Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Καταγγελία ΣΟΚ Υπουργού για Ιμια : "Οι Αμερικανοί αφόπλισαν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα"

Μια συνέντευξη του BBC ανάβει φωτιές για τα όσα έγιναν στα ΙΜΙΑ αφού καταγγέλλεται από επίσημα χείλη πως τα οπλικά μας συστήματα ήταν άχρηστα μετά την παρέμβαση «χάκερ»



Tου ΚΩΣΤΑ ΑΤΤΙΑ

Δυο μαρτυρίες απο δυο διαφορετικές οπτικές γωνίες μεταφέρει το BBC που μίλησε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Τούρκο διπλωμάτη Onur Oymen για τα Ίμια.

Η αποκάλυψη του ρεπορτάζ όμως έρχεται από μια καταγγελία του Θ. Πάγκαλου και τα όσα φέρεται να του είπε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για αμερικανική παρέμβαση στα οπλικά μας συστήματα. Καταγγελία την οποία έχει επαναλάβει ο υπουργός.

Η δημοσιογράφος Cagil Kasapoglu περιγράφει μέσα απο τις συνεντεύξεις των δυο ανδρών την κλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων απο την νύχτα των Χριστουγέννων του 1995 όταν ένα τουρκικό πλοίο αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια στα Ίμια υποστηρίζοντας οτι βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε εκείνο το περιστατικό η Αθήνα επιχείρησε απλά να το ξεπεράσει χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία στον Τούρκο καπετάνιο που τελικά αποκολλήθηκε με ίδια μέσα απο την περιοχή που είχε αποκαλέσει τούρκικη.

Όμως εκ των υστέρων αυτό το τυχαίο περιστατικό προβληματίζει για το αν και κατα πόσο ήταν πραγματικό ή «στημένο».

Όπως τονίζει και η δημοσιογράφος του BBC η Αθήνα έλεγε πως τα Ίμια είναι ελληνικά αλλά ο Τούρκος επέμενε πως είναι σε τουρκικά ύδατα.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην συνέντευξη του (στα αγγλικά), την οποία παρουσιάζει το ArmyNow.Net, λέει πως τα σύνορα δεν έχουν καθοριστεί (maritime borders) στην περιοχή γιατί δεν έχει υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, και οι δυο χώρες διεκδικούν τα Ίμια όμως ο Τούρκος διπλωμάτης Onur Oymen υποστηρίζει πως η Αθήνα ήταν αυτή που αμφισβήτησε το τι ισχύει στην περιοχή και δημιουργεί διπλωματικά ζητήματα.



Η κλιμάκωση

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC όταν μερικές ημέρες αργότερα οι εφημερίδες έμαθαν και δημοσίευσαν το περιστατικό και τοποθετήθηκε η ελληνική σημαία στα Ίμια οι Τούρκοι άρπαξαν την ευκαιρία για να προβάλλουν τον ισχυρισμό τους οτι σύμφωνα με τα δικά τους αρχεία η περιοχή δεν ανήκει στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος διπλωμάτης μιλάει στην συνέντευξη του για την πρωτοβουλία ένος Τούρκου δημοσιογράφου να αντιδράσει και να πάει να βάλει την τούρκικη σημαία στην θέση της ελληνικής, κάτι που εν συνεχεία προκάλεσε την υποστολή της και την επανατοποθέτηση της ελληνικής απο την Ελλάδα.

Υπήρχε πλέον το σκηνικό της κρίσης σε μια περιοχή που ήταν γεμάτη πια απο πλοία και αεροπλάνα της Ελλάδας και της Τουρκίας, με την Τανσού Τσιλέρ να δηλώνει πως η ελληνική σημαία θα κατέβει και οι Έλληνες στρατιωτικοί θα αποχωρήσουν.

Στις 30 Ιανουαρίου Τούρκοι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν δράση και κάνουν απόβαση, «η νύχτα ήταν δύσκολη, η νύχτα ήταν επικίνδυνη» αναφέρει ο Θ. Πάγκαλος στο BBC.

Πάγκαλος: Γιατί δεν πήγαμε σε πόλεμο

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε αυτό το σημείο που το ρεπορταζ του BBC έχει αναπαραστήσει όλα όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες εξηγεί την στάση της Αθήνας υποστηρίζοντας πως «ο πόλεμος θα μας οδηγούσε στην διαπραγμάτευση, γιατί μόλις πυροβολούσαμε οι Αμερικανοί θα έρχονταν να αναμειχθούν και θα μας έλεγαν να κάτσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΙΜΙΑ: Πώς βίωσαν την κρίση οι φαντάροι στον Έβρο – Συγκλονιστική Μαρτυρία



Οι Αμερικανοί βέβαια αναμείχθηκαν με δηλώσεις τους τις επόμενες ώρες που έλεγαν πως οι δυο λαοί έχουν πολλά κοινά και πολλά να κερδίσουν μαζί αλλά και πως οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο Μπίλ Κλίντον καλούσε σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Τούρκος διπλωμάτης περιγράφει το τηλεφώνημα που δέχτηκε απο τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. «Μου είπε πως άκουσαν οτι η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στα Καρντάκ και του απάντησα πως τα στρατεύματα είναι ήδη εκεί. Μου είπε οτι έχει τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο στην άλλη άκρη της γραμμής και ρώτησε πως θα μπορούσε να λυθεί η κατάσταση».

Ο Τούρκος διπλωμάτης ισχυρίζεται πως αυτός του απάντησε οτι τα διπλωματικά μέσα είχαν εξαντληθεί και άρα η μόνη λύση ήταν να αποσυρθούν οι Έλληνες. Κάτι που τελικά μετά απο πολλά τηλεφωνήματα τον ενημερωσαν πως έγινε δεκτό.

«Δώσαμε την έγκριση μας και είπαμε αν αποσυρθούν, θα αποσυρθούμε» υποστηρίζει ο Τούρκος διπλωμάτης στο BBC . Ο Θ. Πάγκαλος βεβαιώνει την συμφωνία που έγινε στις 5 το πρώι «όχι σημαίες, όχι στρατεύματα» στα Ίμια, και επιστροφή στο status quo.

Σε μια κατάσταση δηλαδή που εντέχνως είχε αναδειχθεί ώς προβληματική απο ένα κατα τα άλλα συνηθισμένο ναυτικό ατύχημα.

«Κανένας δεν σκοτώθηκε»

Απο την συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου το πιο ενδιαφέρον σημείο της είναι η περιγραφή που κάνει για την συζήτηση που λέει οτι είχε με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον οποίο συνάντησε μερικά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων στην Νέα Υόρκη.

Οι δυο άνδρες έφαγαν μαζί και ο Θ. Πάγκαλος του ειπε, όπως λέει στην συνέντευξη του: «του είπα, ξέρεις είμαι πολύ χαρούμενος για ένα πράγμα, που κανένας δεν σκοτώθηκε, έτσι τελειώσαμε εκείνη την νύχτα που ήταν πολύ επικίνδυνη για τους Τούρκους και τους Έλληνες, και κανένας δεν σκοτώθηκε, ούτε ένας».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως ο Χόλμπρουκ του απάντησε «κανένας δεν θα σκοτωνόταν» και όταν ο Πάγκαλος τον ρώτησε γιατί το λέει αυτό ο Χόλμπρουκ, λέει ο Θ. Πάγκαλος, του απάντησε πως οι δυο χώρες ήταν σε αντιπαράθεση με αμερικάνικα πλοία και όπλα και πως τα αμερικανικά πληροφοριακά συστήματα σε δύο πλοία που είχαν οι Αμερικάνοι στην περιοχή είχαν παρέμβει οπότε αν εκτόξευαν πυρά οι δύο χώρες απλά θα σκότωναν ψάρια.

Συμπερασματικά και αφού τονιστεί οτι η θυσία των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ, του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ και του Αντιπλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού ΠΝ, βεβαιώνει πως τρείς ήρωες σκοτώθηκαν στα Ίμια δεν μπορεί παρα να αναρωτηθεί τι θα κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην καταγγελία του πρώην υπουργού Εξωτερικών οτι η ελληνική Άμυνα είναι «παιχνίδι» στα χέρια των Αμερικανών που μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να αφοπλίσουν την χώρα.

Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στο BBC στα αγγλικά
http://www.armynow.net/imia-ypoyrgos-xaker-oplika-systhmata/