Έτσι είναι η αριστερή διαπραγμάτευση. Άλλος την κάνει και δροσίζεται, ο πολίτης την τρώει και ζορίζεται.
Με τις βαλίτσες γεμάτες νέα μέτρα, ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, προσγειώθηκαν στην Αθήνα και πάλι οι επικεφαλής του κουαρτέτου εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης.
Και μπορεί η κυβέρνηση να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι...
τα πρόσθετα μέτρα -που ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό στα 9 δισ. ευρώ, με δεδομένο πλέον και το ήδη συμφωνηθέν πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ που οδεύει εντός των επόμενων ημερών προς τη Βουλή- δεν θα επιβληθούν παρά μόνο στην περίπτωση που «ναυαγήσει» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, όμως η σχετική ρήτρα «αποτυχίας» πρέπει να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, γράφει ο Γιώργος Κούρος στη Ναυτεμπορική.
Αποτελεί άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ουσιαστικά ενδυναμώθηκε η σχέση των θεσμών και όχι δέσμευση που έπεται της πρώτης αξιολόγησης. Την ερμηνεία αυτή επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αμβλύνει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας ότι αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τότε θα δεχθεί να συζητήσει για την εν λόγω ρήτρα «αποτυχίας».
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μόνο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αφορά το εάν τα νέα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν στην παρούσα φάση ή θα υπάρχει απλή αναφορά στο ύψος της απόδοσής τους και η κυβέρνηση θα υποχρεούται στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται να προτείνει άμεσα το «πακέτο» των παρεμβάσεων που θα επαναφέρουν το «τρένο» της οικονομίας στις «ράγες» του Μνημονίου ΙΙΙ.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή και οι ελπίδες για επίτευξη στο ακέραιο των στόχων που έχουν τεθεί με βάση τη μέχρι σήμερα πορεία της οικονομίας δεν είναι πολλές, ήδη οι σχετικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και για το ποια μπορεί να είναι τα μέτρα που θα αποδώσουν τα 3-3,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι επιχειρείται να μείνουν κρυφές, έχουν ξεκινήσει βάζοντας στο επίκεντρο τα εξής:
1 Μείωση του αφορολόγητου στα 8.160 ευρώ, όπως ζητεί το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα κάτω.
2 Μετάταξη των λογαριασμών ρεύματος - νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%.
3 Κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% ή διατήρησή του μόνο για τα φάρμακα.
4 Περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.
5 Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
6 Περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις.
7 «Πάγωμα» προσλήψεων μέχρι νεωτέρας.
Τα ανωτέρω μέτρα, σε συνδυασμό με το ήδη «βαρύ» πρώτο πακέτο ανατροπών στη φορολογία που βρίσκεται στην τελική ευθεία σύνταξής του, θα επιφέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση, τους τζίρους και τα δημόσια έσοδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου