Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία οι πρόσφυγες

Προτιμούν τη Χριστιανική Ελλάδα από τη Μουσουλμανική Τουρκία.

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από το πρωί σήμερα το σχέδιο της επαναπροώθησης προσφύγων..
- μεταναστών από το νησί της Λέσβου στην Τουρκία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ΕΕ.

Δύο επιβατικά πλοία με τουρκική σημαία αναχώρησαν νωρίς το πρωί από τη Λέσβο, μεταφέροντας 136 πρόσφυγες-μετανάστες, με προορισμό την τουρκική παραθαλάσσια πόλη του Δεκελί.

Οι περισσότεροι κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές ενώ μεταξύ αυτών που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι και δύο Σύριοι πρόσφυγες (το ζήτησαν οι ίδιοι όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό).

Στη Χίο, 66 πρόσφυγες-μετανάστες, πήραν το δρόμο για τα τουρκικά παράλια.

Αιφνιδιασμός

Αστυνομία και Φρόντεξ, αιφνιδίασαν εθελοντές, οργανώσεις και συλλογικότητες που είχαν προγραμματίσει στις 8 π.μ. συγκέντρωση καθώς είχε διαρρεύσει ότι η απέλαση θα γίνει στις 10 το πρωί.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΤΣΗ

«Καλά πήγε η πρώτη μέρα (των επαναπροωθήσεων). Πρόκειται συνολικά για 202 άτομα, 200 Πακιστανούς και 2 Σύρους οι οποίοι ζήτησαν να γυρίσουν στην Τουρκία γιατί είχαν αφήσει την οικογένεια πίσω …Επαναπροωθήθηκαν 136 από Μυτιλήνη και 66 από Χίο», δήλωσε στον Αlpha 989 ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης και εξήγησε ότι «ή
ταν κυρίως Πακιστανοί, άνθρωποι που δεν ζήτησαν να μπουν στην διαδικασία του ασύλου. Ο περισσότερος κόσμος που περνάει δηλώνει την πρόθεσή του για άσυλο».

Είπε ότι «φτιάχνεται ένας οργανωμένος χώρος υψηλής ποιότητας σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν, μια εγκατάσταση στα Λαγκαδίκια, ένας χώρος που θα πάρει πάνω από 2000 άτομα και θα αποσυμφορήσει την Ειδομένη. Θα ήταν λάθος να βάλω μια ημερομηνία (για το πότε θα είναι έτοιμο) γιατί δεν είναι καλό να δημιουργούμε πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες».

«Το ίδιο θα συμβεί και για τον Πειραιά με τον Σκαραμαγκά. Φτιάχνεται από το ναυτικό ως επί το πλείστον, στον γενικό χώρο του Ναυπηγείου και θα πάρει ως και 3000 άτομα από τον Πειραιά», πρόσθεσε.

Τόνισε πως «εξηγούμε στον κόσμο ότι καμία τυπική διαδικασία είτε ασύλου είτε relocation δεν υπάρχει μέσα από άτυπες εγκαταστάσεις στην Ειδομένη ή τον Πειραιά».



Για τις ΜΚΟ ο κος Κυρίτσης είπε χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να βάλω στο ίδιο τσουβάλι αυτούς που βοηθούν τους πρόσφυγες και είναι πολύτιμη η συνεισφορά τους. Κάποιοι άλλοι είτε εσκεμμένα είτε από διαφορετική αντίληψη αντιστρατεύονται την πολιτική που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Κάποιες ΜΚΟ έχουν ρόλο αδιευκρίνιστο, όχι ιδιαίτερα επιβοηθητικό. Χαρτογράφηση υπάρχει. Εμφανίζονται κάποιες ομάδες και εξαφανίζονται, πχ 5 άτομα με ένα βανάκι μπορεί να στήσουν ένα banner, να μοιράσουν τρόφιμα και να φύγουν μετά, δεν δημιουργούν κάποιο θέμα».


Είπε, επίσης, ότι «σήμερα φτάνουν στην Αθήνα και θα περάσουν από εκπαίδευση 30 στελέχη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου και άλλοι τόσοι μεταφραστές και διερμηνείς και από την Πέμπτη θα αναπτυχθούν στα νησιά».


Για τη δήλωσή του στον Observer ότι «περιμένουμε βία» ο κος Κυρίτσης απάντησε: «δεν είπα αυτό. Μου ζητήθηκε να σχολιάσω τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών και είπα ότι άνθρωποι που είναι σε απελπισία καμιά φορά εκτρέπονται σε βία, τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά με ήπιο τρόπο. Αν κάποιοι κάνουν παράνομες πράξεις, υπάρχουν και οι νόμοι».

Τέλος, για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι της Χίου είπε ότι «οι άνθρωποι βρέθηκαν στο λιμάνι λόγω συνδυασμού δύο παραγόντων. Έγινε παρεξήγηση και η εγκατάσταση στη ΒΙΑΛ είχε πλέον πολύ κόσμο και δεν αισθάνονταν άνετα. Δεν θα μείνει ο κόσμος στο λιμάνι και οι αντιδράσεις των κατοίκων θα καμφθούν τις επόμενες μέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου