Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Αυτά είναι τα αριστερά μέτρα που θα εξαφανίσουν επιτέλους την ενοχλητική μεσαία τάξη

Για αρκετές δεκαετίες, μια παρασιτική μεσαία τάξη, απολάμβανε επίπεδο ζωής, πολύ καλύτερο από αυτό που αναλογεί στους αστούς. Ήρθε η ώρα να κρεμαστούν οι αστοί και να επικρατήσει η ισότητα στο χαμηλότερο επίπεδο, όπου δεν θα υπάρχουν "μικρομεσαίοι", "μικροαστοί", "μεγαλοαστοί" κι άλλα τέτοια αναχρονιστικά. Θα υπάρχουν δύο τάξεις μόνο στην Ελλάδα της αριστεράς :
το λούμπεν προλεταριάτο εντός των φυλακών και το λούμπεν προλεταριάτο εκτός φυλακών, που θα περιμένει πότε θα φυλακιστεί με ένα από τα δεκάδες άρθρα, του "πρόθυμου" κοτζάμπαση Αλεξιάδη.

Το τέλος της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα επιφέρουν τα πρώτα κιόλας μέτρα του τρίτου μνημονίου που αποδεικνύονται βαριά και ασήκωτα.
Η σφαγή της λεγόμενης μεσαίας τάξης στην Ελλάδα ξεκίνησε με την εισαγωγή της χώρας στα μνημόνια, ενώ ολοκληρώνεται με το τρίτο μνημόνιο που ξηλώνει τα τελευταία αναχώματα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φτωχοποίηση.
Είναι εντυπωσιακό ότι το πρώτο «κύμα» μέτρων σκληρής λιτότητας (μετά την φορολαίλαπα με τις αυξήσεις ΦΠΑ το καλοκαίρι) πλήττει όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, αλλά κυρίως αυτούς με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα φαίνεται ότι πλέον οι φυλακές ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν…
Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων με στόχο να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Το «πακέτο» των επώδυνων 48 προαπαιτούμενων θα συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου και φέρνει νέες επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του Δημοσίου, ασφαλισμένους και επιχειρήσεις.

Μεταξύ των άλλων, προβλέπει τα εξής μέτρα:

ΕΝΦΙΑ και ενοίκια

– Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αναδρομική αύξηση από φέτος της φορολογίας για τα έσοδα από ενοίκια, στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. (Δείτε εδώ αναλυτικά για τα ενοίκια και τον ΕΝΦΙΑ.)
– Αλλάζει η είσπραξη ΕΝΦΙΑ. Πλέον θα είναι απαιτητός ο φόρος από το πρώτο ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ήταν από τα 5 ευρώ.
– Oι κατηγορίες ακινήτων που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους με συμπληρωματικό φόρο από 1.1.2015, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν είναι τα διατηρητέα και τα αγροτεμάχια. Είναι τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η απαλλαγή των οποίων είχε προστεθεί εμβόλιμα. Έτσι τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουν από φέτος οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τα ακίνητά τους.
– Καταργείται και μάλιστα αναδρομικά από την 1-1-2015 η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και για μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει και αποδεδειγμένα δεν θα εισπράξουν ποτέ.
– Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές του εισοδήματος από ενοίκια και μάλιστα αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 ευρώ αυξάνεται από 11% σε 15% και ο συντελεστής για εισόδημα από 12.000 και άνω αυξάνεται από 33% σε 35%.

Ανοίγουν οι φυλακές!

Δρακόντειο γίνεται με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το ποινολόγιο της εφορίας, καθώς προβλέπονται πιο βαριά πρόστιμα για όσους δεν συνεργάζονται με τους ελεγκτές, ενώ καταργείται το όριο του προστίμου στα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για ανακριβή ή πλαστά στοιχεία και προβλέπονται αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Ακόμη, με ποινή φυλάκισης από 1 έως 3 χρόνια θα τιμωρείται πλέον και η παράλειψη δήλωσης εισοδημάτων ή ακινήτων, που οδηγεί σε μείωση ή απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η μη απόδοση ΦΠΑ από 50.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω.
Πιο αναλυτικά:
– Έγκλημα φοροδιαφυγής πραγματοποιεί όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση:

α) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή ειδικού φόρου ακινήτων (ΕΦΑ) αποκρύπτει από τα όργανα της φορολογικής διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες ή επικαλούμενος στη φορολογική δήλωση τέτοιες δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα ύλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού όποιος οφείλει ΕΝΦΙΑ του 2014 ή προηγούμενων ετών κινδυνεύει με κατάσχεση ή δέσμευση του χρηματικού αυτού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του…

β) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου κύκλου εργασιών, του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς, καθώς και όποιος παραπλανά τη φορολογική διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων και δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς ή λαμβάνει επιστροφή, καθώς και όποιος διακρατεί τέτοιους φόρους, τέλη ή εισφορές,

γ) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου πλοίων δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς στο Δημόσιο τον φόρο αυτό.
– Οποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, τιμωρείται:
α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ και
β) με κάθειρξη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου