Να το ξαναπούμε απλά και ξεκάθαρα: το πρόβλημα με το μεταναστευτικό δεν είναι τι θα κάνουμε για όσους έρχονται. Αυτό είναι "ευκολάκι" για το οποίο δεν χρειάζεται να υπάρχει καν κυβέρνηση. Και "η γιαγιά μου" μπορεί να το λύσει με λύσεις κλισέ: αύξηση δομών υποδοχής, ενοικίαση σπιτιών για...
τους πρόσφυγες, χρηματοδότηση τοπικών κοινωνιών ....αυτά είναι τα εύκολα. Γίνεται μόνο με λεφτά, δεν χρειάζεται στρατηγική!
Το "προσφυγικό" δεν δημιουργείται επειδή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με όσους μπαίνουν, αλλά επειδή μπαίνουν πολλοί ! Άρα το σημείο-φωτιά είναι το "πώς δεν θα μπαίνουν τόσοι πολλοί, τόσο εύκολα;"
τους πρόσφυγες, χρηματοδότηση τοπικών κοινωνιών ....αυτά είναι τα εύκολα. Γίνεται μόνο με λεφτά, δεν χρειάζεται στρατηγική!
Το "προσφυγικό" δεν δημιουργείται επειδή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με όσους μπαίνουν, αλλά επειδή μπαίνουν πολλοί ! Άρα το σημείο-φωτιά είναι το "πώς δεν θα μπαίνουν τόσοι πολλοί, τόσο εύκολα;"
Επιμένουμε και θα επιμένουμε στην ουσία του προβλήματος, μπας και σταματήσουν οι πολιτικοί τα φληναφήματα για ίδρυση επιτροπών, συστάσεις νέων αρχών και θεσμών κι άλλα γραφειοκρατικά και μπουν στην ουσία: "πώς δεν θα μπαίνουν τόσοι πολλοί, τόσο εύκολα;"
Άμα μπουν, σχόλασε το έργο!
Δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι -και οι πολιτικοί και πολλοί αφελείς πολίτες- στρουθοκαμηλίζουν. Κάνουν πως δεν βλέπουν πού είναι το πρόβλημα! Αποφεύγουν να ρωτούν πιεστικά ζητώντας διευκρινίσεις, για το πώς ακριβώς και πρακτικά (είναι οι δύο κρίσιμες λέξεις), θα υπάρξει αποτροπή. Η αποτροπή είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση των δυσάρεστων συνεπειών και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.
Και το θέμα με την αποτροπή είναι πώς ακριβώς και πρακτικά θα σταματήσουν να μπαίνουν όσοι θέλουν, όποτε θέλουν.
Σήμερα λοιπόν,
ρωτήθηκε επιτέλους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Στεφανής, από γυναίκα δημοσιογράφο (Σπυροπούλου, μπράβο της που τόλμησε) για την καυτή πατάτα:
Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, χρησιμοποιήσατε τρεις λέξεις «φύλαξη συνόρων», «επιτήρηση» και «αποτροπή». Στη θάλασσα, πώς θα το κάνετε αυτό;
Α. ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Ακουμπήσατε ένα επιχειρησιακό θέμα, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό. Τι θέλουμε να κάνουμε: Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αυτού -όπως είπα στην αρχή- που έχει σκοπό να συγκεντρώσει μέσα και δυνατότητες, πρέπει να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε παρατήρηση από την ώρα που ξεκινά μια δράση από την απέναντι πλευρά. Αυτή τη στιγμή, δεν γίνεται αυτό. Αυτή τη στιγμή εξαντλούμε την εξαιρετική δουλειά και το εξαιρετικό δυναμικό και τα μέσα του Λιμενικού σε περιπολίες. Θέλουμε να φύγουμε από αυτή τη λειτουργία. Αυτό, έχουμε πάρα πολλούς τρόπους να το πετύχουμε. Και τα μέσα. Το Ενιαίο Πρόγραμμα Επιτήρησης Θαλασσίων Συνόρων και τα μέσα που αγοράζουμε τώρα, μας δίνουν αυτές τις δυνατότητες. Να τους δούμε έγκαιρα, να επικοινωνήσουμε με την απέναντι πλευρά, όπως γίνεται πολλές φορές και εκεί να σταματήσουν οι ροές. Αυτή είναι, λοιπόν, η λειτουργία μας: Αλλάζουμε από το patrolling. Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής στοιχείο: Η περιπολία στα θαλάσσια σύνορα είναι το νούμερο δύο κόστος, μετά την καθημερινή διαβίωση των μεταναστών σε μια χώρα. Εμείς αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Θέλουμε να γίνουμε πολύ πιο αποδοτικοί και πολύ πιο αποτελεσματικοί. Και εκεί βρισκόμαστε τώρα. Υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο, που θα το κάνουμε αυτό.
.................
Αυτό λοιπόν που απάντησε ο υφυπουργός, επί του πρακτέου, είναι "Θα τους βλέπουμε έγκαιρα, θα επικοινωνούμε με την απέναντι πλευρά, και έτσι θα σταματήσουν οι ροές."
Μετάφραση
Και οι Τούρκοι θα τρέχουν να τη σταματήσουν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λες και το πρόβλημα σήμερα είναι ότι οι φίλοι μας οι Τούρκοι, θα ήθελαν πολύ να τους σταματάνε στις ακτές τους, πριν ξεκινήσουν για την Ελλάδα, αλλά δεν τους βλέπουν γιατί είναι νύχτα !!!
Σας έπεισε η απάντηση; Είδατε πόσο δύσκολο είναι να απαντήσει κανείς πειστικά, όταν η ερώτηση αφορά την πράξη;