Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Συνέδριο και ημερίδα για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οργανώνονται ανά τον κόσμο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη διεξαγωγή του, η επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης τιμά το Μακεδονικό Μέτωπο (Οκτώβριος 1915-Σεπτέμβριος 1918).
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, με την....
ενεργό συμμετοχή του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν από κοινού ένα διεθνές επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: " Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου". Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 22 έως 24 Οκτωβρίου 2015 (22/10 Αίθουσα Τελετών ΠΑΜΑΚ, 23-24/10 Αμφιθέατρο Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ). Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει λάβει πιστοποιήσεις από πολλούς επιστημονικούς φορείς ευρωπαϊκών χωρών με σημαντικότερη εκείνη της Mission de Centennaire της Γαλλίας .
Συμμετέχουν κορυφαίοι ιστορικοί από 13 χώρες (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρος, FYROM) οι οποίοι θα ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και των επιπτώσεων αυτών στο διεθνές στερέωμα αλλά και στη ζωή των κατοίκων της Μακεδονίας. Μέσα από τις ανακοινώσεις αυτές προκύπτει η σημασία του Μακεδονικού Μετώπου στην τελική έκβαση του πολέμου, κάτι που ως σήμερα έχει υποεκτιμηθεί.
Το συνέδριο ανοίγουν δυο κορυφαίοι ιστορικοί, ο Sir Hew Strachan, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Saint Andrews της Μεγάλης Βρετανίας και ο Georges-Henri Soutou, ομότιμος καθηγητής της Σορβόννης (IV πανεπιστήμιο) και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Πολιτικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Η ομιλία του πρώτου έχει θέμα “1915: the search for solutions” (1915 : αναζήτηση λύσεων) και του δεύτερου "La stratégie périphérique dans le contexte de la Grande Guerre" (Η περιφερειακή στρατηγική στο πλαίσιο του Μεγάλου Πολέμου).
Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά και θα υπάρχει σύγχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά και τα γαλλικά προς τα ελληνικά.
Συνέντευξη Τύπου για τα Μέσα Ενημέρωσης, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 3ος όροφος, ώρα 10.00 π.μ.

Απευθείας μετάδοση των εργασιών του συνεδρίου
22 Οκτωβρίου 2015: http://195.251.213.151:8080/livestream/
23 και 24 Οκτωβρίου 2015: http://www.auth.gr/video/19320
Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο
http://www.hist.auth.gr/el/macedonianfrontconference

Η Οργανωτική Επιτροπή
Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής ΑΠΘ
Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ
Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου