Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Καρκίνος μαστού : νέες θεραπείες

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα «Καρκίνος του μαστού:
Θεραπευτικές εξελίξεις», που πραγματοποίησε το Κέντρο Μαστού του Ιατρικού Διαβαλκανικού, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, διακεκριμένοι ομιλητές διαφορετικών ειδικοτήτων - συνεργάτες του Κέντρου Μαστού, αναφέρθηκαν στις πλέον σύγχρονες τεχνικές και εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου του μαστού, οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη μάχη, με στόχο την ίαση.
Στην εκδήλωση χαιρέτισε η Επιστημονική Διευθύντρια του Ιατρικού Διαβαλκανικού, καθηγήτρια Φανή Αθανασιάδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεπιστημονικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρκίνου του Μαστού (EUSOMA), τις οποίες υλοποιεί το Κέντρο Μαστού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Βασίλειος Μπαρδής. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι Συλλόγων καρκινοπαθών, ενώ το προσωπικό της βίωμα από τη μάχη με τον καρκίνο, μετέφερε γλαφυρά η συγγραφέας Σοφία Νικολαϊδου.


Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία

Τα νεότερα δεδομένα στις θεραπευτικές εξελίξεις του καρκίνου του μαστού, παρουσίασαν οι εισηγητές και ειδικότερα:
Ο Ιωάννης Νατσιόπουλος χειρουργός μαστού και υπεύθυνος του Κέντρου Μαστού, ανέλυσε τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, εστιάζοντας στον σύγχρονο, στοχευμένο λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης. Όπως ανέφερε, με τη νέα τεχνική TAD, μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος των επιπλοκών και κυρίως του λεμφοιδήματος σε γυναίκες με καρκίνο μαστού και η διασπορά της νόσου στην μασχάλη, οι οποίες προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε προεγχειρητική θεραπεία.
Στις νέες στοχευμένες χημειοθεραπείες εστίασε την ομιλία της η ογκολόγος παθολόγος Ελένη Διαμαντίδου. Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι στην προεγχειρητική χημειοθεραπεία υπάρχει ένα νέο φάρμακο που μόλις πήρε έγκριση από τον ΕΟΦ και έχει αποδειχθεί ότι κάνει σημαντική διαφορά. Επίσης, υπάρχουν πλέον νέα φάρμακα τόσο για τον μεταστατικό ορμονοάντοχο καρκίνο του μαστού, όσο και για τον ονομαζόμενο «τριπλά αρνητικό», για τον οποίο ενώ δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση στη θεραπεία, τώρα μπορεί να υπάρξει βοήθεια.
Στις νέες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές τις οποίες ο νέος γραμμικός επιταχυντής Synergy της Elekta του Ιατρικού Διαβαλκανικού, παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησής τους, αναφέρθηκε η ακτινοθεραπεύτρια Δέσποινα Μισαηλίδου. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με το πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η ακτινοχειρουργική με την τεχνική VMAT (μεγάλες δόσεις στοχευμένης θεραπείας σε λίγες συνεδρίες), αυξάνει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται ως ένα νέο, πολύ δυνατό «όπλο».
Στις τεχνικές αποκατάστασης του μαστού με τις μεθόδους της αυτόλογης αποκατάστασης (δηλαδή με ιστούς από την ίδια την ασθενή) και στη χρήση της λιπομεταφοράς (ελεύθερης μεταμόσχευσης λίπους), αναφέρθηκε η καθηγήτρια πλαστικής χειρουργικής Ευτέρπη Δεμίρη. Υπογράμμισε επίσης, ότι το εγκατεστημένο λεμφοίδημα άνω άκρου (σταδίουΙΙ-ΙΙΙ) μετά από μαστεκτομή, μπορεί να θεραπευθεί με ελεύθερη μεταφορά αγγειούμενου λεμφαδενικού ιστού, ακόμη και ταυτόχρονα με την επέμβαση αποκατάστασης του μαστού.

Ο μοριακός βιολόγος της εταιρείας GENEKOR, Ιωάννης Νασιούλας, τόνισε ότι σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει την ανάλυση πολλών γονιδίων που εμπλέκονται στα κληρονομούμενα σύνδρομα του καρκίνου του μαστού.

Το Γραφείο Τύπου
Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης