Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Σήμερα οι εκλογές στην ΚΕΔΕ - Μάχη Κυρίζογλου - Παπαστεργίου

Μια ακόμη αυτοδιοικητική νίκη –και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία- αναμένεται να κερδίσει η ΝΔ στις ....
εκλογές που γίνονται σήμερα Πέμπτη, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην ψηφοφορία λαμβάνουν μέρος συνολικά 528 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 332 είναι οι δήμαρχοι έχουν εκλεγεί σε όλη τη χώρα, άλλοι 178 είναι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εκλέχθηκαν από τις συνελεύσεις των ΠΕΔ και οι υπόλοιποι 18 είναι πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, νυν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμμετέχουν ex officio στη γενική συνέλευση.

Κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το 60% των δημάρχων που εκλέχθηκαν τον περασμένο Μάιο πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία. Και, ως εκ τούτου, λίγες ημέρες μετά τη σαρωτική επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στο συλλογικό όργανο των Περιφερειών, υπολογίζουν σε ανάλογη επικράτηση των δυνάμεων της ΝΔ στον χώρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης επικεντρώνεται στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, η οποία, έπειτα από επιμονή της ηγεσίας της ΝΔ κατέληξε σε συμβιβαστική φόρμουλα για ενιαίο ψηφοδέλτιο και την προεδρία της ΚΕΔΕ να αναλάβει όποιος πρωτεύσει στη μάχη του σταυρού ανάμεσα στους δημάρχους Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το παρασκήνιο, η γαλάζια παράταξη είναι διχασμένη στα δύο, με τους "μητσοτακικούς" να είναι υπέρ Παπαστεργίου και τους υπόλοιπους υπέρ Κυρίζογλου. Ουσιαστικά, λένε οι "πηγές" πρόκειται για μια κόντρα γοήτρου, μεταξύ Ντόρας, που στηρίζει Παπαστεργίου και Καραμανλικών και Σαμαρικών, που στηρίζουν Κυρίζογλου.

Δεδομένο πάντως είναι ότι ο Κυρίζογλου θα σαρώσει σε ψήφους μεταξύ των αυτοδιοικητικών της Βόρειας Ελλάδας, ενώ φαίνεται να μένει πολύ πίσω στους εκλέκτορες του Νότου. Οπότε, καθοριστική θα αποβεί η ψήφος των εκλεκτόρων από την Αθήνα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων πάντως Κ.Μπακογιάννης κάνει σκληρό αγώνα για τον Παπαστεργίου.