Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Αν ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 100 άνθρωποι (+infographic)

Εξαιρετικό άρθρο από το https://www.geografikoi.gr/100-people-gr/

Αν κατοικούσαν μόνο 100 άνθρωποι στην Ελλάδα, πόσοι από αυτούς θα μπορούσαν να διαβάζουν και να γράφουν; Πόσοι θα είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πόσοι θα ζούσαν κάτω από το ...όριο της φτώχειας;




Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε εδώ στους γεωγραφικούς με δεδομένα από διάφορες έγκυρες πηγές, κυρίως από έρευνες της τελευταίας δεκαετίας. Οι απόλυτοι αριθμοί και τα ποσοστά αν και παρουσιάζουν με περισσότερες λεπτομέρειες τα αποτελέσματα των ερευνών, η αναγωγή στα 100 άτομα προσφέρει πιο γρήγορη κατανόηση των αριθμών.

1. 35 άτομα θα ζούσαν στην περιφέρεια της Αττικής

35 άτομα θα ζούσαν στην περιφέρεια της Αττικής
Εδώ οι καλοί χάρτες!!!

Χωρίς κάποια έκπληξη, οι περισσότεροι άνθρωποι θα ζούσαν στις περιφέρειες της Αττικής (35) και της Κεντρικής Μακεδονίας (17). Στον αντίποδα μόνο 2 θα ζούσαν στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Βορείου Αιγαίου. Στοιχεία από την Ελληνική απογραφή του 2011.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

2. 51 άτομα θα ήταν γυναίκες

51 άτομα θα ήταν γυναίκες

Με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του 2009, τα δύο φύλα θα ήταν σχεδόν μοιρασμένα, με 49 άνδρες και 51 γυναίκες.

3. 19 άτομα θα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών

19 άτομα θα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών

67 άτομα θα ήταν στην μεγάλη ηλικιακή ομάδα των 15-64, και 14 στους 0-14. Με στοιχεία από τον οργανισμό διαΝΕΟσις ο προβλεπόμενος πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 65 και άνω θα φτάσει το 2050 τους 33 από 19 που ήταν το 2011.

4. 63 άτομα θα είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο

63 άτομα θα είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο

Με βάση τα στοιχεία από το statista στην έρευνα που έκανε το 2018 για τα ελληνικά νοικοκυριά σε θέματα τεχνολογίας, 48 άτομα θα είχαν laptop, 61 smartphone, 63 πρόσβαση στο internet, 99 τηλεόραση, 29 desktop υπολογιστή και 30 tablet.

5. 90 άτομα θα αυτοπροσδιορίζονταν ως ορθόδοξοι χριστιανοί

90 άτομα θα αυτοπροσδιορίζονταν ως ορθόδοξοι χριστιανοί

Η Pew Research διεξήγε μια έρευνα το 2017 για τον Θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό στην Ελλάδα και τα στοιχεία της μας δείχνουν ότι 2 άτομα θα ακολουθούσαν το ισλάμ, 4 άτομα θα δήλωναν άθεοι και 4 ακόμα θα αυτοπροσδιορίζονταν ως χριστιανοί αλλά όχι oρθόδοξοι.

6. 3 άτομα δεν θα μπορούσαν να γράφουν και να διαβάζουν

Το ποσοστό αλφαβητισμού ενηλίκων μια χώρας είναι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω που μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν (έχοντας πλήρη επίγνωση) μια σύντομη απλή δήλωση για την καθημερινή τους ζωή. Με την βοήθεια από το Macrotrends.com σε έρευνα του 2018, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να το κάνουν επιτυχώς 97 άτομα.

7. 29 άτομα θα βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας

Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Στην Ελλάδα τα 71 άτομα θα ήταν πάνω από το όριο της φτώχειας (με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).

8. 13 άτομα θα ήταν άνεργα

13 άτομα θα ήταν άνεργα

Αν υποθέσουμε αυθαίρετα ότι η εργασία δεν έχει όριο ηλικίας, τα 13 άτομα θα ήταν άνεργα (με στοιχεία από έρευνα της EUROSTAT τον Μάρτιο του 2022).

9. 15 άτομα θα ζούσαν στην ύπαιθρο

Στην ελληνική ύπαιθρο, στις επαρχιακές και ακριτικές περιοχές και στα νησιά θα ζούσαν μόνο 15 άτομα με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ τον Ιανουάριο του 2021. Αν η παρούσα υπόθεση αφορούσε το 1995, στην ελληνική ύπαιθρο θα ζούσαν 46 άτομα.

Ποιο άλλο στοιχείο θα θέλατε να γνωρίζετε, αν ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 100 άνθρωποι;

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το infographic στην ιστοσελίδα σας ή στο blog σας μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα αρκεί να προσθέσετε ένα ενεργό σύνδεσμο προς το https://www.geografikoi.gr .


Πηγή: https://www.geografikoi.gr/100-people-gr/

τιμήστε το , είναι εξαιρετικό !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου