Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Άννα Θεοφυλάκτου: Πέθανε η γυναίκα-θρύλος του ποντιακού ελληνισμού

Πιο φτωχός είναι από σήμερα ο ποντιακός ελληνισμός, καθώς η γυναίκα που αποτέλεσε τη ζωντανή ιστορία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη, η Άννα Θεοφυλάκτου, έφυγε από τη ζωή, πλήρης... ημερών, στα 99 της χρόνια.


Όπως αναφέρει το pontosnews.gr, η Άννα Θεοφυλάκτου έφυγε ήρεμα στο σπίτι της, στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πίσω της τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και τρία δισέγγονα. Πρόσφερε τα μέγιστα στον ελληνισμό του Πόντου, της Μικρασίας, τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και τον ελληνισμό γενικότερα, ως η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος χειρουργός στην Ελλάδα.



Η κηδεία της θα γίνει αύριο, Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί, στα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης.
Ποια ήταν η Άννα Θεοφυλάκτου


«Εξαίρετη αγωνίστρια, συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικούς φορείς προσφέροντας πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο, ενώ στήριξε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος», όπως αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ, η Άννα Θεοφυλάκτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 από γονείς πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου.


Σύμφωνα με το pontosnews.gr, ήταν κόρη του γιατρού και πολιτικού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, πρωτεργάτη της ίδρυσης της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου και δισέγγονη του μεγαλέμπορου και τραπεζίτη Γρηγόρη Καπαγιαννίδη.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας. Έζησε τον πόλεμο του 1940 και τη γερμανική κατοχή και πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Ήταν η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος της Βόρειας Ελλάδας και η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος χειρουργός στην Ελλάδα.

Ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά της χρόνια. Εργάσθηκε σε πολλά γυναικεία σωματεία, όπως «Σύλλογος Επιστημόνων Γυναικών», «Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Γυναικών» και άλλα και αγωνίσθηκε για την ισότητα των δύο φύλλων, για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες, ίσα δικαιώματα εργασία, ίση αμοιβή για τα δύο φύλλα κ.λπ.



Όπως σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΟΕ, «η Άννα Θεοφυλάκτου, υπηρέτησε με σθένος στις τάξεις στη “Μέριμνα Ποντίων Κυριών”, όπου διετέλεσε πρόεδρός της».

Επί προεδρίας της ιδρύθηκε ο παιδικός σταθμός «ΑΡΓΩ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας, καθώς και η «Διαναντίδειος Στέγη», όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών ήταν το πρώτο σωματείο της Βόρειας Ελλάδος που επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κύπρο το 1975 και το 1976 φιλοξένησε 62 παιδιά από την κατεχόμενη Κύπρο.

Επίσης, με δική της εισήγηση, ο προστάτης της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών» και πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979. Παράλληλα, δούλεψε πολύ για τον σύνδεσμο φιλίας «Ελλάς – Κύπρος», του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μετέπειτα πρόεδρος.

Είχε ταξιδέψει πολλές φορές στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακά μια συλλογή παλαιών φωτογραφιών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, η οποία παρουσιάζει ζωντανά τη ζωή και τον πολιτισμό των περιοχών εκείνων πριν τη Μικρασιατική καταστροφή.


Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών παραχωρήθηκε από την ίδια στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης το 2000.


Για το έργο της αυτό βραβεύτηκε από την «Ακαδημία Αθηνών» το 1992. Στη διάρκεια της ζωής της, τιμήθηκε επίσης από γυναικεία, ποντιακά και κυπριακά σωματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου