Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αλέξη ...βάρα συσσίτιο !

Με αφορμή ένα σχόλιο του Σ.Καλαμίτση, για την τακτική Τσίπρα να ανακοινώνει συνεχώς στόχους και ενέργειες (π.χ. για τη δημοπρασία των "καναλιών") τις οποίες ποτέ δεν βλέπουμε στην πράξη, ας θυμηθούμε την υπέροχη ιστορία του Δ.Ψαθά για το καράβι με τα άλογα, που περιγράφει αυτή την κυβέρνηση καλύτερα από κάθε τι άλλο:



Όταν επαναστάτησε η Κρήτη ο πολυχρονεμένος Σουλτάνος έστειλε το ιππικό του για να καταστείλει (να πνίξει στο αίμα ουσιαστικά) την εξέγερση.

Τα άλογα μπήκαν στο αμπάρι και η τροφή τους, ο σανός στο κατάστρωμα. Όμως το πλοίο βρέθηκε σε μεγάλη θαλασσοταραχή, ο σανός βράχηκε και καταστράφηκε.

Μετά από μερικές ώρες τα νηστικά άλογα άρχισαν να χλιμιντρίζουν και να πηγαίνουν πέρα δώθε στο αμπάρι προκαλώντας επικίνδυνες ταλαντεύσεις στο καράβι.

Ο καπετάνιος στράφηκε προς το διοικητή της ίλης.

«Μπέη, κάνε κάτι γιατί θα βουλιάξουμε.»

Εκείνος το σκέφτηκε και φώναξε το σαλπιγκτή.

«Βάρα συσσίτιο», του είπε.

Ο σαλπιγκτής έκανε ότι του είπαν. Τα άλογα, που ζούσαν στο στρατόπεδο και έτρωγαν μαζί με τους στρατιώτες, σαν άκουσαν τη γνώριμη μουσική πιστέψανε ότι θα φάνε και ηρέμησαν.

Το καράβι προχώρησε για αρκετή ώρα μέχρι που τα άλογα άρχισαν πάλι να ανησυχούν και να χοροπηδάνε στο αμπάρι.

«Βάρα συσσίτιο», ξαναείπε ο διοικητής.

Για άλλη μια φορά τα άλογα πίστεψαν ότι θα φάνε και ηρέμησαν.

Αυτό συνέβαινε μέχρι που το πλοίο έφτασε στην Κρήτη με το πλήρωμα και τους στρατιώτες σώους -και τα άλογα ξεθεωμένα από την πείνα.

~~

Σε μια παρόμοια κατάσταση –με τα άλογα- είναι και ο ελληνικός λαός τη σήμερον ημέρα. Είναι κλεισμένα στο αμπάρι ενός πλοίου που ταξιδεύει σε μεγάλη θαλασσοταραχή. Η τροφή έχει σωθεί και τα «άλογα» κάνουν φασαρία, εξεγείρονται, προκαλώντας επικίνδυνες ταλαντεύσεις στη χώρα.



Κάθε τόσο, λοιπόν, μόλις ο «μπέης» βλέπει ότι τα «άλογα» αγρίεψαν φωνάζει στο «σαλπιγκτή»:

«Βάρα συσσίτιο!»

Παίζει εκείνος και τα «άλογα» ηρεμούν για λίγο καθώς πιστεύουν ότι επιτέλους θα φάνε, ότι επιτέλους τα πράγματα θα αλλάξουν. Όμως τίποτα δεν αλλάζει.

Λίγους μήνες μετά τα «άλογα» αρχίζουν πάλι να διαμαρτύρονται. Ο «μπέης» όμως έχει βρει τον τρόπο να τα καθησυχάζει. Βαράει συσσίτιο και το πλοίο συνεχίζει την πορεία του.

Το μόνο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία είναι ότι δε φαίνεται στεριά και κάποια στιγμή ή τα άλογα θα πεθάνουν από ασιτία ή θα καταλάβουν ότι ο «μπέης» τους κοροϊδεύει και θα το βουλιάξουν το πλοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου