Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΤΩΡΑ: Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του "μεταναστευτικού"

5 +1 δράσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

Φυσικά, ε φυσικά λέμε ! , δεν υπάρχει τίποτε για την προστασία των συνόρων. Ούτε κουβέντα για το πώς θα γίνει να μην μπαίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες και αύριο εκατομμύρια. Κανένα πρακτικό μέτρο (στην πράξη δυσκολεύονται όλοι), για την αποτροπή, μόνο λόγια και λύσεις για όσους έτσι κι αλλιώς έρχονται. Τα ευκολάκια δηλαδή. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι η σύσταση ενός ακόμη γραφειοκρατικού φορέα με την ονομασία "Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων". Ε και; Πρακτικά -πρακτικά λέμε ρε! - τι ακριβώς θα κάνει ο "ενιαίος φορέας" στα σύνορα, παραπάνω από ότι κάνουν σήμερα οι υπηρεσίες του στρατού, του λιμενικού κλπ, που το μόνο που κάνουν είναι να διευκολύνουν την είσοδο των μεταναστών, να τους μεταφέρουν τις βαλίτσες, να τους ντύνουν, κλπ;;  Πώς ακριβώς θα βελτιωθεί το επίπεδο αποτροπής, θα μας πει κανείς;

ΤΕΛΟΣ, όταν λέμε "άμεσες επιστροφές", τι ακριβώς εννοούμε; Θα επιστρέφονται και όσοι ΔΕΝ θέλουν; Επειδή, μέχρι σήμερα, επιστρέφονται ΜΟΝΟ όσοι θέλουν! Πώς ακριβώς θα επιστρέφεται κάποιος, που απορρίφθηκε το αίτημά του για άσυλο; Θα τον βάζουν με το ζόρι σε κάποιο αεροπλάνο και θα τον στέλνουν .....πού; ΠΡΑΚΤΙΚΑ, μπορεί να πει κανείς έστω και μία λέξη για πώς θα εφαρμοστεί ΠΡΑΚΤΙΚΑ, η επιστροφή παράνομων μεταναστών, που δεν θέλουν να επιστρέψουν;  Βλέπετε ότι τονίζουμε πολύ το "πρακτικά", γιατί τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πράξεις κι όχι λόγια. Πολλά λόγια, καθόλου πράξεις στην ΑΔΥΝΑΜΗ Ελλάδα. Η αιτία είναι η αδυναμία της χώρας. 

You can check out any time you like
But you can never leave!


Με μια φράση: Λύση του μεταναστευτικού προβλήματος για την κυβέρνηση, είναι η μεταφορά των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από τα νησιά, στο εσωτερικό της χώρας και η εξεύρεση στέγης. 

Το πώς θα εμποδιστεί να έρθουν αύριο π.χ. 5.000.000 αν ανοίξει τη στρόφιγγα ο Ερντογάν, δεν βλέπουμε πουθενά ! Τι σχέδιο υπάρχει, αν θελήσουν να έρθουν 5.000.000 σε μια βδομάδα, δεδομένου ότι η Ελλάδα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ δια ροπάλου, στους μετανάστες να φεύγουν; Πώς θα ανατραπεί η προφητεία του Hotel California που περιγράφει τόσο γλαφυρά ο στίχος "You can check out any time you like, but you can never leave"; 
Πώς θα γίνει να ΜΗΝ μπαίνεις any time you like ;


Τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, αλλά και ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Όπως ανακοινώθηκε, το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται στους εξής πυλώνες:

Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και
Άμεσες επιστροφές.

Όπως τονίστηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανή προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενικότερα, το σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Βραχυπρόθεσμα επανέρχεται ο έλεγχος και η ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα θα υλοποιηθούν δράσεις με σκοπό, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή».

Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση και τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στεφανής, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, όπως σημείωσε ο κ. Στεφανής, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών

Όπως ανακοινώθηκε, η επιπλέον δράση αφορά στην εξασφάλιση – στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.