Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Hollandreou est enfin devenu Francois et Gazi est transforme en Montmartre


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Πού να το φανταζόταν o Αλέξης ότι θα κατάπινε κάποτε όλες τις παρόλες που έχει αμολήσει κατά καιρούς. Ευρισκόμενος προ ετών επί γαλλικού εδάφους είχε τολμήσει να λοιδορήσει τον Πρόεδρο μιας μεγάλης χώρας, φιλικής κατά κανόνα προς την Ελλάδα, αποκαλώντας τον «Ολαντρέου». 


Ταυτόχρονα προσέβαλε και έναν αποδημήσαντα Έλληνα πολιτικό, ο οποίος άλλα έλεγε και άλλα έκανε, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί το ίνδαλμα χιλιάδων Ελλήνων που διορίσθηκαν στο Δημόσιο. 

Και τώρα κάλεσε ο Αλέξης τον Ολαντρέου να επισκεφθεί τη χώρα μας για λόγους επικοινωνιακούς. Για να πεισθούμε ότι όλα πάνε καλά και ότι θα βγούμε από το τούνελ με τη βοήθεια του Francois. Οποία οικειότης. Φιλαράκια πρώτα. Ο Ολαντρέου μεταμορφώθηκε σε Francois κι’ άρχισε τις αναμνήσεις από τη 17ωρη μάχη του Αλέξη με τα θηρία. Για να πάψουμε επί τέλους να κάνουμε πλάκα αποκαλώντας τον πρωθυπουργό μας Τσιπραντρέα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ως απλό παιδί του λαού που είναι δεν κατέχει από πρωτόκολλα. Ούτε έχει συμβούλους να τον διδάξουν. Χωρίς γραβάτα κι’ αυτός στα επίσημα γεύματα με τον Francois, αλλά το σκούρο πουκάμισο στάνταρ. Δεν ήταν δα και Κυριακή να φορέσει το λευκό. Εκτός και δεν τα είχε προβλέψει όλα καλά, εξ ου και δεν το είχε πλυμένο. Και να φανταστείς ότι αν πάθει κάτι ο Πάκης, αναλαμβάνει αυτός, έστω και προσωρινά. Θεέ μου, έχε τον Πάκη καλά.

Στην ΕΡΤ, πάντως, υπήρχε και χθες το απόγευμα ενημερωτική εκπομπή. Ο ένας, αγνώστου ταυτότητος, εξεθείαζε τον λόγο του Πάκη, τον οποία χαρακτήρισε τον καλλίτερο προεδρικό λόγο μετά τον λόγο του «έντιμου» ενώπιον του Πλύντον το 1999. Τότε που ο Αλέξης πρωτοστατούσε στις διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Μπιλ, τον οποίο συνάντησε προ εβδομάδων στις ΗΠΑ και συνομίλησε μαζί του για να προσελκύσει επενδύσεις. Ρε πώς γυρίζουν οι καιροί. Ωραίος ο λόγος, δεν λέω. Σημείωσα, όμως, ιδιαιτέρως την αποστροφή, όπου μας είπε ευγενικά αυτό που μας είπε ο Μιχελογιαννάκης χοντρά. Ότι την 20.09.2015 ξέραμε πως ψηφίζουμε Μνημόνιο, εξ ου και πρέπει να πάψουμε να παραπονιόμαστε.

Στην ΕΡΤ, λοιπόν, ένας επώνυμος [Κώστας Μπαξεβάνης – διδάκτωρ Νομικής] ανέλυε το προσφυγικό, για το οποίο ο Francois πήρε σαφέστατα το μέρος μας. Κάποια στιγμή η οικοδέσποινα-δημοσιογράφος, αγνώστου ταυτότητος και αυτή, μας ενημέρωσε ότι έχουμε ως χώρα υποχρεώσεις από τη συνθήκη της Γενεύης κ.λπ. για τους πρόσφυγες. Αν τη ρωτούσε κανείς τι λέει αυτή η ρημάδα η συνθήκη, ασφαλώς και δεν θα ήξερε να πει, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Και μετά έκανε το λάθος ο διδάκτωρ να αναφέρει ότι πολλοί πρόσφυγες είναι επιστήμονες ή εξειδικευμένοι επαγγελματίες. Η οικοδέσποινα έσπευσε να πει ότι «αυτό το εκμεταλλεύεται η Μέρκελ που θέλει να δώσει άσυλο στους καλλίτερους. Αλήθεια, γιατί δεν το κάνουμε εμείς αυτό, να τους κρατήσουμε εδώ, να ασκήσουν το επάγγελμα και να φτιάξουν τη ζωή τους;». Το κορίτσι ξέρει για τη συνθήκη της Γενεύης, αλλά του διαφεύγει ότι έχουν μεταναστεύσει 135.000 πτυχιούχοι μας στο εξωτερικό. Αν αντέχουμε ίσο αριθμό προσφύγων επιστημόνων, γιατί δεν κρατούσαμε τους δικούς μας;. Θυμήθηκα αυτό που είχα διαβάσει το πρωί στους komistes, για την ψυχική κατάσταση των Ελλήνων προσφύγων. Αντιγράφω τα λόγια μίας ψυχιάτρου στη Γερμανία που περιθάλπει Έλληνες μετανάστες:

«Είναι η ίδια εικόνα που παρουσιάζουν πρόσφυγες πολέμου. Πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο, το οποίο εκφράζεται με κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού και νευρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έχουν υποστεί μια εξαναγκαστική μετανάστευση, το αισθάνονται ως βίαιο ξεριζωμό από την πατρίδα, έρχονται στη Γερμανία με μαύρη καρδιά όχι ως αποτέλεσμα επιλογής. Είναι τόσο σπρωγμένοι από την ανάγκη που πολλοί δεν έχουν καν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη μετανάστευση. ΄Ερχονται χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και αντιμετωπίζουν ρατσισμό».

Η κυρά Μαριγώ, πάντως, στο Αιγάλεω θα έχει πληροφορηθεί από την ΕΡΤ ότι έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε εδώ πολλούς πρόσφυγες και να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις τους. Δεν θυμάται τίποτε περί Ολαντρέου. Μπορεί να μη θυμάται τίποτε για Αντρέα. Εκείνη ζη το όνειρο Αλέξης- Francois. Το δίδυμο που πήγε προχθές βράδυ σε μία σύναξη στο Γκάζι, όπου είχε προσκληθεί σε καλλιτεχνική soiree η αφρόκρεμα της γαλλοτραφούς αριστερής διανόησης. Μαζί τους και ο Λάκης μας. Και τότε η δαιμόνια ρεπόρτερ Βίκυ Χατζή απέσπασε από τον Francois τη δήλωση του αιώνα. Τον ρώτησε τι θα γίνει με τη λιτότητα και πότε θα τελειώσει το μαρτύριο των Ελλήνων. Ο Francois της απάντησε πως θα τελειώσει η λιτότητα, επειδή θα γίνουν επενδύσεις. Διθυραμβικά συγχαρητήρια των συναδέλφων της που απέσπασε μία τέτοια δήλωση. Η ίδια πανηγύριζε που κατόρθωσε να αποσπάσει από τον Francois αυτό που περίμενε όλος ο ελληνικός λαός. Επενδύσεις. Τόπε, τόπε ο παπα-Γάλλος.

Τελείωσε η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και εμείς επιστρέψαμε πάλι στη μιζέρια μας. Χορτάσαμε μελλοντικές επενδύσεις, χωρίς να μάθουμε, επειδή δεν το ρώτησε η Βίκυ μας, τι είδους επενδύσεις θα γίνουν. Εξαγορές υφισταμένων επιχειρήσεων ή δημιουργία νέων; Με άλλα λόγια: διατήρηση των υφισταμένων θέσεων εργασίας ή δημιουργία νέων θέσεων; Άλλο πράγμα είναι οι επενδύσεις και άλλο πράγμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέχρι να το καταλάβουμε, θα κινούμαστε στη σφαίρα του ανόητου με το αυτονόητο να μην έχει την ελάχιστη ελπίδα να επαναστατήσει και να μας κατακτήσει. Μέχρι τότε τα αφεντικά θα μας χαρίζουν καθρεφτάκια, κι’ εμείς θα λέμε ευχαριστώ με το στόμα ανοιχτό εκστασιασμένοι και έμπλεοι χαράς που ο Francois απέτρεψε το Grexit πολεμώντας στο πλευρό του Αλέξη, ο οποίος επέδειξε υπευθυνότητα θυσιάζοντας τον λαό του για χάρη της Ευρώπης.

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου