Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ - Άξιζε τον κόπο !

 Έμεινε στην ιστορία για το περίφημο "worth it", όταν στην εκπομπή 60 minutes στο CBS, με τίτλο "Τιμωρώντας τον Σαντάμ", η δημοσιογράφος Lesley Stahl, της είπε "πάνω από 500.000 παιδιά πέθαναν στο Ιράκ (εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ), περισσότερα από ότι στη Χιροσίμα" κι απάντησε "άξιζε τον κόπο".

Υποστήριξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ.... ήταν αυτή που πίεσε να παρέμβει η συμμαχία στα Βαλκάνια. Καρπός των πιέσεων αυτών ήταν η επιχείρηση "Allied Force" που πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο από δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1999


Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία συνέβαλε στην άσκηση της δυτικής εξωτερικής πολιτικής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ήταν 84 ετών.



Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ (γεννήθηκε ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα, γεν. 15 Μαΐου 1937-23 Μαρτίου 2022 ήταν Αμερικανίδα διπλωμάτης και πολιτικός. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας στο αξίωμα την περίοδο 1997-2001, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Γεννήθηκε στο Σμίχοφ της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία, από εβραίους γονείς, που αργότερα ασπάσθηκαν τον καθολικισμό. Μαζί με την οικογένεια της η Ολμπράιτ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τσεχοσλοβακία. Ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της, έπασχε από καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου