, παραμένει αναλλοίωτη, ότι θα αλλάξει ως διά μαγείας ή από κάποια παρέμβαση ή κάποια πρόταση, είτε της ελληνικής Βουλής, είτε του Υπουργείου των Εξωτερικών- που φαντάζομαι ότι και αυτό κάνει τη δουλειά του και την προσπάθεια του - είτε από τους συλλόγους.
Γι' αυτό εμείς στην Επιτροπή, έχουμε την δυνατότητα- και αυτός νομίζω ότι ένας πρώτος στόχος που πρέπει να μπει- να διεθνοποιήσουμε το θέμα, δηλαδή το θέμα να ’ρθει σε διεθνή φόρα, να ’ρθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα Κοινοβούλια κρατών, σε οργανισμούς, έτσι ώστε- κάτω από την πίεση και των διεθνών οργανισμών, Κοινοβουλίων και αποφάσεων- η Τουρκία να δεχθεί κάποια θέματα, όπως δέχθηκε την επιστροφή κάποιων ιδιοκτησιών, όπως είπατε των Βακουφίων».

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για την εξέλιξη του θέματος σχετικά με την καθιέρωση της Παγκόσμια Ημέρας Ελληνοφωνίας, καθώς και για το νομοσχέδιο που αφορά την ανασυγκρότηση του ΣΑΕ, χωρίς να πάρει απάντηση , καθώς σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, η επιτροπή έπρεπε να ακολουθήσει την ατζέντα όπως είχε διατυπωθεί.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η Επιτροπή λειτουργεί συλλογικά και ξεπερνάμε τις προσωπικές και κομματικές στρατηγικές. Έχει πολύ σοβαρό έργο. Ας μη βάζουμε τέτοια θέματα. Να έρχονται εδώ τα θέματα να τα συζητάμε και να αποφασίζει η Επιτροπή και η εκπροσώπηση καλό είναι να είναι και διακομματική. Σας ευχαριστώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Σάββα Αναστασιάδη
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Με χαρά και προβληματισμό ξανάκουσα τον κ. Ουζούνογλου, για δεύτερη φορά, τον κ. Σταματίδη, τον κ. Ασανάκη και τον κ. Κερκινέογλου, νομίζω για πρώτη φορά. Τους καλωσορίζω, λοιπόν, στη Βουλή και θέλω να εκφράσω και τα θερμά μου συγχαρητήρια και για τη γνώση των θεμάτων, αλλά και για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν καρδιάς και ψυχής.
Η σημερινή συζήτηση όμως, κύριε Πρόεδρε, μας απέδειξε κάτι, κάτι που και στα προηγούμενα συμβούλια έχουμε διαπιστώσει. Είναι καλό και έχει τεθεί και μπορούμε να αποφασίσουμε εδώ όλοι μαζί, να μην « φορτώνουμε» την συνεδρίαση με πολλά θέματα, διότι αν είχαμε χρόνο, αν είχανε χρόνο και οι πρόεδροι που μας ενημερώνουν, αλλά και εμείς, θα είχαμε εξαντλήσει διεξοδικά το θέμα και ίσως να είχαμε καταλήξει και σε κάποια συμπεράσματα και νομίζω ότι στα επόμενα συμβούλια, καλό είναι, να βάζουμε ένα- ένα τα θέματα- τουλάχιστον τα τόσο σημαντικά θέματα- για να μπορούμε να έχουμε και μια καλή συζήτηση και έναν καλό διάλογο.
Κρίνω ότι η πρόταση που έχει γίνει- εγώ προσωπικά την ακούω πρώτη φορά, μου την έλεγε και ο φίλος μου ο Παύλος στο αεροδρόμιο που συναντηθήκαμε- της Υποεπιτροπής, είναι πάρα πολύ σοβαρή και σημαντική και νομίζω ότι θα δώσει την δυνατότητα επεξεργασίας θεμάτων, τα οποία συνέχεια μπορούν να έρθουν στην Ολομέλεια και να επεκταθεί βέβαια και σε άλλα θέματα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο, να έρχεται στη συνέχεια στην Επιτροπή και να επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις της Επιτροπής, να υπάρχει δηλαδή μια πρωτογενής επεξεργασία και να έρχονται τα θέματα «φιλτραρισμένα», έτσι ώστε να μην απασχολούν το σύνολο της Επιτροπής πάρα πολύ.
Ακούστηκαν από τους φίλους προλαλήσαντες, πάρα πολλά σοβαρά θέματα. Δεν θέλω να απαριθμήσω κανένα, παρότι τα έχω μπροστά μου. Διαπιστώνεται ότι οι σύλλογοι, πολλές φορές, ίσως και αντικαθιστώντας την Πολιτεία, κάνανε και κάνουνε τεράστια βήματα και διαπιστώνεται ότι με μεγάλη ευαισθησία, αγάπη, αγώνα και προσπάθεια, προωθούν τα θέματα που αφορούν την πατρίδα τους και τον τόπο τους.
Είναι γνωστό βέβαια πως εκπατρίστηκαν από εκεί και πως εκπατρίστηκαν και όλοι οι Έλληνες της Ανατολής- δεν χρειάζεται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία- όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάτι. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι το τουρκικό κράτος- γιατί αγωνίζονται μέσα σε σκληρές συνθήκες και απέναντι σε ένα σκληρό κράτος- η φυσιογνωμία του οποίου τα τελευταία 100 χρόνια και η στρατηγική του και η πολιτική του, παραμένει αναλλοίωτη, ότι θα αλλάξει ως διά μαγείας ή από κάποια παρέμβαση ή κάποια πρόταση, είτε της ελληνικής Βουλής, είτε του Υπουργείου των Εξωτερικών- που φαντάζομαι ότι και αυτό κάνει τη δουλειά του και την προσπάθεια του - είτε από τους συλλόγους.
Γι' αυτό εμείς στην Επιτροπή, έχουμε την δυνατότητα- και αυτός νομίζω ότι ένας πρώτος στόχος που πρέπει να μπει- να διεθνοποιήσουμε το θέμα, δηλαδή το θέμα να ’ρθει σε διεθνή φόρα, να ’ρθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα Κοινοβούλια κρατών, σε οργανισμούς, έτσι ώστε- κάτω από την πίεση και των διεθνών οργανισμών, Κοινοβουλίων και αποφάσεων- η Τουρκία να δεχθεί κάποια θέματα, όπως δέχθηκε την επιστροφή κάποιων ιδιοκτησιών, όπως είπατε των Βακουφίων.
Αυτή η πολιτική, η οποία δημιούργησε και τα γεγονότα 1955 και τα γεγονότα του 1964 και τα γεγονότα του 1974 και συντηρεί και τις σημερινές προκλήσεις και διεκδικήσεις, δεν πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει, αν δεν ασκηθεί διεθνής πίεση. Υπό αυτή την έννοια, σκοπός και στόχος δικός μας, πρέπει να είναι αυτός: Σε στενή συνεργασία με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους και βεβαίως το Υπουργείο Εξωτερικών, την εκτελεστική εξουσία- αυτό εξυπακούεται- να προσπαθήσουμε να διεθνοποιήσουμε το θέμα και ετέθη και από τον κ. Ουζούνογλου, να κινητοποιηθεί και η παγκόσμια ελληνική ομογένεια, που έχει δύναμη και επιρροή σε ξένα Κοινοβούλια.
Κλείνοντας, θέλω κύριε Πρόεδρε να πω το εξής. Καταρχήν, θέλω να επανέλθω σε δύο θέματα, τα οποία έχουμε συζητήσει, το ΣΑΕ και την παγκόσμια ημέρα ελληνοφωνίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι τώρα, κύριε Αναστασιάδη. Θερμή παράκληση να ακολουθήσουμε την ατζέντα όπως έχει διατυπωθεί.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Γνωρίζετε, κύριε Ουζούνογλου ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων εργάζεται και κάνει μια σοβαρή δουλειά για την αποκατάσταση της Βιβλιοθήκης της Χάλκης. Ξεκίνησε από τον κ. Μεϊμαράκη ως Πρόεδρο της Βουλής και συνεχίζεται και σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε. Επίσης, θέλω να πω κάτι για την εκπροσώπηση της Επιτροπής το εξωτερικό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα έχουμε αυτήν τη δυνατότητα στο δεύτερο τμήμα της συνεδρίασης που έχουμε προγραμματισμένο. Εκεί θα τα πούμε όλα. Αγγίζει το σύνολο της ατζέντας του αποδήμου ελληνισμού.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Καλό είναι και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα θέματα αυτά της εκπροσώπησης να έρχονται στην Επιτροπή, να παίρνουμε αποφάσεις ποιος θα πάει και καλό είναι να είναι και διακομματική. Θα έχουμε τρεις ή τέσσερις ενημερώσεις. Πλην του κυρίου Σκουρολιάκου, οι άλλες είναι ανυπόγραφες. Ο κ. Σκουρολιάκος έχει κάνει μια καλή έκθεση στην Επιτροπή όπου εκπροσωπήθηκε. Οι άλλες είναι ανυπόγραφες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ποιες εννοείτε άλλες; Τις ενημερώσεις;
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ένα ενημερωτικό δελτίο αποστολών στη Σουηδία και στη Γερμανία, που είναι ανυπόγραφο και ένα ενημερωτικό δελτίο αποστολών των κοινοτήτων στη Σουηδία και Γερμανία είναι και αυτό ανυπόγραφο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας απαντήσω.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η Επιτροπή λειτουργεί συλλογικά και ξεπερνάμε τις προσωπικές και κομματικές στρατηγικές. Έχει πολύ σοβαρό έργο. Ας μη βάζουμε τέτοια θέματα. Να έρχονται εδώ τα θέματα να τα συζητάμε και να αποφασίζει η Επιτροπή και η εκπροσώπηση καλό είναι να είναι και διακομματική. Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Για την οικονομία του χρόνου, εγώ έχω διαβάσει και τους τρεις απολογισμούς γιατί μας τους στείλατε και είπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση ότι πράγματι ο απολογισμός και η ενημέρωση του κ. Σκουρολιάκου είναι πάρα πολύ καλή. Θα έλεγα, αν δεν ενοχλεί και κανέναν αυτό, αφού τον έχουμε διαβάσει, να μην αναγνωστεί για την οικονομία του χρόνου.
Θα ήθελα όμως να πω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Η πρόσκληση στην Επιτροπή έρχεται προς τον Πρόεδρο και τα μέλη και εάν δεν αναφέρεται στα μέλη, δεν αναφέρεται από άγνοια, έρχεται στο σύνολο της Επιτροπής. Όσον αφορά για το οικονομικό θέμα που θέσατε γνωρίζετε ότι ήμουν επί ενάμιση περίπου χρόνο Πρόεδρος και έχω πάει μόνο σε μια αποστολή για μια μέρα στην Αλεξάνδρεια στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Εάν θέτετε θέμα δαπανών βεβαίως είναι θέμα και το γνωρίζουμε όλοι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το θέτω εγώ, το θέτει το προεδρείο της Βουλής.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Δεν μπορούν να πάνε αποστολές πολυπρόσωπες, όμως, εάν είναι έτσι, τότε πρέπει να γίνεται ένας κύκλος στα κόμματα που συμμετέχουν, να μην πάμε όλοι από το κυβερνητικό κόμμα. Διότι αυτό είναι το νόημα και η λογική της Επιτροπής. Εάν εσείς επιμένετε σ' αυτό εμείς θα καταθέτουμε στη συνέχεια και πάντα τις ενστάσεις μας, διότι ποτέ δεν έχει συμβεί να μην έχουν συζητηθεί οι αποστολές στην Επιτροπή, να παίρνεται απόφαση και να καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ συναινώ στο συναινετικό πνεύμα με το οποίο μιλά ο κ. Αναστασιάδης, απλά να διευκρινίσω ότι δεν είναι ένα θέμα που το θέτει η Επιτροπή. Ξέρετε πώς γίνεται; Αυτό εσείς το ξέρετε. Περνάει από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων η πρόσκληση - την καταθέτω είναι από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας- η οποία πρόσκληση απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Τριανταφυλλίδη Αλέξανδρο, δεν λέει για τα μέλη. Το ίδιο έλεγε και για την Νυρεμβέργη.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αφήστε τώρα να μην την ανοίξουμε την κουβέντα. Πάντα έχει στόχευση την Επιτροπή. Μην την ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, θα την κάνουμε κατ΄ιδίαν. Έρχεται πάντα στην Επιτροπή η πρόσκληση δια μέσω του Προέδρου. Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί την Επιτροπή, αν το θέλετε έτσι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως, εάν η Επιτροπή αποφασίσει να μην πηγαίνει ο Πρόεδρος, εγώ είμαι στη διάθεση της Επιτροπής.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν είπα να μην πηγαίνει ο Πρόεδρος. Εγώ είπα να συζητείται εδώ το θέμα. Βεβαίως και θα πηγαίνει ο Πρόεδρος και έχει προτεραιότητα να πηγαίνει ο Πρόεδρος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, σας είπα πρώτον, ότι η πρόσκληση, σε ό,τι αφορά και τα ελληνικά που ξέρω, είναι προς τον Πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς κ. Τριανταφυλλίδη Αλέξανδρο και το καταθέτω στα πρακτικά, επειδή είπατε αυτό που είπατε. Και το ίδιο είναι και για τη Γερμανία, έχω τους δύο φακέλους εδώ ξεχωριστά.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα του οικονομικό…
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μην προκαλείτε και μην καταθέτετε στα πρακτικά, γιατί μαθαίνουμε και από το παρασκήνιο κάτι. Μην προκαλείτε. Σταματάω εδώ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Από το παρασκήνιο τι μαθαίνετε, κ. Αναστασιάδη; Τέλος πάντων, με κουτσομπολιά και με παραπολιτική εγώ δεν μπορώ να …
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εγώ κάνω πολιτική, δεν κάνω κουτσομπολιό. Εγώ κάνω πολιτική, αλλά μην με προκαλείτε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Αναστασιάδη, απαντώ σε ό,τι μου λέτε. Είπατε οι προσκλήσεις έρχονται στον Πρόεδρο και τα μέλη. Διάβασα την πρόσκληση από την Σουηδία, τώρα θα διαβάσω και την πρόσκληση από τη Γερμανία.
Αν έχουν διαβαστεί οι απολογισμοί, εγώ δεν έχω καμία διάθεση να τους ξαναδιαβάσουμε. Ενδεχομένως και ο κ. Σκουρολιάκος δεν έχει διάθεση να τους ξαναδιαβάσει, αλλά επειδή μας παρακολουθεί κόσμος που περιμένει τη συνεδρίαση για να ακούσει, αν εμείς που πήγαμε μεταφέραμε το πρόβλημά τους – γιατί γι' αυτό πήγαμε, δεν πήγαμε για να δείξουμε το μπόι μας ούτε ότι ξέρουμε ελληνικά – έχει νόημα να ακουστεί ο απολογισμός. Γι' αυτό θέλω να δώσω το λόγο στον κ. Σκουρολιάκο, πριν όμως, στην κυρία Καββαδία για το διαδικαστικό.