Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Πέθανε ο Βασίλης Κοραχάης

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Βασίλης Κοραχάης. Γεννημένος το 1929 στην ....
Άνδρο, ο Βασίλης Κοραχάης ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη δημοσιογραφία, μόλις σε ηλικία 16 ετών ως μαθητευόμενος, ενώ το 1950 εργάστηκε για πρώτη φορά στην εφημέρα το «Βήμα». Η δημοσιογραφική του καριέρα συνεχίστηκε σε πολλά ΜΜΕ και στη διαδρομή της του απέφερε αρκετά δημοσιογραφικά βραβεία. Από το 1984 έως και το 1989 ήταν πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, στο ΔΣ της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 1974. Το 1989 παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου καθώς στις εκλογές του Ιουνίου εκλέγεται βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας ενώ το 1993 εκλέγεται βουλευτής Α' Αθηνών.

Ανακοίνωση για το θάνατο του Βασίλη Κοραχάη εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ στην οποία, αφού αναφέρει στην μεγάλη και σημαντική διαδρομή του στον χώρο της δημοσιογραφίας, τον χαρακτηρίζει «ευπατρίδη της ελληνικής δημοσιογραφίας», έναν «ήρεμο, συνετό, ανεξίκακο, αξιοπρεπή» άνθρωπο που ήταν «αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους και καθολικά αποδεκτός» και που «αφήνει πίσω του ένα υψηλό μέτρο σύγκρισης και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές δημοσιογράφων τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε σε όλο του το βίο».

Τέλος, «το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον αείμνηστο Πρόεδρο με μεγάλο σεβασμό για τα όσα πρόσφερε και όσα με την παρουσία του δίδαξε. Ο τόπος και η ημερομηνία της κηδείας του Βασίλη Κοραχάη θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση».



Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, πληροφορούμενος τον θάνατο του πρώην βουλευτή και πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Βασίλη Κοραχάη, δήλωσε:
«Ο Βασίλης Κοραχάης τίμησε με την παρουσία του ως βουλευτής το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα όμως την ελληνική δημοσιογραφία, διατελώντας Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επί σειρά ετών και υπηρετώντας την από νεαρή ηλικία σε διάφορα ρεπορτάζ και ως κοινοβουλευτικός συντάκτης, αποσπώντας με την ιδιότητα αυτή και το πρώτο δημοσιογραφικό βραβείο. Υπήρξε καινοτόμος, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη δημοσιογραφία με το ήθος και το ύφος του. Αφήνει πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές δημοσιογράφων.
Απευθύνω στους οικείους του τα θερμότερα συλλυπητήρια εκ μέρους σύσσωμης της Βουλής, όπως και στη δημοσιογραφική οικογένεια για την απώλεια ενός διακεκριμένου μέλους της».