Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Σφαγή στο Αιγαίο, με φόντο το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στο Δήμο Μυκόνου

Έχουν βγάλει μαχαίρια και δίνουν σκληρή μάχη σ’ έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων με φόντο το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου στο οποίο και εμπλέκονται, ο πρώην και ο νυν δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας. Οι δύο πρώην συνεργάτες που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε ορκισμένοι εχθροί, έχουν επιδοθεί σε....

αλληλοκατηγορίες για την υπόθεση του σκανδάλου, τις οποίες παρουσίασε ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News.


Ένα σκάνδαλο-φωτοτυπία της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, που αποκαλύφθηκε τον ίδια περίοδο  (απλά ο Σαξώνης στη Μύκονο λέγεται Ρουσσάκης) για την εκδίκαση του οποίου δίνονται απλόχερα αναβολές, επειδή ο βασικός κατηγορούμενος, τυχαίνει να αρρωσταίνει κάθε φορά, που ξεκινά η δίκη, ενώ ο δικηγόρος του π. Δημάρχου τυχαίνει να έχει πάντα άλλο δικαστήριο και έτσι δηλώνει κώλυμα.


Υπενθυμίζεται ότι και για τους δύο έχουν επαγγελθεί σημαντικές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την υπόθεση του σκανδάλου που άνοιξε «μαύρη τρύπα» 8,5 εκ. ευρώ στα οικονομικά του Δήμου και βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις, όπως και οι δύο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος. Όλοι τους περιμένουν το τελικό βούλευμα για να δουν αν θα παραπεμφθούν σε δίκη και ουσιαστικά, ο καθένας αγωνίζεται για την προσωπική του επιβίωση σε μια υπόθεση που έχει τα χαρακτηριστικά του ο σώζων εαυτόν σωθήτω.


Επίσης, προφυλακιστέος παραμένει ο υπάλληλος του Δήμου Αντώνης Ρουσσάκης που θεωρείται βασικός υπεύθυνος της υπεξαίρεσης, ενώ πρόσφατα αποφυλακίστηκε ο έταιρος υπάλληλος Αντώνης Αρτέμης, ο οποίος σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι έπαιρνε εντολές από τον Ρουσσάκη, κατόπιν επιθυμίας του Χρήστου Βερώνη.

«Επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο»

Η εφημερίδα παρουσιάζει το υπόμνημα του Χρήστου Βερώνη στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου. Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές ο π. δήμαρχος και φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή του να «φορτώσει» τις ευθύνες στον τότε αντιδήμαρχο και νυν δήμαρχο Αθανάσιο Κουσαθανά – Μέγα. Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Βερώνης, είχε μεταβιβάσει επιτελικές αρμοδιότητες στον κ. Κουσαθανά, ο οποίος υπέγραφε όλα τα έγγραφα (βεβαιωτικούς καταλόγους, τέλη 2% κ.α.) ως αντιδήμαρχος Οικονομικών και όχι κατ’ εντολή του δημάρχου. Τον παρουσιάζει δηλαδή, ως έναν άνθρωπο ο οποίος έλυνε και έδενε μέσα στην Οικονομική Υπηρεσία και είχε την απόλυτη ευθύνη για τη λειτουργία της.
Ο κ. Βερώνης ισχυρίζεται ακόμη, ότι το κ. Κουσαθανάς - Μέγας, οποίος ανέλαβε δήμαρχος αμέσως μετά την παραίτησή του, τον Ιανουαρίο του 2009, επιχείρησε να συγκαλύψει επιμελώς το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, καθώς η πρώτη ΕΔΕ που έγινε επί των ημερών του για την υπόθεση, δεν είχε το παραμικρό αποτέλεσμα, ενώ παρά την αποκάλυψη του σκανδάλου, διατήρησε σε καίρια θέση στην Οικονομική Υπηρεσία, τον προφυλακισμένο υπάλληλο Αντώνη Ρουσσάκη.

«Είναι λοιπόν προφανής η προσπάθεια του κ. Κουσαθανά – Μέγα να αγκιστρωθεί σε εξόφθαλμα, αβάσιμα, φορμαλιστικά προσχήματα για να αντικρούσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή εκείνος βεβαίωνε και εκείνος υπέγραφε», αναφέρει ο κ. Βερώνης.

«Ανυπόστατη η κατηγορία της απιστίας»

Ο συνήγορος του Χρήστου Βερώνη, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Χρήστος Μυλωνόπουλος, τονίζει στη Real News ότι η κατηγορία της απιστίας με την οποία βαρύνεται ο πελάτης του είναι ανυπόστατη, υποστηρίζοντας ότι ο π. δήμαρχος, αφενός δεν είχε τη δυνατότητα του διαχειριστή και αφετέρου, η απιστία πρέπει να έχει – σύμφωνα με το νόμο – χαρακτήρα εξωτερικό και δικαιοπρακτικό, τον οποίον δεν έχουν οι παραλήψεις που του αποδίδονται.

«Λιποτάκτης ο Βερώνης»

Απ’ την πλευρά του, ο Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας κατηγορεί τον Χρήστο Βερώνη ότι εγκατέλειψε σκόπιμα το Δήμο λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο και τον χαρακτηρίζει «λιποτάκτη».

«Θα ήμουν τουλάχιστον παράφρων αν γνώριζα ότι θα αντιμετωπίσω στο εγγύς μέλλον αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και αναλάμβανα δήμαρχος. Η αιφνίδια παραίτηση Βερώνη δείχνει ότι γνώριζε τι θα ακολουθούν και λιποτάκτησε από τον Δήμο», δήλωσε ο νυν δήμαρχος, υποστηρίζοντας για μία ακόμη φορά, ότι μόλις επί των ημερών του φάνηκε η πρώτη οσμή του σκανδάλου, αμέσως κίνησε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος ώστε να φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες.

Απαντώντας στις κατηγορίες που του προσάπτει ο κ. Βερώνης, υποστηρίζει ότι, ως αντιδήμαρχος, δεν υπέγραφε βεβαιωτικούς καταλόγους, ενώ σε κανένα επίσημο έγγραφο του Δήμου δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά ότι κατείχε το αξίωμα του αντιδήμαρχου Οικονομικών. Κατηγορεί μάλιστα τον κ. Βερώνη ότι απέφευγε να υπογράψει βεβαιωτικούς καταλόγους και δεν εφάρμοζε το νόμο. «Επί των ημερών μου υπάρχουν 60 βεβαιωτικοί κατάλογοι, ενώ στη θητεία του κ. Βερώνη μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού», είπε.

Πηγή Πληροφοριών : www.cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου