Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Πού θα πάει; Θα το δικάσουν το σκάνδαλο της Μυκόνου !

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Μυκόνου τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του μεγάλου διαχειριστικού σκανδάλου του δήμου.


Στο εδώλιο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου κάθισαν το πρωί της Πέμπτης οι πρώην δήμαρχοι Μυκόνου Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας,οι δυο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει το cyclades24.gr, οι πρώην αιρετοί άρχοντες και οι έξι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις διότι η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «κάλυπταν τεράστια φοροδιαφυγή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού και ότι έβαζαν στην τσέπη τα τέλη παρεπιδημούντων».

Η δίκη ξεκίνησε με απουσίες καθώς δεν ήταν παρών ο βασικός κατηγορούμενος, Αντώνης Ρουσσάκης, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας μέσω του δικηγόρου του. Απών επίσης ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Χρήστου Βερώνη.

Ο Εισαγγελέας ανέφερε ότι »σέβομαι τον κατηγορούμενο και δεν αμφισβητώ αν έχει πρόβλημα υγείας, ωστόσο σέβομαι και το δικαστήριο και ότι η δίκη θα πρέπει να ξεκινήσει».

Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής και διέκοψε την δίκη για τις 2 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα στις 09.00 το πρωί.

Επιπλέον, η πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση απουσίας του κ. Ρουσάκη, η υπόθεση θα εκδικαστεί κανονικά και θα πρέπει να έχει εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο του. Για τον κ. Βερώνη, τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ορίσει και δεύτερο δικηγόρο, αλλιώς θα οριστεί τυχαία από τον κατάλογο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω αντιμετωπίζουν και τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης χρημάτων και για το αδίκημα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων εις βάρος του δημοσίου.

Συνολικά, φέρονται ότι τη δεκαετία 2002-2012, υπεξαίρεσαν από τα ταμεία του δήμου περισσότερα από έξι εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2010 μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστά στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, ποσό ωστόσο τα οποίο είχε ήδη καταβάλει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη.

Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ξεπερνάει δέκα 10 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου