«Η Τουρκία δημιούργησε το προσφυγικό και το χρησιμοποίησε σαν εργαλείο όταν έγινε εύκολη η πρόσβαση στην Ελλάδα», σχολίασε στον Αlpha 989 ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης ενώ..
τόνισε ότι «υπάρχει γεωπολιτική μυωπία στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να έχουμε γεωπολιτική – στρατηγική πρόβλεψη».
Σημείωσε ότι «η πολιτική των ανοικτών συνόρων έγινε χωρίς διαβούλευση με την Ευρώπη, εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων για φθηνά εργατικά χέρια και αναβάθμισε τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας και των Σκοπίων, που κάνουν την βρώμικη δουλειά της Ευρώπης. Αναδείχτηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας ως ο εκβιαστής της Ευρώπης».
Ο κος Καλεντερίδης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ισχυρή στο διεθνές σκηνικό. Να έχει ισχυρές συμμαχίες. Να έχει ισχυρή φωνή, κάτι που καταστράφηκε στα 5 χρόνια του μνημονίου και κονιορτοποιήθηκε με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας με τις διεθνείς σχέσεις».
Αναφερόμενος στα σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας είπε πως «επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τους μουσουλμάνους σε δεδομένη χρονική συγκυρία, δημιουργεί μια δυναμική που κάποια στιγμή θα πυροδοτηθεί. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την πατρίδα μας χωρίς να πέσει μια τουφεκιά, το είχα πει».
Τόνισε ότι «η Ελλάδα αν δεν δείξει εξωστρέφεια, θα καταστραφεί τις επόμενες δεκαετίες. Την κατάρα του μνημονίου άλλες χώρες την διαχειρίστηκαν διαφορετικά. Στην Κύπρο ο πολιτικός κόσμος έδωσε ενωτικό μήνυμα στην κοινωνία. Αν ήμουν εχθρός της Ελλάδας θα δημιουργούσα το κίνημα των αγανακτισμένων για να πεθάνει ο πολιτικός διάλογος. Προσωπικά, πάντως, δεν εμπιστεύομαι κανένα υφιστάμενο κόμμα. Πρέπει να εξυγιανθούν».
Καυτηρίασε το γεγονός ότι «πλέον θεωρείται η αγάπη για την πατρίδα ως μίασμα στην κοινωνία».
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι «λειτουργεί με τη λογική ΜΚΟ. Το κράτος δεν είναι ΜΚΟ. Ασχέτως του ποιος κάθεται στο τιμόνι, τα κράτη λειτουργούν με τις ίδιες αρχές - επιβίωσης και συμφέροντος. Οι ευθύνες των πολιτών είναι διαφορετικές από των κυβερνώντων. Στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στη διαχείριση της καθημερινότητας σε πολιτικό επίπεδο και είμαστε ουραγοί, ίσως παγκοσμίως, στο ζήτημα της στρατηγικής και εθνικού σχεδίου. Είναι ένα ακυβέρνητο καράβι που μπάζει από παντού».
«Αν δεν είχαμε την τεράστια παρακαταθήκη της ιστορίας που κάνει τη διεθνή κοινότητα να βλέπει τη χώρα μας με συμπάθεια, σήμερα θα είχε διαλυθεί η Ελλάδα, έχει μέσα της το στοιχείο της διάλυσης. Η πατρίδα μας θα λεηλατηθεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά από όλες τις γειτονικές χώρες αν δεν αλλάξουμε ρότα», πρόσθεσε.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Ο ανθρώπινος πόνος δεν ξεχωρίζεται, είτε είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης. Τα προβλήματα είναι ίδια», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Αναλύοντας την κατάσταση στη Συρία και τον ρόλο της Τουρκίας είπε ότι «ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 στα πλαίσια της Αραβικής Άνοιξης, τότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Οι προσδοκίες αυτών που πυροδότησαν τις συνθήκες ήταν ότι σε λίγους μήνες θα είχαμε ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Στη Συρία, Χριστιανοί, Κούρδοι, Αλεβίτες, Άραβες και Σουνίτες απολάμβαναν μίας σχετική ελευθερία. Νεκρούς και βία από την δράση του καθεστώτος δεν είχαμε.
Η Τουρκία εκπαίδευσε των Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τον έστρεψε ενάντια στο κράτος της Συρίας. Οι Τούρκοι, Ερντογάν και Νταβούτογλου, δήλωναν ότι σε λίγους μήνες το καθεστώς Άσαντ θα ανατρεπόταν. Η βούληση Μόσχας και Πεκίνου να μην υπάρξει επέμβαση στην Συρία ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε και δεν έπεσε το καθεστώς Άσαντ. Ο πατέρας Άσαντ είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος. Το κράτος αυτό άντεξε στο σφυροκόπημα και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για μακροχρόνιο εμφύλιο.
Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το προσφυγικό, μετά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων (από την Αθήνα). Η Τουρκία διατηρούσε τους πρόσφυγες σε έξι νομούς στα σύνορα με την Συρία ώστε να εξυπηρετήσει τον στόχο της δημογραφικής αλλοίωσης των νομών αυτών, όπου κατοικούν Κούρδοι και Αλεβίτες και να τους εμποδίσει την πρόσβαση στα Άδανα και την θάλασσα.
Μετά τις 25 Ιανουαρίου του 2015 η Ελλάδα ακολούθησε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Η Τουρκία επί δεκαετίες διακινούσε με ντοκουμέντα το 70% της ηρωίνης στην Ευρώπη. Αυτοί οι μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν για να διοχετεύσουν ως λαθροδιακινητές τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 1 εκατ. που πέρασε από την Τουρκία στην Ελλάδα μπορεί να απέδωσε 10 δις στην οικονομία της».
Ο κος Καλεντερίδης τόνισε ότι «τα κράτη οφείλουν να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό και με άλλες παραμέτρους. Αν δούμε το ζήτημα δικανικά, αυτοί που λένε ότι μπορούν να περνάνε ελεύθερα τα σύνορα έχουν δίκιο, όμως πρέπει να δούμε κάτω και από ποιες συνθήκες έχουν ψηφιστεί αυτές οι συμφωνίες που αφορούν στα δικαιώματα. Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων κανένας δεν τα υπερασπίστηκε στον κόσμο».
Για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε η Ελλάδα είπε ότι το έκανε «χωρίς να κάνει καμία διαβούλευση με την Ευρώπη. Ανοίξαμε τα σύνορά μας χωρίς να κάνουμε καμία διαβούλευση. Εξυπηρετήσαμε τον στόχο των Γερμανών βιομηχάνων που εξασφάλισαν εργατικά χέρια, περίπου 800.000 εργατών. Η Γερμανία μέχρι το 2050 θα έχει ανάγκη 10 εκατ. εργατικών χεριών.
Έχω φίλο στην Στουτγκάρδη, ο οποίος κάθεται στην γραμμή παραγωγής της Μερσεντές και παίρνει 3.000 ευρώ ενώ δίπλα του κάθεται μετανάστης με 800 ευρώ.
Αυτοί που είδαν δικανικά το προσφυγικό στην Ελλάδα, εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων.
Πριν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, είχα πει ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε τώρα».
«Είχα πει να φέρουμε 30.000 πρόσφυγες από την Ιορδανία, 30.000 από τον Λίβανο και 30.000 από την Τουρκία, με δικά μας καράβια ακυρώνοντας τους Τούρκους δουλέμπορους, αφού προηγουμένως έχουμε κάνει τις δομές και έχουμε εξασφαλίσει χρήματα. Αυτοί οι άνθρωποι πολιτισμικά είναι συγγενείς μας. Στην Συρία για 1000 χρόνια μιλούσαν ελληνικά και την θέση της πήρε το Ισλάμ και η αραβική γλώσσα.
Τα 3-4% του πληθυσμού της Τουρκίας είναι πρόσφυγες ενώ το 35% του πληθυσμού στον Λίβανο είναι πρόσφυγες. Ποιος ασχολείται με τον Λίβανο, που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος. Με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων αναβαθμίσαμε την Τουρκία και τα Σκόπια, που κάνουν την βρώμικη δουλειά της Ευρώπης. Αναδείχτηκε το γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας ως ο εκβιαστής της Ευρώπης. Ο Ερντογάν είπε πως η Ευρώπη μας έχει ανάγκη», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μάρδα περί προσφύγων-επενδυτών, ο κος Καλεντερίδης είπε ότι «ο κ. Μάρδας έχει δίκιο. Η αστική τάξη της Συρίας αναγκάστηκε να εκπατριστεί από το Χαλέπι, το βιομηχανικό κέντρο της Συρίας και πήγαν τα λεφτά τους στη Σουηδία και την Ευρώπη. Αν φέρναμε 100.000 ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς θα ήταν και επιστήμονες, που θα μπορούσαμε να τους ενσωματώσουμε στον επιστημονικό κορμό της χώρας. Την πρότασή μου (για να πάρουμε 100.000 πρόσφυγες μόνοι μας), την υλοποίησε ο Καναδάς. Πήγε και πήρε (πρόσφυγες) από καταυλισμούς στην Ιορδανία. Αν κάναμε αυτό, θα είχαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά το ζήτημα των συνόρων. Υπάρχει και το ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο πόλεμος στη Συρία τελειώνει είναι η εκτίμηση μου. Ήδη στις συνομιλίες της Γενεύης συζητούν για τη δημιουργία ταμείου ανοικοδόμησης της Συρίας, ύψους 180 δις δολαρίων».
«Τη χώρα που κατέστρεψε η Τουρκία και οι άλλες χώρες, δεν δικαιούται να τη χτίσει ξανά η Τουρκία. Αν είχαμε κάνει το βήμα που ήταν και επιταγή της ιστορίας και ανθρωπιστικό, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει να είναι η χώρα που θα ξαναχτίσει τη Συρία. Και λόγω της γειτονίας της και λόγω πολιτισμικής συγγένειας και λόγω προσφοράς της - παίρνοντας δυσανάλογο βάρος στις πλάτες της με το προσφυγικό. Ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα με τις 50 χιλ που είναι εδώ, εάν βέβαια το κράτος πάψει να λειτουργεί με τη λογική της ΜΚΟ», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στη σχέση των Ελλήνων με την προσφυγιά λέγοντας ότι «το 40% των Ελλήνων είναι απόγονοι προσφύγων μετά από μία γενοκτονία. Υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και εγώ ποντιακής καταγωγής είμαι. Όμως αυτή η εξίσωση με τους Έλληνες που ξεριζώθηκαν από γενοκτονία, με συμφωνία, σφαγμένοι, λεηλατημένοι και ήρθαν στη δική τους πατρίδα, είναι μια ανιστόρητη εξίσωση. Καμία σχέση δεν έχουν αυτοί οι πρόσφυγες που έρχονται τώρα στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της Θράκης, του Πόντου, της Κων/πολης και της Μ Ασίας. Είναι μια αδικία ιστορική να εξισώνουμε τους πρόσφυγες που ήρθαν στην πατρίδα τους» και τόνισε ότι «το ανθρωπιστικό είναι πρωταρχικό ζήτημα για την κοινωνία και το κράτος. Με έργα να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία».
Για τη σχέση του Αραβικού κόσμου με τους Έλληνες είπε πως «η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο. Αυτούς τους δεσμούς δεν πρέπει να τους διαταράξουμε. Αυτό είναι θησαυρός για την Ελλάδα. Το πραγματικό Ισλάμ απέναντι στους Έλληνες και τους ορθόδοξους έχει θετική στάση».
Για το ενδεχόμενο επίθεσης στη χώρα μας εκτίμησε πως είναι «το λιγότερο πιθανό να υπάρχει τρομοκρατική δράση εξτρεμιστών μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Μόνο αν κάποια άλλη δύναμη χρησιμοποιούσε ως υπεργολάβους εξτρεμιστές, για να κάνουν τρομοκρατική ενέργεια στην Ελλάδα για να την αποσταθεροποιήσει».
Τέλος, για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας ο κος Καλεντερίδης είπε πως : «Η Τουρκία δεν ξόδεψε στην τύχη 100 εκατ. δολάρια για ένα τζαμί. Θέλει να διεκδικήσει τον ρόλο του ηγεμόνα των μουσουλμάνων όλης της γης, να αποτελέσει το νέο χαλιφάτο στους μουσουλμάνους του κόσμου. Ήδη έχουμε 100.000 μουσουλμάνους στην Θράκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων που έχουν ενσωματωθεί και τώρα τους φρέσκους (αυτούς που ήρθαν). Επειδή λειτουργούν παράτυπα κάποια τεμένη, σε κάθε Ιμάμη η Τουρκία προσπαθεί να βάλει δίπλα του υπαρχηγό από τη Θράκη, έλληνα πολίτη με ελληνικό διαβατήριο. Έτσι, για να αποκτήσει έλεγχο και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως 5η φάλαγγα, να εργαλειοποιήσει τους μουσουλμάνους σε δεδομένη χρονική συγκυρία, δημιουργεί μια δυναμική που κάποια στιγμή θα πυροδοτηθεί. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την πατρίδα μας χωρίς να πέσει μια τουφεκιά, το είχα πει».
Δείτε και Ακούστε τη συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=2384OH3YxfU
τόνισε ότι «υπάρχει γεωπολιτική μυωπία στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να έχουμε γεωπολιτική – στρατηγική πρόβλεψη».
Σημείωσε ότι «η πολιτική των ανοικτών συνόρων έγινε χωρίς διαβούλευση με την Ευρώπη, εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων για φθηνά εργατικά χέρια και αναβάθμισε τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας και των Σκοπίων, που κάνουν την βρώμικη δουλειά της Ευρώπης. Αναδείχτηκε ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας ως ο εκβιαστής της Ευρώπης».
Ο κος Καλεντερίδης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ισχυρή στο διεθνές σκηνικό. Να έχει ισχυρές συμμαχίες. Να έχει ισχυρή φωνή, κάτι που καταστράφηκε στα 5 χρόνια του μνημονίου και κονιορτοποιήθηκε με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας με τις διεθνείς σχέσεις».
Αναφερόμενος στα σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας είπε πως «επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τους μουσουλμάνους σε δεδομένη χρονική συγκυρία, δημιουργεί μια δυναμική που κάποια στιγμή θα πυροδοτηθεί. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την πατρίδα μας χωρίς να πέσει μια τουφεκιά, το είχα πει».
Τόνισε ότι «η Ελλάδα αν δεν δείξει εξωστρέφεια, θα καταστραφεί τις επόμενες δεκαετίες. Την κατάρα του μνημονίου άλλες χώρες την διαχειρίστηκαν διαφορετικά. Στην Κύπρο ο πολιτικός κόσμος έδωσε ενωτικό μήνυμα στην κοινωνία. Αν ήμουν εχθρός της Ελλάδας θα δημιουργούσα το κίνημα των αγανακτισμένων για να πεθάνει ο πολιτικός διάλογος. Προσωπικά, πάντως, δεν εμπιστεύομαι κανένα υφιστάμενο κόμμα. Πρέπει να εξυγιανθούν».
Καυτηρίασε το γεγονός ότι «πλέον θεωρείται η αγάπη για την πατρίδα ως μίασμα στην κοινωνία».
Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι «λειτουργεί με τη λογική ΜΚΟ. Το κράτος δεν είναι ΜΚΟ. Ασχέτως του ποιος κάθεται στο τιμόνι, τα κράτη λειτουργούν με τις ίδιες αρχές - επιβίωσης και συμφέροντος. Οι ευθύνες των πολιτών είναι διαφορετικές από των κυβερνώντων. Στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στη διαχείριση της καθημερινότητας σε πολιτικό επίπεδο και είμαστε ουραγοί, ίσως παγκοσμίως, στο ζήτημα της στρατηγικής και εθνικού σχεδίου. Είναι ένα ακυβέρνητο καράβι που μπάζει από παντού».
«Αν δεν είχαμε την τεράστια παρακαταθήκη της ιστορίας που κάνει τη διεθνή κοινότητα να βλέπει τη χώρα μας με συμπάθεια, σήμερα θα είχε διαλυθεί η Ελλάδα, έχει μέσα της το στοιχείο της διάλυσης. Η πατρίδα μας θα λεηλατηθεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά από όλες τις γειτονικές χώρες αν δεν αλλάξουμε ρότα», πρόσθεσε.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Ο ανθρώπινος πόνος δεν ξεχωρίζεται, είτε είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης. Τα προβλήματα είναι ίδια», τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Αναλύοντας την κατάσταση στη Συρία και τον ρόλο της Τουρκίας είπε ότι «ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 στα πλαίσια της Αραβικής Άνοιξης, τότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Οι προσδοκίες αυτών που πυροδότησαν τις συνθήκες ήταν ότι σε λίγους μήνες θα είχαμε ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Στη Συρία, Χριστιανοί, Κούρδοι, Αλεβίτες, Άραβες και Σουνίτες απολάμβαναν μίας σχετική ελευθερία. Νεκρούς και βία από την δράση του καθεστώτος δεν είχαμε.
Η Τουρκία εκπαίδευσε των Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τον έστρεψε ενάντια στο κράτος της Συρίας. Οι Τούρκοι, Ερντογάν και Νταβούτογλου, δήλωναν ότι σε λίγους μήνες το καθεστώς Άσαντ θα ανατρεπόταν. Η βούληση Μόσχας και Πεκίνου να μην υπάρξει επέμβαση στην Συρία ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε και δεν έπεσε το καθεστώς Άσαντ. Ο πατέρας Άσαντ είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό κράτος. Το κράτος αυτό άντεξε στο σφυροκόπημα και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για μακροχρόνιο εμφύλιο.
Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το προσφυγικό, μετά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων (από την Αθήνα). Η Τουρκία διατηρούσε τους πρόσφυγες σε έξι νομούς στα σύνορα με την Συρία ώστε να εξυπηρετήσει τον στόχο της δημογραφικής αλλοίωσης των νομών αυτών, όπου κατοικούν Κούρδοι και Αλεβίτες και να τους εμποδίσει την πρόσβαση στα Άδανα και την θάλασσα.
Μετά τις 25 Ιανουαρίου του 2015 η Ελλάδα ακολούθησε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Η Τουρκία επί δεκαετίες διακινούσε με ντοκουμέντα το 70% της ηρωίνης στην Ευρώπη. Αυτοί οι μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν για να διοχετεύσουν ως λαθροδιακινητές τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 1 εκατ. που πέρασε από την Τουρκία στην Ελλάδα μπορεί να απέδωσε 10 δις στην οικονομία της».
Ο κος Καλεντερίδης τόνισε ότι «τα κράτη οφείλουν να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό και με άλλες παραμέτρους. Αν δούμε το ζήτημα δικανικά, αυτοί που λένε ότι μπορούν να περνάνε ελεύθερα τα σύνορα έχουν δίκιο, όμως πρέπει να δούμε κάτω και από ποιες συνθήκες έχουν ψηφιστεί αυτές οι συμφωνίες που αφορούν στα δικαιώματα. Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων κανένας δεν τα υπερασπίστηκε στον κόσμο».
Για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε η Ελλάδα είπε ότι το έκανε «χωρίς να κάνει καμία διαβούλευση με την Ευρώπη. Ανοίξαμε τα σύνορά μας χωρίς να κάνουμε καμία διαβούλευση. Εξυπηρετήσαμε τον στόχο των Γερμανών βιομηχάνων που εξασφάλισαν εργατικά χέρια, περίπου 800.000 εργατών. Η Γερμανία μέχρι το 2050 θα έχει ανάγκη 10 εκατ. εργατικών χεριών.
Έχω φίλο στην Στουτγκάρδη, ο οποίος κάθεται στην γραμμή παραγωγής της Μερσεντές και παίρνει 3.000 ευρώ ενώ δίπλα του κάθεται μετανάστης με 800 ευρώ.
Αυτοί που είδαν δικανικά το προσφυγικό στην Ελλάδα, εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων.
Πριν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, είχα πει ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε τώρα».
«Είχα πει να φέρουμε 30.000 πρόσφυγες από την Ιορδανία, 30.000 από τον Λίβανο και 30.000 από την Τουρκία, με δικά μας καράβια ακυρώνοντας τους Τούρκους δουλέμπορους, αφού προηγουμένως έχουμε κάνει τις δομές και έχουμε εξασφαλίσει χρήματα. Αυτοί οι άνθρωποι πολιτισμικά είναι συγγενείς μας. Στην Συρία για 1000 χρόνια μιλούσαν ελληνικά και την θέση της πήρε το Ισλάμ και η αραβική γλώσσα.
Τα 3-4% του πληθυσμού της Τουρκίας είναι πρόσφυγες ενώ το 35% του πληθυσμού στον Λίβανο είναι πρόσφυγες. Ποιος ασχολείται με τον Λίβανο, που σηκώνει ένα τεράστιο βάρος. Με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων αναβαθμίσαμε την Τουρκία και τα Σκόπια, που κάνουν την βρώμικη δουλειά της Ευρώπης. Αναδείχτηκε το γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας ως ο εκβιαστής της Ευρώπης. Ο Ερντογάν είπε πως η Ευρώπη μας έχει ανάγκη», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μάρδα περί προσφύγων-επενδυτών, ο κος Καλεντερίδης είπε ότι «ο κ. Μάρδας έχει δίκιο. Η αστική τάξη της Συρίας αναγκάστηκε να εκπατριστεί από το Χαλέπι, το βιομηχανικό κέντρο της Συρίας και πήγαν τα λεφτά τους στη Σουηδία και την Ευρώπη. Αν φέρναμε 100.000 ανθρώπους, κάποιοι από αυτούς θα ήταν και επιστήμονες, που θα μπορούσαμε να τους ενσωματώσουμε στον επιστημονικό κορμό της χώρας. Την πρότασή μου (για να πάρουμε 100.000 πρόσφυγες μόνοι μας), την υλοποίησε ο Καναδάς. Πήγε και πήρε (πρόσφυγες) από καταυλισμούς στην Ιορδανία. Αν κάναμε αυτό, θα είχαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά το ζήτημα των συνόρων. Υπάρχει και το ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο πόλεμος στη Συρία τελειώνει είναι η εκτίμηση μου. Ήδη στις συνομιλίες της Γενεύης συζητούν για τη δημιουργία ταμείου ανοικοδόμησης της Συρίας, ύψους 180 δις δολαρίων».
«Τη χώρα που κατέστρεψε η Τουρκία και οι άλλες χώρες, δεν δικαιούται να τη χτίσει ξανά η Τουρκία. Αν είχαμε κάνει το βήμα που ήταν και επιταγή της ιστορίας και ανθρωπιστικό, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει να είναι η χώρα που θα ξαναχτίσει τη Συρία. Και λόγω της γειτονίας της και λόγω πολιτισμικής συγγένειας και λόγω προσφοράς της - παίρνοντας δυσανάλογο βάρος στις πλάτες της με το προσφυγικό. Ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα με τις 50 χιλ που είναι εδώ, εάν βέβαια το κράτος πάψει να λειτουργεί με τη λογική της ΜΚΟ», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στη σχέση των Ελλήνων με την προσφυγιά λέγοντας ότι «το 40% των Ελλήνων είναι απόγονοι προσφύγων μετά από μία γενοκτονία. Υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και εγώ ποντιακής καταγωγής είμαι. Όμως αυτή η εξίσωση με τους Έλληνες που ξεριζώθηκαν από γενοκτονία, με συμφωνία, σφαγμένοι, λεηλατημένοι και ήρθαν στη δική τους πατρίδα, είναι μια ανιστόρητη εξίσωση. Καμία σχέση δεν έχουν αυτοί οι πρόσφυγες που έρχονται τώρα στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της Θράκης, του Πόντου, της Κων/πολης και της Μ Ασίας. Είναι μια αδικία ιστορική να εξισώνουμε τους πρόσφυγες που ήρθαν στην πατρίδα τους» και τόνισε ότι «το ανθρωπιστικό είναι πρωταρχικό ζήτημα για την κοινωνία και το κράτος. Με έργα να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία».
Για τη σχέση του Αραβικού κόσμου με τους Έλληνες είπε πως «η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο. Αυτούς τους δεσμούς δεν πρέπει να τους διαταράξουμε. Αυτό είναι θησαυρός για την Ελλάδα. Το πραγματικό Ισλάμ απέναντι στους Έλληνες και τους ορθόδοξους έχει θετική στάση».
Για το ενδεχόμενο επίθεσης στη χώρα μας εκτίμησε πως είναι «το λιγότερο πιθανό να υπάρχει τρομοκρατική δράση εξτρεμιστών μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Μόνο αν κάποια άλλη δύναμη χρησιμοποιούσε ως υπεργολάβους εξτρεμιστές, για να κάνουν τρομοκρατική ενέργεια στην Ελλάδα για να την αποσταθεροποιήσει».
Τέλος, για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας ο κος Καλεντερίδης είπε πως : «Η Τουρκία δεν ξόδεψε στην τύχη 100 εκατ. δολάρια για ένα τζαμί. Θέλει να διεκδικήσει τον ρόλο του ηγεμόνα των μουσουλμάνων όλης της γης, να αποτελέσει το νέο χαλιφάτο στους μουσουλμάνους του κόσμου. Ήδη έχουμε 100.000 μουσουλμάνους στην Θράκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων που έχουν ενσωματωθεί και τώρα τους φρέσκους (αυτούς που ήρθαν). Επειδή λειτουργούν παράτυπα κάποια τεμένη, σε κάθε Ιμάμη η Τουρκία προσπαθεί να βάλει δίπλα του υπαρχηγό από τη Θράκη, έλληνα πολίτη με ελληνικό διαβατήριο. Έτσι, για να αποκτήσει έλεγχο και να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ως 5η φάλαγγα, να εργαλειοποιήσει τους μουσουλμάνους σε δεδομένη χρονική συγκυρία, δημιουργεί μια δυναμική που κάποια στιγμή θα πυροδοτηθεί. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την πατρίδα μας χωρίς να πέσει μια τουφεκιά, το είχα πει».
Δείτε και Ακούστε τη συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=2384OH3YxfU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου