Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο άρθρο, που πρέπει να διαβάσετε ΟΛΟΙ

Διαβάστε το και αποθηκεύστε το στο αρχείο σας:



Πώς να διατηρήσετε φρέσκο το σανό που σας χρειάζεται

Αν θέλουμε το άλογό μας να έχει αρκετό σανό για τον χειμώνα, ας δούμε πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Το φθινόπωρο είναι ο καιρός που πρέπει να παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις πριν από τον ερχομό των κρύων εποχών. Αρχικά, είναι πολύ δύσκολο να δούμε αν το σανό μαζεμένο και συσκευασμένο, έχει διατηρηθεί με τον σωστό τρόπο, ώστε να μη ρισκάρουμε στη μέση του χειμώνα να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να αγοράσουμε άλλο. Αν δε διαλέξουμε με προσοχή το χώρο και τον τρόπο που θα τοποθετήσουμε την τροφή του αλόγου, το σανό μπορεί να χάσει τις θρεπτικές ουσίες ή ακόμη και να σαπίσει.

Δέματα και στρόγγυλες μπάλες
Στο στάβλο ενδεχομένως θα έχετε δει άχυρο σε διαφορετικά σχέδια: τα κλασικά δέματα σε παραλληλεπίπεδο και τις στρόγγυλες μπάλες σε κυλινδρικό σχήμα . Ανάμεσα σ αυτές τις δύο τυπολογίες υπάρχει μόνο μια διαφορά στο αμπαλάρισμα που δεν αφορά την ποιότητα του σανού.

Πού και πώς
Δεν προτείνεται να αφήνετε την μπάλα σανού έξω στην κακοκαιρία: αν οι μπάλες νοτίσουν με νερό, θα μουχλιάσουν και τότε δεν μένει τίποτα άλλο από το να τις πετάξετε. Με τον ίδιο τρόπο και ο ήλιος μπορεί να το καταστρέψει ξεραίνοντας, σ' αυτή την περίπτωση χάνει επίσης τις θρεπτικές ουσίες του. Ακόμη κι αν μένουμε σε τόπο με μεικτό κλίμα, πάλι πρέπει να ψάξουμε να βρούμε χώρο για την τοποθεσία του σανού. Βροχή και αέρας δεν είναι οι μοναδικοί εχθροί: άλλος ένας κίνδυνος είναι τα ζώα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε και ένα άλογο που το έσκασε προσωρινά από την προσοχή του ιδιοκτήτη του, απολαμβάνει το πλούσιο γεύμα του από το δικό μας σανό για το χειμώνα ή και κάποιο σκυλί το χρησιμοποιεί σαν την προσωπική του τουαλέτα, λοιπόν σας συμφέρει να το τοποθετήσετε κάπου πιο ψηλά και σε χώρο που να έχει πόρτα.
Όσον αφορά τη μέθοδο συσκευασίας, το ιδανικό είναι να βάλετε τα δέματα το ένα πάνω στο άλλο χρησιμοποιώντας την τεχνική του χιαστή: αυτές που θα βάλετε κάτω θα τις τοποθετήσετε στην πλατιά μεριά τους ενώ τις επάνω με την στενή πλευρά τους. Μ' αυτό τον τρόπο επιτρέπεται το πέρασμα του αέρα από το ένα στρώμα στο άλλο αποφεύγοντας την εμπότιση της υγρασίας που θα προκαλέσει το μούχλιασμα του σανού.
Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δε θα αποθηκεύσουμε μεγάλη ποσότητα σανού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση παλέτες για να το ακουμπήσουμε, με τέτοιο τρόπο που οι μπάλες να μην αγγίζουν την γη . Και αυτή η τεχνική είναι σημαντική για να περνάει ο αέρας. Να θυμηθούμε, τέλος, ότι το σανό δεν πρέπει ποτέ να είναι σκεπασμένο με πλαστικό.

Αν το σανό μουχλιάσει
Αν καταλάβουμε ότι το σανό μας έχει μουχλιάσει, δεν μας απομένει να το απελευθερώσουμε. Το πεπτικό σύστημα των αλόγων, σε σύγκριση με αυτό των αγελάδων, δεν τους επιτρέπει να το χωνέψουν.
Τύποι σανού
Από τον τρόπο του κοψίματος αλλά και των τύπων των φυτών που παράγετε, το σανό αποκτά θρεπτικά συστατικά αλλά και διαφορετικά ονόματα:

Κανονικό σανό: είναι το χόρτο που μαζεύεται αποξηραμένο τον Αύγουστο.

Ιατρικό χόρτο: είναι ένα φυτό ελλοβόκαρπο από το οποίο παίρνουν ένα τύπο σανού με πρωτεΐνες.

Του Μαΐου: όπως λέει και το όνομα είναι το σανό «πρώτης κοπής» που μαζεύεται το Μάιο. Είναι εξαιρετικά γλυκό και μαλακό.

http://www.alogomagazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου