Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Βενιζέλος στον ALPHA : "Μνημείο παγκόσμιου ψεύδους το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ"

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό και τα δημοσιονομικά εξαπέλυσε προσκεκλημένος στο στούντιο του Αlpha 989, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται συστηματικώς και συγκαλύπτει. Μάς πήγε βαθειά στο τρίτο μνημόνιο ενώ θα βγαίναμε από το δεύτερο. Όλη η εθνική αξιοπρέπεια αυτής της κυβέρνησης ...
είναι ότι μας πήγε βαθιά στο τρίτο μνημόνιο αλλά δεν πηγαίνει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στο Hilton», είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας πως «το ψέμα και η ταπείνωση δεν έχουν όριο. To πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι στο μουσείο του "παγκόσμιου ψεύδους"».

Αντιτάχθηκε σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προκρίνοντας την ανάγκη κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, χωρίς ιθύνοντα παράγοντα τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας πως όταν δεν τις αρέσουν δικαστικές αποφάσεις ή βουλεύματα κινεί πειθαρχικές διαδικασίες.

Προανήγγειλε πως θα καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του ακαδημαϊκού Σταύρου Τσακυράκη.

Για τη λίστα Μπόργιανς απάντησε ότι «οι ατυχείς συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν δει ότι εγώ ήμουν εκτός κυβέρνησης (την περίοδο επαφών με τον Μπόργιανς) άρα μετά στράφηκαν προς τον Υφ. Οικονομικών, αφού ήταν άστοχο για μένα. Η μετάφραση του γερμανικού κειμένου δεν είναι αυτή που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου» ενώ για την επίθεση που δέχθηκε για τη Λίστα Λαγκάρντ είπε χαρακτηριστικά: «έτυχε να έχω στο γραφείο ένα αντίγραφο που είχε δοθεί ατύπως. Να σταματήσουν τα καλαμπούρια και οι αλητείες. Μόνο προάσπιση του δημοσίου δικαίου έχουμε κάνει».

Συγκεκριμένα για το PSI είπε πως «στο PSI θα προσκυνήσουν, θα καταθέσουν δάφνινο στέφανο, θα ζητήσουν συγγνώμη, θα πλύνουν το στόμα τους και θα πάνε να πάρουν το μικρό συμπλήρωμα του PSI από τον ESM. Είμαι ο υπουργός Οικονομικών που έχει ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά 200 δισ. Είναι γελοιότητα ότι πήραμε τα λεφτά των ταμείων. Το κράτος πήρε 13 δις και έχει δώσει τα τελευταία χρόνια 106 δις. σα δεν ντρέπονται».

Για την προσφυγική κρίση είπε ότι «έγιναν τους τελευταίους 14 μήνες πολλά λάθη και είμαστε ο παρίας της Ε.Ε. Αποδυναμώνεται η εθνική μας ισχύς. Τελικά απειλείται η ίδια η εθνική μας κυριαρχία. Κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να ελέγξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας και να απειλούνται να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας».




Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου:

Για την προσφυγική κρίση:

«Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα και η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένας χώρος αναγκαστικής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Είναι ένα κέντρο προσφύγων. Δεν έχουμε προετοιμαστεί, έγιναν τους τελευταίους 14 μήνες πολλά λάθη και είμαστε ο παρίας της Ε.Ε. Αποδυναμώνεται η εθνική μας ισχύς. Προειδοποιώ επί ένα χρόνο για το τί θα συμβεί».


«Δεν έπρεπε να χαλάσουν τους μηχανισμούς που βρήκαν τον Ιανουάριο του ‘15 γιατί επικράτησε μια χαλαρότητα επί μήνες.
Οι ΜΚΟ είναι καλοδεχούμενες όταν υπάρχει κράτος και εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο και έτσι στρατεύονται προσφέροντας σημαντική βοήθεια. Αλλά όταν δεν υπάρχει κράτος και δεν έχεις δυνατότητα να ελέγξεις τί συμβαίνει στην πραγματικότητα αφήνεις σημαντικές κρατικές λειτουργίες στα χέρια ανεξέλεγκτων παραγόντων. Χάνονται παιδιά και αυτό είναι το πιο ευαίσθητο θέμα. Έχει δίκιο το Χαμόγελο του Παιδιού (για τις καταγγελίες που έκανε στον Alpha 989 ο Κώστας Γιαννόπουλος περί ΜΚΟ…κρατίας), καθώς τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της υπόθεσης. Αυτή είναι και η ανεπάρκεια των μηχανισμών».


«Το θέμα δεν είναι το να έχω καλή διάθεση, διάθεση έχουμε και δέσμευση από τη διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουμε και το καλύτερο θέλουμε να κάνουμε αλλά το θέμα είναι να το κάνουμε. Γιατί, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν δείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη; Όταν μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε στοιχειώδεις υποδομές και λειτουργίες, ότι αδρανούμε, ότι τα έγγραφα δεν είναι αξιόπιστα, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πρόβλημα κρατικής υπόστασης και σοβαρότητας».


«Νόμιζαν ότι οι πρόσφυγες θα χάνονταν προς τη FYROM περνώντας πρώτα από τις πλατείες των Αθηνών, μας βρήκε απροετοίμαστους και τελικά απειλείται η ίδια η εθνική μας κυριαρχία. Κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να ελέγξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας και να απειλούνται να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Η Ε.Ε δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, να σχεδιάσει και να πείσει τα κράτη- μέλη. Έχουμε πολύ μεγάλη σύγκρουση στον διακυβερνητικό και τον κοινοτικό χαρακτήρα της Ευρώπης. Τα κράτη- μέλη διεκδικούν το καθένα για τον εαυτό του την κυριαρχία του και την αρμοδιότητά του. Δεν αποδέχονται λύσεις κοινοτικού χαρακτήρα. Η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Τσεχία σε συνδυασμό με μη κράτη- μέλη λένε ότι πρέπει να προστατεύουν τα δικά τους σύνορα και ζωτικά συμφέροντα κλπ. Έχουμε μια σύγκρουση κράτους και Ε.Ε που είναι πολύ σοβαρή. Είναι, λοιπόν, διεθνές ζήτημα. Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πείσει την Ε.Ε να δεχτεί αυτή τη διεθνοποίηση του προβλήματος».


«Έχουμε τους πολέμους στη Συρία, έχουμε μετανάστες από το Μαρόκο κλπ, την κατάσταση σε χώρες όπως η Υεμένη και πολλές πολεμικές εστίες στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, έχουμε χάρτη αναστατώσεων και προβλημάτων. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ως μόνη καταφυγή την Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες της ευρύτερης περιοχής που μπορούν να παίξουν ρόλο φιλοξενίας και υποδοχής είτε με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν έχουν τεράστιες δυνατότητες παρά την πετρελαϊκή κρίση. Η διεθνής κοινότητα τα ξέρει αυτά. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα διεθνώς».

«Όταν ο πρόσφυγας ταυτίζεται με την ιδέα του παράνομου μετανάστη κάτω από την έννοια του ναυαγού δεν μπορείς να κάνεις διάκριση. Τον ναυαγό τον σώζεις, μετά θα δεις αν είναι πρόσφυγας ή παράνομος. Όταν έχεις θαλάσσια οδό, η επιχείρηση διάσωσης θα καλύψει τα πάντα. Πρέπει να αποτρέψεις το θαλάσσιο ταξίδι που είναι επικίνδυνο γι αυτούς που είναι θύματα του δουλεμπορίου, για τις γυναίκες, τα παιδιά και από την άλλη προστατεύεις την επικράτειά σου. Αυτό θα γίνει με τη στεγανοποίηση των τουρκικών ακτών μέσω των πλωτών hotspots που έπρεπε να είναι εγκατεστημένα στην τουρκική ακτή με σημαία Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ ώστε να γίνει ο διαχωρισμός αυτών και η κατανομή στην πηγή. Σε χερσαία διαδρομή να υπάρχει ένα hotspot και από κει με ελεγχόμενους συρμούς από τη Φρόντεξ. Αν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πάψει να είναι ο απολογούμενος και το μαύρο πρόβατο. Υπάρχουν περιφερειακές συναντήσεις που εξειδικεύουν και εκτελούν ευρωπαϊκές αποφάσεις. Έπρεπε να συντονίσουμε τις χώρες που είναι δύσπιστες προς εμάς. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα νησί -φυλακή χωρίς τις δυνατότητες που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».


Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού:

«Υπάρχουν και αγρότες που είναι στην πραγματικότητα οργανωμένοι επιχειρηματίες στο χώρο αγροτικής παραγωγής αλλά τώρα μιλάμε για τη μεγάλη μάζα των Ελλήνων αγροτών. Στον κ. Τσίπρα που αναπτύσσει αυτή την επιχειρηματολογία στη Βουλή, απάντησε ο άλλος αγρότης στο τρακτέρ του οποίου είχε ανέβει ο Τσίπρας της αντιπολίτευσης και των υποσχέσεων και του προγράμματος Θεσσαλονίκης, όταν ήταν μαζί τους στα μπλόκα και τους ενθάρρυνε και τους έδινε τις κενές περιεχομένου υποσχέσεις και λευκές επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αρέσκεται να ανοίγει τα μέτωπα και να κρατάει τη χώρα σε μια ομηρία, να υπάρχει μια γενική ταραχή διότι η γενική ταραχή προκαλεί κοινωνικό αυτοματισμό και δημιουργεί κατάσταση σύγχυσης και συμψηφισμού. «Έχουμε τα πάντα σε μια εκκρεμότητα και ας την αφήσουμε να υπάρχει και εμείς καταγγέλλουμε το παρελθόν», το γνωστό τροπάριο με το οποίο Τσίπρας έκανε καριέρα. Αυτό έκανε πάντα, έτσι φτάσανε να έχουν κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και τρίτους συνέταιρους, που είναι οι κρυφές δυνάμεις της λεγόμενης αντιμνημονιακής δεξιάς, που συμπράττει με Τσίπρα και Καμμένο».


Για την κρίση στο πολιτικό σύστημα:

«Κάθε πολίτης να σκεφτεί με τη συνείδησή του τί επιλογές έχει κάνει. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση γιατί κατέρρευσε το πολιτικό της σύστημα το παλιό. Η Κύπρος βγήκε από την κρίση, όπως βγήκε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία γιατί άντεξαν τα υπεύθυνα κόμματα, που είχαν ωριμότητα και ικανότητα να βγάλουν τις χώρες από την κρίση και είχαν και ιστορική ευθύνη για την κρίση. Αν δεν αλλάξουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις και οι πολιτικές, δεν θα αλλάξουν ούτε οι οικονομικές και δεν πρόκειται να βγούμε από τη μιζέρια. Το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή εμφανίζει μια καταπληκτική εικόνα, που οι δυνάμεις της αλήθειας και του κόστους, που είναι του μεσαίου χώρου, έχουν συμπιεστεί και έχουμε έναν παλιό πόλο που ανανεώνεται. Ο κρότος στην πολιτική - αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα - μας θυμίζει τη σχέση ταχύτητας φωτός και ήχου. Η χώρα έχει υποχωρήσει με ταχύτητα φωτός και ο κρότος κοινωνικής αντίδρασης είναι με ταχύτητα ήχου και αργούμε κι άλλο».


Για τα ΜΜΕ:

«Βλέπω μια επίθεση της κυβέρνησης κατά των μέσων ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι αυτά που δημιούργησαν ζοφερό κλίμα πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η δημαγωγία; Αυτό δεν είναι το μεγάλο όχημα που άλλαξε τον συσχετισμό; Τα μέσα ενημέρωσης, που κατηγορεί ο κ. Τσίπρας είναι αυτά που δημιούργησαν ένα κλίμα και έκαναν την κοινωνία έτοιμη να ακούσει ό,τι πιο απίθανο και ανεύθυνο υπάρχει. Να δεχθώ ότι υπήρξε μια σαφής στάση των μέσων υπέρ του ναι και κατά του όχι στο δημοψήφισμα αλλά τότε ήταν ήδη αργά. Στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Το θέμα είναι ποια είναι η αντίληψη του πρωθυπουργού για τα παραπάνω, όχι τί είπε ο Βερναρδάκης.
Πώς είναι δυνατόν να έχεις 9 αναλογικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας στην ψηφιακή εποχή και οι άδειες να γίνονται 4 και χωρίς να λες πόσες θεματικές θα δώσεις; Είναι δυνατόν να λες ότι θα πάρω 350 εκατ. από την διαδικασία και μετά να φέρνεις μία έκθεση από το ερευνητικό πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, που σου λέει ότι πρέπει να ζητήσεις τιμή εκκίνησης 500χιλ έως 2 εκ; Αν η δημοπρασία έχει π.χ τιμή εκκίνησης 2 εκ τί προσφορά θα κάνει ένας σωστός επιχειρηματίας και πού θα πάνε αυτά τα έσοδα; Θα ανοίξει μια διαδικασία για το πού βρήκε κάποιος τα οικονομικά μέσα και τις πηγές για την υπόθεση αυτή; Υπάρχουν καταγγελίες, συνομωσίες και πυροτεχνήματα».



«Θα μου πείτε κινδυνεύει η Ελλάδα να γίνει Ουγγαρία ή Βενεζουέλα; Μα όλα αυτά τα πολιτικά μορφώματα που είναι βασισμένα στη δημαγωγία και τον ακραίο λαϊκισμό φλερτάρουν με την αμφισβήτηση θεμελιωδών εγγυήσεων πολυφωνίας. Και αυτό το βλέπουμε τώρα όταν έχουμε τη στάση του Τσίπρα προς τη δικαιοσύνη. Αν κάτι δεν του αρέσει, όπως η τήρηση νομιμότητας για το κλείσιμο οδών το σχολιάζει από του βήματος της Βουλής».


Για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων:

«Σίγουρα δεν στρεφόντουσαν κατά της κυβέρνησης. Έχω δει από τα στοιχεία της επικαιρότητας ποιους ήθελαν να ευνοήσουν με τα ΜΜΕ. Δεν μου είναι πρωτόγνωρη η περίπτωση με εκβιαστή δημοσιογράφο. Αυτοί συκοφαντούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας αυτού του χώρου. Το να έχει ο δημοσιογράφος πραγματικά ή εικονικά sites και μέσω αυτών να θέλει να επηρεάσει… θα έλεγα ότι είναι αφελής. Αυτό που λέγεται «κοινωνία των πολιτών», μετά από πολλές περιπέτειες και πολλά βάσανα και πολλά λάθη μπορεί να διαχωρίσει την «ήρα από το στάρι». Aυτό συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση (για σύλληψη εκβιαστών δημοσιογράφων) αν και εδώ διαβλέπω μία σύγκρουση στο εσωτερικό του ευρύτερου κυβερνητικού συστήματος. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά έχουν ως επίκεντρο την ΕΥΔΑΠ, δηλαδή τον σύντροφο της περιφερειάρχου Αττικής, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος και εις βάρος του οποίου πήγε να ασκηθεί ένας εκβιασμός. Εμένα αυτό μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον και την προσοχή. Δεν βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα ούτε με ενδιαφέρει αυτού του είδους η αστυνομική προσέγγιση της πολιτικής, παρότι τα θέματα δικαιοσύνης και πολιτικής εμπλέκονται».


Για τη σχέση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη:

Ο κος Βενιζέλος επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας πως όταν δεν τις αρέσουν δικαστικές αποφάσεις ή βουλεύματα κινεί πειθαρχικές διαδικασίες.

Προανήγγειλε πως θα καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του ακαδημαϊκού Σταύρου Τσακυράκη.

«Ζούμε μια κρίση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Από το βήμα της Βουλής διαχειρίζεται τη Δικαιοσύνη κατά το δοκούν ο πρωθυπουργός. Θα υποβάλω ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει εκ του συντάγματος την αρμοδιότητα της παρακολούθησης της στάσης των δικαστικών λειτουργών ώστε να μάθω ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης και κυρίως του αρμοδίου υπουργού και σε σχέση με την επιστολή που εστάλη τον Ιούλιο προς τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και τώρα με την έγκληση που εστάλη.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπενθύμισε την ύπαρξη του νόμου. Είναι προφανές από τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στη Βουλή στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι παρακολουθούνται στενότατα οι δικαστικοί λειτουργοί.
Υπάρχουν αποφάσεις, βουλεύματα, εισαγγελικές διατάξεις και κινήσεις της δικαιοσύνης που η κυβέρνηση υιοθετεί και άλλες για τις οποίες δυσανασχετεί ή ακόμα και κινεί πειθαρχικές διαδικασίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι πειθαρχικός προϊστάμενος, ασκεί όμως κατά παράδοση την εξουσία του αυτή εκεί που δεν υπάρχει άλλος να την ασκήσει. Όταν ένας δικαστικός λειτουργός εκφράζει τις απόψεις του, που είναι και οι ίδιες με της κυβέρνησης προσκρούει στο άρθρο 29 που απαγορεύει να δρα υπέρ ή κατά κόμματος έστω και αν είναι το κυβερνητικό κόμμα. Όταν μιλάμε για τα μέτρα που κρίνονται δικαστικά πρέπει όλοι να θυμούνται ότι πρέπει να αναζητούμε την άλλη λύση. Δηλαδή μια εύκολη οδό χωρίς μνημόνιο, χωρίς πόνο και περικοπές που θα μας άφηνε στο 2009. Αν η χώρα είχε χρεοκοπήσει, αν το ταμείο δεν είχε λεφτά και το δημόσιο δήλωνε αδυναμία καταβολής χρημάτων ποιες πράξεις θα ελεγχόντουσαν δικαστικά και από ποιον»;



Για την επιστολή Μπόργιανς:

«Είπε ότι το 2012 είχε προτείνει μια συνεργασία για την ανταλλαγή και παροχή τεχνογνωσίας και πως η λίστα προέκυψε το 2015. Αυτό ξεκίνησε με μία σκόπιμη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούσε να εμπλέξει σε δήθεν επαφές με τον κο Μπόργιανς τον υφυπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι θυμίζουν ότι τότε ήμουν υπουργός Οικονομικών εγώ. Οι ατυχείς συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν δει ότι εγώ ήμουν εκτός κυβέρνησης (την περίοδο επαφών με τον Μπόργιανς) άρα μετά στράφηκαν προς εκείνον, αφού ήταν άστοχο για μένα. Η μετάφραση του γερμανικού κειμένου δεν είναι αυτή που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Εγώ ως υπουργός Οικονομικών έστειλα όλα τα ονόματα όσων είχαν μεταβιβάσει ποσά στο εξωτερικό δια της τραπεζικής οδού, αν και κάποιοι δεν χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο, ίσως τα είχαν σπίτι τους αλλά ξέρουμε και μπορούμε να ελέγξουμε έναν τεράστιο όγκο πιθανής φοροδιαφυγής μέσα από την άρση του απορρήτου που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως τότε αντιπολίτευση. Ψάχνουμε τώρα να δώσουμε σημασία σε παλιές καταθέσεις και δεν ασχολείται κανείς με αυτόν τον τεράστιο όγκο που είναι διαθέσιμος. Αν κάποιος δεν έτυχε να έχει τα λεφτά του σε τράπεζες που έχουμε στοιχεία κλπ όπως είπα, δεν ελέγχεται»;


Για την προσωπική επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος για τη Λίστα Λαγκάρντ:

«Τον κ. Τσίπρα τον ενδιαφέρει να κυνηγά μάγισσες, να διαμορφώνει εχθρούς και να στοχεύει εχθρούς. Ο πρώτος στόχος είμαι πάντα εγώ. Φοβούνται ένα συγκεκριμένο είδος πολιτικού λόγου και ανάλυσης. Χτυπάς Βενιζέλο γιατί είναι στην πρώτη γραμμή. Όποιος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα είναι στην πρώτη γραμμή. Τι είχαν στήσει, ότι εμφανίστηκε ο κ. Διώτης, άφησε τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ στο γραφείο του υπουργού, δεν κράτησε αντίγραφο και άρα την είχε ο υπουργός. Πόσοι Έλληνες έχουν ακούσει ότι τα εργαστήρια της Αστυνομίας έκαναν πραγματογνωμοσύνες και διαπίστωσαν ότι είχαν κρατηθεί στο ΣΔΟΕ πάμπολλα αντίγραφα και ο υπουργός δεν είχε κρατήσει κανένα. Έτυχε να έχω στο γραφείο ένα αντίγραφο που είχε δοθεί ατύπως. Να σταματήσουν τα καλαμπούρια και οι αλητείες. Μόνο προάσπιση του δημοσίου δικαίου έχουμε κάνει. Μπορεί κάποια στιγμή και εμένα η υπομονή μου να εξαντληθεί λόγω του αποκρουστικού φαινομένου της συκοφαντίας Το μέγιστο λάθος είναι ότι αναλάβαμε ευθύνες που δε μας αναλογούσαν. Εμένα με στήριζε η κοινωνία, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ. Εγώ πάντα προέτασσα το δημόσιο συμφέρον».



Για την προσωπική του προσπάθεια ως Υπ. Οικονομικών:

«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση η χώρα είχε 14% πληθωρισμό. Ασχολήθηκα μέχρι το 2000 ως υπουργός με μια δημοσιονομική προσαρμογή που έπρεπε να γίνει. Μετά ασχοληθήκαμε με μεγάλα θέματα, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες ως ώθηση για τη χώρα. Από το 2009 έχω μπει σε νέα περιπέτεια διάσωσης της χώρας και νέα δημοσιονομική προσαρμογή. Όσα χρόνια είμαι υπουργός ασχολούμαι με μια προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Ουδείς σέβεται τί έχει κάνει ο καθένας, αν έχει προκύψει από τον κομματικό σωλήνα ή την επιστήμη. Όλα είναι σε μια λάσπη, ένας χυλός, φτάνει πια. Αυτά τα κρύβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, ψεύδεται συνεχώς και συγκαλύπτει την πραγματικότητα».


Για το PSI:

«Θα καταθέσουν δάφνινο στέφανο σε αυτό, θα προσκυνήσουν, θα ζητήσουν συγγνώμη, θα πλύνουν το στόμα τους και θα πάνε να πάρουν το μικρό συμπλήρωμα. Πολλοί επιβάρυναν το δημόσιο χρέος ως υπουργοί Οικονομικών και Πρωθυπουργοί. Είμαι ο ΥΠΟΙΚ που έχω ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 200 δις. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που λένε πόσο μικρό είναι πραγματικά το ελληνικό χρέος. Ο Τσίπρας το πάει στο 120% με το τρίτο μνημόνιο. Τί θα κάνει ο κ. Τσακαλώτος; Θα καταθέσει στεφάνι στο PSI. Έχουν βρει γήπεδο τώρα λόγω απουσίας μου σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο καθένας βέβαια είναι ο εαυτός του. Θα με βρει μπροστά του σε όλα. Στην προάσπιση της αλήθειας και του συμφέροντος ο Τσίπρας και όσοι ψεύδονται ιστορικά. Το τζάμι δεν σπάει είναι άθραυστο, διότι δεν έχει τίποτα να κρύψει».


Για την αλλαγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε γυριστή κι έγινε ένα μνημονιακό κόμμα, χωρίς φραγμό. Το ψέμα και η ταπείνωση που υφιστάμεθα δεν έχει όριο γιατί λέγαμε πράγματα που ήταν η αποτύπωση της αλήθειας αλλά ψηφίζαμε με μεγάλη υπερηφάνεια το ψέμα. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το πρόγραμμα ήταν μουσειακό. Το δημοψήφισμα είναι η ακύρωση της δημοκρατίας. Και στην Ουγγαρία τώρα κάνουν δημοψήφισμα σαν του Τσίπρα. Με το «παράλληλο πρόγραμμα» έχουμε κλείσιμο του ματιού. Ο λαός έχει επιτρέψει στον κο Τσίπρα να κυβερνά με τον κο Καμμένο. Δεν βλέπω να υπάρχει επαρκής αντίδραση. Περιμένουν όλοι το βάρος να το σηκώσει η αντιπολίτευση».


Για το ενδεχόμενο εκλογών:

«Η θέση μου από το 2012 ήταν ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση υπέρβασης, ευρείας συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποφασίσει τί είναι. Μετά την αλλαγή γραμμής του ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι ευρωπαϊκή δύναμη και συνεχώς μας εξηγεί τί ωραία διαπραγματεύεται. Είναι μέσα στην πρόσκληση αλλά δεν είναι ούτε αποτελεσματικό ούτε λογικό σε μια παρόμοια κυβέρνηση ιθύνων παράγων να είναι ο Τσίπρας και ιθύνουσα δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μας πει: θέλει να προχωρήσει, ας προχωρήσει. Εμείς λέμε τί θα έπρεπε να γίνει όχι τί να κάνει ο ίδιος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου