Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Αλέκος, Κατερίνα;


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Χθες, λοιπόν, είχα τη φαεινή ιδέα να ξεκινήσω περί την 12:30 από τον Πειραιά με προορισμό το Χαλάνδρι μέσω της Εθνικής οδού. Περί την 14:30 είχα διανύσει απόσταση 7 χλμ. μόνον. Το μποτιλιάρισμα φοβερό. Κανείς ραδιοσταθμός δεν έδινε την παραμικρή πληροφορία για το κατάντημα αυτό. Κάποια στιγμή άκουσα ότι...
στη διασταύρωση της Εθνικής με την Αττική Οδό υπήρχε νερό ύψους 2 μέτρων λόγω της πρωτοφανούς βροχόπτωσης από το πρωί. Αποκαμωμένος εγκατέλειψα, φυσικά, την ιδέα να πάω στο Χαλάνδρι. Ένοιωσα για μία ακόμη φορά πόσο με υπολογίζουν οι κυβερνήτες μου διαχρονικά έχοντάς με πρώτο-πρώτο ….. στις προτεραιότητές τους.

Κι’ ενώ τα νεύρα μου ήταν διαλυμένα, βομβαρδιζόμουν με την είδηση ότι το υπουργικό συμβούλιο απεφάσισε ομοφώνως την παύση της ΓΓΔΕ κ. Σαββαΐδου. Δεν θυμάμαι απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να έχει ληφθεί κατά πλειοψηφία, αλλά δεν πειράζει. Λεπτομέρειες. Η παύση, λέει, στηρίζεται στο γεγονός ότι η κ. Κατερίνα μας διώκεται για πλημμέλημα περί την υπηρεσία, επειδή, λέει, έκανε τα στραβά μάτια σε άρχοντα της διαπλοκής και πήρε και την πρωτοβουλία [;] να παρατείνει [παρανόμως] επί ένα έτος την προθεσμία καταβολής του τέλους 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Τούτο ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τον Ιανουάριο, αλλά δεν την ενοχλούσε η καραμπινάτη παρανομία, αν δεν εμπλεκόταν η Δικαιοσύνη.

Για να δούμε τί λένε οι νόμοι ενθυμούμενοι την Αλέξειο ρήση «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»:

Το 2ο Μνημόνιο [ν. 4093/2012] περιλαμβάνει, κατ’ απαίτηση της τρόικα, τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητου [εδώ καγχάζομεν εικοσάκις] Οργάνου είσπραξης δημοσίων εσόδων:

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ε.2. ΣΥΣΤΑΣΗ ΘΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ».

1. Στο Υπουργείο Οικονομικών συνιστάται Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων …. Συνιστάται επίσης θέση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με βαθμό 1ο της κατηγορίας Ειδικών Θέσεων, ο οποίος προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ….

5. α. Ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που διαθέτει: 1) Πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και, κατά προτίμηση, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα εν γένει. 2) Σημαντική επαγγελματική εμπειρία κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα, στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα. 3) Σημαντική διοικητική εμπειρία, σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων (project management), στοχοθεσία, συ ντονισμό ομάδων και παρακολούθηση επίτευξης στόχων. 4) Γνώση ξένων γλωσσών, ιδίως δε της Αγγλικής, που αποδεικνύεται από σπουδές, δημοσιεύσεις και άλλα πρόσφορα μέσα. 5) Ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης.

β. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιλέγεται και διορίζεται για πενταετή θητεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υπογράφει συμβόλαιο αποδοτικότητας με τον Υπουργό Οικονομικών, όπου περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως επίσης και σε ετήσια βάση.…

6. Η θητεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λήγει πρόωρα σε περίπτωση παραίτησης του Γενικού Γραμματέα, καθώς και αυτοδίκαιης θέσης σε αργία κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α` 26), όπως εκάστοτε ισχύει. Η θητεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί επίσης να λήξει, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων του λόγω νόσου ή αναπηρίας, σωματικής ή πνευματικής, όπως επίσης εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις δυνητικής θέσης σε αργία κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 104 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως εκάστοτε ισχύει. Κατά την ίδια διαδικασία, ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να εισηγηθεί την πρόωρη λήξη της θητείας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σε περίπτωση προφανούς απόκλισης από την επίτευξη των τεθέντων στην παράγραφο 4β του παρόντος άρθρου ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, μετά την συμπλήρωση δύο ετών από την τοποθέτηση του. ...

Τί ορίζουν τώρα τα άρθρα 103 και 104 ν. 3528/2007 μετά την περιβόητη νομοθετική παρέμβαση Κατρούγκαλου προς εμπέδωση του τεκμηρίου αθωότητος των διωκομένων δημοσίων υπαλλήλων;

«Άρθρο 103 -Αυτοδίκαιη αργία
1. Τίθεται αυτοδίκαια σε αργία:
α) Ο υπάλληλος ο οποίος στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκε με εγγύηση.
β) Ο υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης. Η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση της πειθαρχικής απόφασης και λήγει την τελευταία ημέρα της προθεσμίας άσκησης προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή την ημέρα που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφόσον έχει ασκηθεί προσφυγή…………

Άρθρο 104 -Δυνητική θέση σε αργία -Αναστολή άσκησης καθηκόντων
1. Αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος μπορεί να τίθεται σε αργία ο υπάλληλος, κατά του οποίου:
α) Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία. Ειδικά, προκειμένου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο υπάλληλος μπορεί να τίθεται σε αργία εφόσον έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο για το αδίκημα αυτό.
β) Έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα, το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή
γ) υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για έκνομη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή αρμόδιου επιθεωρητή.»

Δεν βλέπω να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του ν. 3258/2007, αλλά τί σημασία μπορεί να έχει αυτό; 
Το συμφέρον των πολιτών να μην κάνουν πάρτυ τα λαμόγια εις βάρος του κείται υπεράνω όλων. Ανέκαθεν ε; Αυτός είναι ο λόγος που η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου επικαλείται την παραπομπή τής κ. Σαββαΐδου στο ακροατήριο για παράβαση καθήκοντος, ώστε να είναι τυπικά εν τάξει η απόφαση. Πότε έγινε, όμως, η παραπομπή; Προχθές. Κοίτα μία σύμπτωση. Μόλις εκλήθη η Κατερίνα από τον εισαγγελέα για εξηγήσεις, της ζητήθηκε η παραίτηση [ή μήπως έγινε το ανάποδο;]. Εκείνη αρνήθηκε να παραιτηθεί και τότε η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη παρέπεμψε την ανεξάρτητη ΓΓΔΕ στο ανεξάρτητο ακροατήριο να τη δικάσει για άλλο αδίκημα.

Διερωτώμαι, γιατί η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος εδιώκετο ποινικώς τουλάχιστον από δύο ετών.

Εν τω μεταξύ, ο προκάτοχος της Κατερίνας μας κ. Χάρης, εξαναγκασθείς σε παραίτηση, εξ ου και μάλλον γλύτωσε την παραπομπή για παράβαση καθήκοντος, προέβη σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία την ίδια μέρα που απεπέμφθη η Κατερίνα. Η τεχνική εταιρεία, στην οποία μετείχε ο κ. Αλέκος μας, γράφει στον ισολογισμό της ότι έχει Ταμείο € 1.000.000 [για την ακρίβεια € 1.385.000 το 2009, € 75.000 το 2010, € 1.045.000 το 2011]. Δηλαδή έχει στο χρηματοκιβώτιό της μετρητά ενός εκατομμυρίου. Και όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κ. Χάρης, το πρώτο που κάνει κάθε ελεγκτής είναι να ελέγξει το Ταμείο μίας εταιρείας. Αν τα βιβλία της εταιρείας γράφουν Ταμείο € 1.000.000, πρέπει ο ελεγκτής να βρει και να μετρήσει ένα εκατομμυριάκι. Αν δεν το βρει, σημαίνει ότι το ποσό αυτό έχει δοθεί μαύρο, δηλαδή άνευ παραστατικών, σε διάφορους, οπότε πέφτουν σύννεφο τα πρόστιμα, οι φόροι και οι προσαυξήσεις. [Είναι, πάντως, παράδοξο να έχει μία εταιρεία ένα τόσο μεγάλο ποσό στο χρηματοκιβώτιό της. Ενίοτε κλέβουν το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου μαζί με το περιέχον.] Ξέρω ότι αυτό δεν αγγίζει τον κ. Αλέκο μας, ο οποίος θα πει με τη χαρακτηριστική αριστερή άνεσή του «Ουδέν πρόβλημα». Λέτε η κ. Κατερίνα μας να έδωσε εν τη ανεξαρτησία της εντολή ελέγχου της εταιρείας του κ. Αλέκου; Δεν το πιστεύω!

Κοίτα συμπτώσεις. Η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από την Κατερίνα. Την καλεί ο εισαγγελέας για εξηγήσεις. Ζητείται η παραίτησή της. Εκείνη αρνείται και την ίδια ημέρα της επιδίδεται κλήση για το ακροατήριο για άλλη υπόθεση. Την επομένη παύεται λόγω της παραπομπής. Την ίδια ημέρα με την παύση βγαίνει ο Χάρης και μιλάει για μαύρο Ταμείο στην εταιρεία του Αλέκου. Τσ τσ τσ τσ.

Τελικά, πράγματι, δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί. Υπάρχουν απλά άνθρωποι με τις ίδιες αδυναμίες και την ίδια ροπή στην παρανομία που νομίζουν πως διαφέρουν στην ιδεολογία.

Και μετά διερωτώνται μερικοί γιατί 1.000.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Διότι παίρνουν παράδειγμα από τη νομιμοφροσύνη των ηγετών τους.

Σώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου