Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει τα πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων

 Αναγνωρίζει όμως τα πτυχία από τα ...σπουδαία Πανεπιστήμια του ....Κοσόβου!

Οι πτυχιούχοι ελληνικών Πανεπιστημίων μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα, μόνο αν... συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε Πανεπιστημιακό Ιδρυμα της Αλβανίας αφού τα ελληνικά πτυχία 4ετούς φοίτησης αναγνωρίζονται ως αντίστοιχα με τα αλβανικά bachelor 3ετούς φοίτησης.

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, οι μονάδες που αντιστοιχούν στα αλβανικά πανεπιστημιακά πτυχία είναι 180 (για 3 πανεπιστημιακά έτη) και 60 μόρια για μεταπτυχιακό έτος και 120 για 2 μεταπτυχιακά έτη. Αντίστοιχα, τα ελληνικά διπλώματα δίνουν 60 μόρια ετησίως. Άρα και από την άποψη των Ευρωπαϊκών Μονάδων (ECTS) τα ελληνικά διπλώματα 4 ετών θα πρέπει να αναγνωρίζονται στην Αλβανία ως διπλώματα 3 + 1 έτη σπουδών. Με άλλα λόγια, υπάρχει ξεκάθαρο θέμα αντιστοιχίας βάσει πιστωτικών μονάδων ECTS. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αλβανία υπάρχει δικαστική απόφαση που δικαιώνει κάτοχο ελληνικού διπλώματος με το επιχείρημα των επαρκών ακαδημαϊκών μονάδων.

Περισσότερα στο status-fm, όπου μιλάει ο Πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και στο Αλβανικό https://dosja.al/greqia-shqiperia-nuk-njeh-diplomat-nga-universitetet-tona/ κι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για τις κομπίνες των Αλβανών εδώ https://www.forumishqiptar.com/threads/53439-Universitet-Greke-dhe-komb%C3%ABsia για να σπουδάσουν στην Ελλάδα, ως ...Βορειοηπειρώτες !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου