Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η Δικαιοσύνη εκδίδει δεσμευτικές [αλλά όχι σεβαστές;] αποφάσεις

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Τώρα που ο ΄Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο Ερντογάν δηλώνει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα - αμέσως μετά το εις βάρος του [;] αποτυχημένο....
πραξικόπημα στη γείτονα - ο τελευταίος τού υποσχέθηκε σύντομη έκδοση των 8. Το Μαξίμου, όχι ο πρωθυπουργός, αρνείται ότι δόθηκε ποτέ τέτοια υπόσχεση. Ποιόν ψεύτη να πιστέψω; Η τηλεφωνική επικοινωνία ασφαλώς και έχει καταγραφεί εκατέρωθεν, αλλά δεν θα την επικαλεσθεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.
Εγώ, πάντως, διαβάζω εδώ
http://www.cnn.gr/news/politiki/story/40184/kaygas-gia-tis-diloseis-vitsa-gia-toys-8-toyrkoys-stratiotikoys
ότι την 21.07.2016, δηλαδή έξη ημέρες αφ’ ότου κατέφυγαν στη χώρα μας οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη συνομιλία του με τον Ερντογάν λέγοντας: «Τι είναι αυτό που του είπε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία που είχαν, ότι σε 15 μέρες θα τους έχεις πίσω; Αυτά που διαρρέονται* καθίστανται ειδήσεις και σαν τέτοιες εξάγονται».
Τότε δεν έγινε κάποια διάψευση από το Μαξίμου. Είχε προκάνει και ο Βίτσας να δηλώσει ότι το αίτημα της Τουρκίας έχει νομικά ερείσματα ισχυρά. Άρα; Λέτε να έχει δίκηο ο Ερντογάν μέσα στα τόσα άδικα που τον βαραίνουν;
Από την άλλη, θυμάμαι ότι την 27η Οκτωβρίου του 2016 η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη είχε καταχερίσει δεόντως το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες [αλήθεια αυτή την απόφαση πότε θα τη διαβάσουμε; Πέρασαν 3 μήνες από την έκδοσή της και κείμενο δεν βλέπω]. Είχε πει τότε η θεία Όλγα:
«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται».
Έτσι και τώρα η κυβέρνηση λέει πως η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 είναι δεσμευτική. Νομιμοποιείται, όμως, ο Ερντογάν να την κρίνει. Έτσι δεν είναι κ. Όλγα;
[ΣΗΜ: πάλι καλά που δεν βγήκε κάποιος ανεγκέφαλος να πει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου προκαλεί διπλωματικά προβλήματα και ίσως εκνευρίσει τον Ερντογάν, ώστε να πνίξει 15.000 παιδάκια στο Αιγαίο, όπως η απόφαση του ΣτΕ δεν επέτρεψε, κατά τη θεία Όλγα, σε 15.000 παιδάκια να πάνε σε παιδικό σταθμό] .
Πάντως, αναμένω να διαβάσω με ενδιαφέρον το σκεπτικό τής μειοψηφίας, δοθέντος ότι από το Εφετείο μέχρι και τον Άρειο Πάγο είχαμε: τρεις Εισαγγελείς Εφετών κατά της έκδοσης, έξη Εφέτες κατά της έκδοσης, τρεις Εφέτες υπέρ της έκδοσης, τρεις Εισαγγελείς τού Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης, 14 αρεοπαγίτες κατά της έκδοσης και έναν αρεοπαγίτη υπέρ της έκδοσης. Σκορ: 26-4 κατά της έκδοσης.
Σώτος
*Αμάν πια μ’ αυτό το ρημάδι το «διαρρέονται». Δεν υπάρχει τέτοιο ρήμα. Το «διαρρέω» είναι αμετάβατο και δεν έχει ενεργητική φωνή. Οι πληροφορίες είτε διοχετεύονται είτε διαρρέουν. Για περισσότερα βλ.
http://www.sarantakos.com/language/diarrew.html